ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Taas riitaa Berliinin homomuistomerkistä

vaeltaja2006 • 23.03.2010 16:25 • päivitetty: 12.04.2010 11:54 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA
12.4.2010 EMMA-lehti: Natsit vainosivat myös lesboja

Poliittinen saksalainen naistenlehti EMMA on ottanut kantaa Berliinin homomuistomerkki-asiaan. EMMA käynnisti keskustelun lesbojen kohtaloista ensimmäisen kerran 2008, kun muistomerkki oli valmistumassa. 1 500 ihmistä allekirjoitti silloin vetoomuksen, että muistomerkissä on muistettava myös natsien lesbouhreja. Silloin sovittiin, että muistomerkin sisällä pyörivä video uusitaan kahden vuoden välein ja siinä on vuoronperään mies- ja naispari.

Nyt EMMA-lehti taas muistuttaa, että myös lesbot kärsivät natsivainoissa. Jo kaksi vuotta sitten epäiltiin, että tästä natsiuhri-sanasodasta käynnistyy pian uusi väittely, ja niin kävi. EMMAn mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun lesbojen historiaa yritetään vähätellä.

Kun natsit astuivat valtaan, kahden naistenklubin - Violettan ja Monbijoun - johtajat ja lesboaktivistit vietiin keskitysleireihin. Vaikka laissa oli vain homopykälä, niin naisiakin vainottiin. Tutkijat Claudia Schopmann ja Ilse Kokula ovat puhuttaneet tuon ajan silminnäkijöitä. Talojen porttivahdit ja naapurit ilmiantoivat naispareja Gestapolle ja Gestapo vei tiedot listoihinsa. Keskitysleireissä näihin naisiin kohdistui ryhmäraiskauksia. Yksi silminnäkijä kertoi, miten hän 10 vuotta oli eri keskitysleireissä. Naisia piilotettiin bordelleihin.

Äskettäin kuollut homohistorian tutkija Bernhard Rosenkranz yhdessä Ulf Bollmannin kanssa totesi, että naisten kohtaloita ei kannata etsiä rikosasiakirjoista, vaan esim. kasvatuslaitosten tai lääketieteellisten instituuttien asiakirjoista. Lesboja otettiin holhouksenalaisiksi ja pakkosteriloitiin. Hampurin arkiston asiakirjoista on löytynyt naisia, joita on rangaistu homoseksuaalisuudesta, vaikka laissa ei sellaista rangaistusperustetta naisille olekaan. Esim. syytetty Thea Hasselfeldt sai vuonna 1938 kuukauden rangaistuksen, jolla haluttiin muistuttaa, etä hänen pitää pitää taipumuksensa kurissa.

EMMA-lehti on vaatinut kaiken aikaa sukupuolineutraalia homomuistomerkkiä. Sellainen on mm. Frankfurtissa ja sen on suunnitellut taiteilija Rosemarie Trockel. Muistomerkissä on androgyyni enkeli.


Tällä nettisivulla on eri kaupungeista muistomerkkejä homoseksuaalisten uhrien muistolle.

andrejkoymasky.com


EMMAn artikkeli, mm. kuva hampurilaisesta lesboparista

www.emma.de23.3.2010 Lesbot eivät kuulu homomuistomerkkiin

Berliinin homomuistomerkin sisällä on kahden vuoden ajan pyörinyt video, jossa kaksi miestä suutelee toisiaan. Kun muistomerkki vihittiin käyttöön, käytiin vilkasta keskustelua siitä, miksi muistomerkissä muistetaan vain miehiä. Naisetkin kärsivät natsiajasta, tosin eri tavalla.

Keskustelu loppui, kun muistomerkin suunnitellut taiteilijapari ehdotti, että muistomerkin sisällä pyörivä video vaihdetaan kahden vuoden välein. Seuraavan kahden vuoden aikana siellä pyörii lesbovideo.

Nyt avoimessa kirjeessä moititaan miesvideon vaihtamista lesbovideoksi. Se vääristää historiaa. Lesbot eivät kärsineet natsiaikana henkilökohtaista vainoa. Miehiä jahdattiin. Kirjeen ovat allekirjoittaneet mm. Dachaun, Buchenwaldin, Ravensbrückin ja Bergen-Belsenin keskitysleirien johtajat ja muutama homoaktivisti. Allekirjoittajia on 19, niistä kaksi naista.


Homoseksuaalistsen uhrien muistomerkki Frankfurtissa: androgyyni enkeli.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lesbojakin joutui keskitysleireille, virallisena syynä "epäsosiaalinen käyttäytyminen".
  mapleapple • 25.03.2010 08:12
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy