Taidekoti Kirpilän queer-opastukseen yleisöryntäys

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1

Taidekoti Kirpilässä järjestettiin sunnuntai-iltapäivänä ensimmäinen queer-opastus. Ainakin 100 kiinnostunutta ahtautui kuulemaan uudenlaisia asioita Juhani Kirpilästä ja hänen keräämästään taidekokoelmasta. Lisää queer-opastuksia tulee kevään aikana, seuraava huhtikuun 2. päivänä.


Mikä on queer-opastus? Sitä on kyselty aika paljon. Queer-opastuksella katsellaan taideteoksia, jotka normien mukaan esittävät jotain perinteisesti arvokkaana, luonnollisena ja ihanteellisena pidettyä, mutta nyt uusin silmin asiat voidaan nähdä toisin. Taideteoksista voidaan olla eri mieltä ja keskustella siitä, miten eri ihmiset niitä tulkitsevat. Kirpilän taidekodin queer-opastukset syntyivät Suomi 100 - sateenkaaren väreissä -vuoden ohjelmiston osana.

Audio
Museonjohtaja Johanna Ruohonen toivotti tervetulleeksi ja lupasi lisää queer-opastuksia,

Vanhemmat homomiehet muistavat mainiosti Juhani Kirpilän ja hänen kumppaninsa. He muuttivat 1970-luvun lopulla Pohjoiselle Hesperiankadulle ns. lääkärien taloon ja laajensivat ylimmän kerroksen asuntonsa liittämällä siihen ostamansa viereisen asunnon. Tilaa tuli yli 300 neliötä. Kun hevoskastanjat Hesperian puistossa kukkivat, järjestettiin Kirpilän kotona suuret kastanjajuhlat. Niille, jotka juhliin pääsivät, juhlat olivat ”legendaariset”. Juhani Kirpilä oli kookas mies, joka nautti ruuasta ja vyötärön ympärysmitta kasvoi. Hän sairastui 48-vuotiaana ja kuoli 56-vuotiaana vuonna 1988. Koti ja taideaarteet siirtyivät Kulttuurirahastolle.

Kirpilän yksityisyydestä pitkään vaiettiin, vaikka monet tiesivät asioiden ”todellisen” laadun. Vielä 2000-luvulla, kun järjestettiin ensimmäisiä historiallisia pridekävelyitä, kuului pohdintoja siitä, että Helsingissäkin on näytteillä koti, jonka taustasta olisi mukava tietää. Jotkut iäkkäät Kirpilän tunteneet homomiehet loukkaantuivat, kun alettiin puhua avoimesti Kirpilän yksityisyydestä. ”Kunnianloukkaus, kunnianloukkaus”, oli kommenttina. Nyt aika on muuttunut. Kaikesta saa puhua myös taiteen puolella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taidekoti Kirpilässä järjestetään kaikenlaista kulttuuriohjelmaa, mm. konsertteja. Flyygelin vierellä on yksi keskustelua herättänyt taideteos, alaston nuori mies, jonka "huhutaan"olleen taiteilijan, Magnus Enckellin autonkuljettaja. Autoa ei ollut. Rennosti eteen heitetty pyyhe peittää vain hieman.

Juhani Kirpilän taidekokoelmaan kuuluu noin 700 teosta. Niistä puolet on näytteillä yleisölle. Kirpilän aikana kaikki 700 oli esillä. Kirpilä pystyi keräämään taidetta perintörahoillaan ja taitavalla sijoittamisella. Taiteen lisäksi hän matkusteli paljon. Juhani Kirpilästä ja taidekodista tehty video antaa hyvän kokonaiskuvan taidekokoelmasta, mutta queer-näkökulmaa siitä ei löydy.

1 kommenttia

Helsingin Sanomat kirjoittaa ( https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008938600.html ) aiheesta otsikolla Kauniin kodin salaisuus, jossa Karl Rosenqvist kertoo Taidekoti Kirpilän tarinan. Siellä taidekeräilijä Juhani Kirpilä ja antiikkikauppias Karl Rosenqvist järjestivät arvotaiteen täyttämässä kattohuoneistossaan ylenpalttisia kastanjankukkajuhlia, mutta julkisuudessa heidän yhteiselämästään ei puhuttu.