ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu alkaa Britanniassa

Sami Mollgren • 11.03.2012 13:15 • päivitetty: 11.03.2012 17:00 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Mielipidekyselyn mukaan Britanniassa avioliiton avaamiselle myös homopareille on enemmän kannattajia kuin vastustajia. Sunday Telegraph -lehdelle tehdyn mittauksen mukaan 45 prosenttia haastatelluista kannattaa avioliittolain uudistamista. Vastaan on 36 prosenttia. Naiset kannattavat uudistusta miehiä enemmän.

Prosentit ovat lähellä Suomen vastaavia; kuunvaihteessa julkaistun tuloksen mukaan ne ovat 47 - 38.

Britanniassa hallitus alkaa tämän kuun aikana valmistella lakimuutosta, jolla hyväksyttäisiin samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Ensimmäisenä on vuorossa kuulemiskierros. Laki on määrä saada voimaan vielä tämän vaalikauden aikana, eli vuoteen 2015 mennessä. Maassa on ollut vuodesta 2005 lähtien voimassa parisuhdelaki, mutta se on Suomen tapaan avioliitosta erillinen instituutio.

Konservatiiveja edustava maan pääministeri David Cameron tukee homoavioliittoja. Samaan aikaan vain runsas kolmannes konservatiivien tukijoista kannattaa pääministerin näkemystä. Vastustajia on puolet. 88 prosenttia konservatiiveista on sietä mieltä, ettei pääministerin pidä edistää asiaa ennen vuotta 2015. Puolueen konservatiiviselta laidalta on kuulunut äänekkäitä pääministeriä arvostelevia lausuntoja sen jälkeen kun tämä syksyllä ilmaisi kantansa avioliittoasiaan.

Tasa-arvoista avioliittoa tukevat myös varapääministeri ja liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg, työväenpuolueen johtaja Ed Miliband, Skotlannin kansallispuolueen varapuheenjohtaja Nicola Sturgeon sekä Vihreiden johtaja Caroline Lucas.

Merkittäviä sanomalehtiä on asettautunut julkisesti tukemaan tasa-arvoista avioliittoa. Esimerkiksi Rupert Murdochin News International -konserniin kuuluva The Times kirjoitti maanantaina pääkirjoituksessan, että pääministeri on asettautunut tukemaan oikeaa asiaa. Lehden mukaan tasa-arvoisuus on oikeudenmukainen ja viisas uudistus. Kirjoituksessa tuotiin esiin yhteiskunnallisia perusteluja avioliitto-oikeuden laajentamiseksi.

The Timesin kannanotto oli vastaus eräiden uskonnollisten vaikuttajien rajuun homoavioliitto-kritiikkiin. Skotlannin roomalaiskatolisen kirkon kardinaali oli edellisenä päivänä nimittänyt hallituksen asemoitumista homoavioliiton taakse "irvokkaaksi versioksi yleisesti hyväksytyistä ihmisoikeuksista". Yorkin arkkipiispa puolestaan syyttää hallitusta diktatorisista otteista. Canterburyn arkkipiispa varoitti, että homoavioliittojen hyväksymisellä olisi ei-toivottuja seurauksia muulle yhteiskunnalle.

Sekä englannin kirkko että roomalaiskatolinen kirkko ovat selkeästi ilmaisseet vastustavansa tasa-arovoista avioliittoa, vaikka pääministeri on todennut, että kirkkoja ja muita uskonnollisia ryhmiä ei pakoteta pitämään samaa sukupuolta olevien parien hääseremonioita. Tällä kannalla on myös puolet äänestäjistä, mutta runsaan neljänneksen miestä uskonnollisille ryhmille ei pitäisi olla erivapauksia.

Jotkut uskonnolliset yhteisöt ovat puolestaan asettautuneet kannattamaan tasa-arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi kveekarit, liberaalit juutalaiset ja reformijuutalaiset.


PÄIVITYS 11.3.2012 klo 17.00: Britannian roomalaiskatolinen kirkko on ryhtynyt kampanjoimaan selväsanaisesti homoavioliittoja vastaan. Uutistoimisto AFP:n välittämän tiedon mukaan kaksi Britannian roomalaiskatolisen kirkon arkkipiispaa on lähettänyt homoavioliitta vastustavan paimenkirjeen. Kirje oli määrä lukea sunnuntaina jumalanpalveluksissa 2 500 kirkossa. Kirjeessä lukee mm: "Avioliiton määritelmän muuttaminen olisi äärimmäisen radikaali askel. Sen seuraukset pitäisi ottaa vakavasti", luki kirjeessä, jonka lähettämistä perusteltiin velvollisuudella puolustaa avioliittoinstituutiota.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Aihetta seuraava suomalaisen valtamedian toimittajakunta toivottavasti osaa ottaa esille sen erisuuntaisuuden, joka nyt vallitsee brittikonservatiivien ja Suomen kokoomuksen välillä. Pääministeri Kataisen etäisyys pääministeri Cameroniin on tuntuva. Katainen vaikuttaa jopa olevan lähempänä Kanadan uskonnollismielistä pääministeri Harperia.
  jnsto • 11.03.2012 13:35
"Canterburyn arkkipiispa varoitti, että homoavioliittojen hyväksymisellä olisi ei-toivottuja seurauksia muulle yhteiskunnalle."

Konkreettisia näyttöjä ja määrittelyjä tuon väitteen tueksi ei tunnu löytyvän. Höpistään vaan yleisesti ei-toivotuista seurauksista. Ei välitetä esimerkiksi katsoa niiden maiden tilannetta, joissa tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa. En ole kuullut, että tulta ja tulikiveä olisi noiden valtioiden niskaan satanut, eikä muutakaan onnettomuutta. Sen sijaan osa (homot ja lesbot) noiden maiden väestöstä voi aikaisempaa paremmin ja ovat rauhallisemmin ja turvallisemmin toteutta noiden yhteiskuntien jäsenyyttä.
  JuhaniV • 11.03.2012 14:06
Kansainvälinen anglikaanien yhteys on homokysymyksen takia jo murtunut.
  jnsto • 11.03.2012 14:29
On ilahduttavaa, että niin sanottujen konservatiivipuolueiden nuorempi polvi on alkanut ottaa kantaa tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Myös Katainen on liberaali ja Kokoomus on nykyään liberaalikonservatiivinen puolue. Toisaalta Kataisessa on kyllä näissä tasa-arvoasioissa tiettyä ponnettomuutta tai ainakin hän vaikuttaa ulkoistaneen vastuun tasa-arvoisesta avioliitosta ensin ottamalla Kristillisdemokraatit mukaan hallitukseen ja sitten vielä ministerin asemaan vedoten pidättäytymällä lakialoitetteen allekirjoittamisesta. Suurin osa kirkoista on puolestaan leimallisen tekopyhiä tässä homoseksuaalien oikeuksista käytävässä oikein somassa arvokeskustelussa: Milloinkohan ne pedofiilien suojelijat oppivat pitämään nokkansa poissa sekulaarisesta lainsäädännöstä, jota niille ollaan kuitenkin myöntämässä tässä seksuaalisessa tasa-arvossa lupa kiertää? Sisäistäisivät vihdoin niihin absurdeja ja paradoksaalisia vastauksia pursuaviin päihinsä, ettei kaikkia ihmisiä koskevia lakeja voida säätää minkään yksittäisen uskonnon pyhän kirjan tai uskon asian pohjalta.
  Homopallero (ei rekisteröitynyt) • 11.03.2012 15:53
Minä pidän The Times -lehden asettumista tasa-arvon taakse vastuullisena tekona.
  smo • 11.03.2012 16:14
Yhdistyneessä kuningaskunnassa anglikaanikirkko sekä Englannin, Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin katoliset kirkot ovat siis ampuneet kovilla.

Katolisia on koko väestöstä (59 miljoonaa) vain 8,8 %, joten vaikutusvaltaa on paljon vähemmän kuin ääntä. Vuosittainen kyselytutkimus British Social Attitudes kertoo, että 51 % kuningaskunnan asukkaista katsoo olevansa uskonnottomia (non-religious) ja 43 % kristittyjä. Kysymykset on laadittu kierosti, jotta saataisiin kristittyjen prosenttiosuus suuremmaksi kuin se todellisuudessa onkaan eli kristityiksi itsensä tuntevia on vähemmän kuin 43 %. Humanistit ovat käynnistäneet ulkomainoskampanjan, jolla kehotetaan kansalaisia vastaamaan rehellisesti uskontoa suosivasta kysymyksenasettelusta huolimatta.

Tiedotusvälineiden kommenttipalstat kertovat, että monet ovat lievästi sanottuna raivoissaan kirkkojen kampanjoista. Paljon ihmetyttää myös se, kuinka Lähi-idästä on pakolla tuotu ihmisvihamielisiä uskontoja Britanniaan, johon ne eivät lainkaan kuulu. Katolinen kirkko vastusti loppuun asti naisten äänioikeutta, ja aiheuttaa suunnattomasti tuskaa ihmiskunnalle erityisesti kehitysmaissa kieltämällä ehkäisyneuvonnan, ehkäisyvälineet, turvallisen abortin ja taistelemalla solvauksin ja valhein hlbt-kansalaisten oikeuksia vastaan koko maailmassa. Olen samaa mieltä kuin monet britit, että katolinen kirkko ja muutkin kirkkokunnat täytyisi ehdottomasti saada oikeuden eteen vastaamaan ihmisyyttä vastaan tekemistään törkeistä rikoksista.

