Syksyn poliittista elämää

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Kulunut syksy on ollut värikäs ja vilkas - ainakin poliittisen elämän osalta. Suomessa oli kunnallisvaalit, Euroopan unionissa puhetta on herättänyt uusi komissio sekä siihen liittyvä skandaali, ja Yhdysvalloissa valittiin presidenttiä.

Kotimaan kunnallisvaaleissa ei ollut oikeastaan mitään dramaattista - pikku kinastelua, vähäistä loanheittoa ja suuria puheita kireässä taloudellisessa tilanteessa. Vaalituloksien perusteella mikään ei kuitenkaan taida muuttua merkittävästi. Muutamien seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ehdokkaiden läpimeno oli tietysti mukava juttu.

Euroopan unionissa sen sijaan saatiin kokea pienoinen skandaali, kun Italialainen Rocco Buttiglione, ehdokas oikeus- ja kansalaisvapauksien komissaariksi, herätti voimakasta vastustusta. Niin voimakasta, että komission tuleva puheenjohtaja Jose Barroso joutui siirtämään miehen syrjään. Muuten EU-parlamentti tuskin olisi hyväksynyt komissiota. Kohu nousi, kun Buttiglione möläytteli konservatiivisia kommentteja mm. homoista ja naisista. Muiden yksilönvapauksia korostavien tahojen ohella myös kotoinen Seta ry rähähti Buttiglionen sanomisista.

Siinä, missä Eurooppa osoitti suunnan olevan kohti tasa-arvoisempaa, ihmisoikeuksia kunnioittavampaa ja liberaalimpaa tulevaisuutta, niin USA:ssa konservatiivisemmat tahot tiukensivat otettaan entisestään. George W. Bush jatkaa presidenttinä vielä seuraavatkin neljä vuotta, konservatiivit saivat enemmän valtaa ja 11 osavaltiota äänesti voimaan lain, jossa avioliitto määritellään vain miehen ja naisen väliseksi. Nimenomaan homoliitot olivat yksi vaalikamppailun teemoista.

USA on toki maa, jossa osavaltiot ovat asenteiltaan hyvin erilaisia. Suuret kaupungit esimerkiksi ovat hyvin liberaaleja, joten tuskin sielläkään mitään merkittävää tilanteen huononemista tapahtuu. Osaltaan siitä pitänevät huolen seksuaalivähemmistöjen etuja ajavat organisaatiot, jotka ovat paljon herkemmin ottamassa kantaa epäkohtiin kuin vanhalla mantereella toimivat järjestöt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Värikkäästä syksystä huolimatta elämä jatkunee kuin ennenkin. Kotimaassa kirkko jatkaa keskustelua ja suuntansa hakemista homokysymyksessä. Adoptiokysymyksen pohtiminen jatkunee myös kulisseissa. Tärkeitä aiheita ovat myös syrjintäasiat. Maailmalla keskustelu jatkuu myös. Siinä missä teollistuneet maat pohtivat parisuhde- ja adoptiokysymyksiä, mietitään kehitysmaissa parhaimmassakin tapauksessa sitä, onko homoseksuaalisuus rikollista vai ei. Anglikaanisella kirkolla on myös oma kirkollinen kiistansa. Kirkko pohtii, voiko homo olla piispa. Kiista uhkaa jopa koko anglikaanisen kirkon yhtenäisyyttä.

Vaikka meillä Suomessa onkin aika hyvin asiat, niin silti ei ole mitään syytä tyytyä tähän, vaan vaatia täydellistä tasa-arvoa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!