Tasa-arvoministeri Lynne Featherstone tuomitsee tämänpäiväisessä Sunday Timesissa kirkkojen ja niiden johtajien puheet sanoen niiden olevan homofobisia ja pimeään (keski)aikaan kuuluvia. Hän toteaa samalla, että nyt on kyse lainmuutoksesta, jolla on myönteinen vaikutus niin perheisiin kuin koko yhteiskuntaankin.
Sunday Times on valitettavasti maksullinen myös netissä, joten tässä toisen lehden uutinen asiasta:
www.pinknews.co.uk

Ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell on tänään kritisoinut katolisen kirkon arkkipiispojen perverssiä moraalitajua:

www.petertatchell.net
  hks • 11.03.2012 18:21
Vielä pari juttua päivän aiheesta.
Uutisten perusteella vaikuttaa siltä, että katolisella kirkolla on suurempi vaikutus kansalaisiin kuin sen jäsenmäärä edellyttäisi. Niinhän se menee Suomessakin, että uskontoon täysin välinpitämättömästi suhtautuvat kaivavat vanhat säkeet esiin silloin, kun kunnon perusteluja ei löydy.
---
Pari myönteistä uutista.
Entinen pääministeri Tony Blair, joka toimi pääministerinä vuosina 1997-2007 ja ajoi parisuhdelain läpi vuonna 2005, on kertonut Independent-lehden haastattelussa puoltavansa nykyisen pääministerin ajamaa tasa-arvoista avioliittolakia ”hyvin painokkaasti”. Vaikka Blair on katolinen, hän ei hyväksy paavin käsityksiä, mikä tietenkin ärsyttää paavia, joka on syvästi huolissaan ja peljästynyt USA:n ja Britannian tasa-arvoedistyksestä, kirjoittaa Independent.

www.independent.co.uk

Valtiomies Jack Straw, joka on toiminut muun muassa oikeusministerinä ja sisäministerinä, kertoi Lancashire Telegraph –lehdelle, ettei heterous tee hänestä parempaa ihmistä. Homona hän ei olisi sen huonompi eikä parempi, joten samat oikeudet kuuluvat kaikille. Straw kertoo, ettei hän tunne yhtäkään heteropariskuntaa, joka kokisi samaa sukupuolta olevan parin avioliiton uhaksi. Kieltojen sijaan olisi aika juhlia (tasa-arvon toteutumista).

www.lancashiretelegraph.co.uk

Pääministeri Cameron sanoi viime vuoden puoluekokouksessa, että yhteiskunta on vahvempi, kun tuemme toinen toistamme.
Tasa-arvoministeri Featherstone totesi muutama päivä sitten kirkonmiehille, että kirkko ei omista avioliittoa vaan se kuuluu kansalle.

Kommenttia muokattu: 12.03.2012 klo 00:49
  hks • 12.03.2012 00:43
Äänenpainot ovat koventuneet. Kuningaskunnan hallitus on kertonut kirkolle, missä kaappi seisoo.

Sisäministeri Theresa May kertoo tämänpäiväisen The Times -lehden numerossa, että hallitus aloittaa avioliittolain käsittelyn vuorokauden kuluessa, sanoipa kirkko mitä tahansa. Sisäministeri May toteaa, että valtion ei tule ylläpitää ennakkoluuloja ja syrjintää, vaan nyky-Britanniassa ”meidän tulee pyrkiä poistamaan havaitsemamme syrjintä kaikkialta”.

www.pinknews.co.uk

Koko maan tasa-arvoministeri Lynne Featherstone syyttää kirkonmiehiä ”homofobian liekkien lietsomisesta”. Hän aloittaa tänään Englannin ja Walesin kansalaisjärjestöjen kuulemisen. Kirkkoa ei enää kuulla eikä siltä kysytä mitään, sillä kirkolle on selvästi ilmoitettu, että se saa jatkaa syrjintää ja olla järjestämättä seremonioita samaa sukupuolta oleville. Varmuuden vuoksi lakialoitteessa ehdottomasti kielletään kirkkoja järjestämästä vihkitilaisuuksia samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Ministeri Featherstone ilmoitti myös, että uusi avioliittolaki on raudanlujasti voimassa ennen vuoden 2015 vaaleja.
Britannian asukkaista noin 80 000 elää rekisteröidyssä parisuhteessa.

www.independent.co.uk

Lisäys: onpa hirvee kuva tasa-arvoministeristä artikkelin alussa.

Kommenttia muokattu: 15.03.2012 klo 04:36
  hks • 15.03.2012 04:28
Vajaa vuosi lakia valmisteltiin ja tänään päästään siitä äänestämään.

Britannian parlamentin alahuoneen (House of Commons) on tänään iltapäivällä tarkoitus äänestää avioliittolaista siihen liittyvine säädöksineen (Marriage (Same Sex Couples) Bill, HC Bill 126), jotka koskevat Englannin ja Walesin asukkaita.
Lain uskotaan tulevan hyväksytyksi suurella ääntenenemmistöllä.

Jäljellä on vielä useita käsittelyjä ennen kuin laki on lopullisesti hyväksytty ja voidaan toimittaa kuningattaren allekirjoitettavaksi.
Käsittelyvaiheet:
services.parliament.uk

Lakitekstin ensimmäiset yhdeksän sivua:
www.publications.parliament.uk

Kommenttia muokattu: 05.02.2013 klo 01:00
  Havainnoija • 05.02.2013 00:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy