ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Suurkaupunkien ilmaisilla HLBTI-kaupunkilehdillä loppu lähellä

vaeltaja2006 • 14.12.2012 10:26 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Saksalaisia ilmaislehtiä 2000-luvun alkupuolelta, kun oli vielä näiden lehtien kulta-aika
Useiden Euroopan maiden suurissa kaupungeissa on ilmaisia kaupunkilehtiä. Niiden asema on kuitenkin viime vuosina heikentynyt ja taloudellinen pohja murentunut. Saksalaisella queer.de-sivustolla ennustetaan, että esim. hampurilainen Hinnerk-lehti on pian tiensä päässä.

Hinnerkin entinen päätoimittaja analysoi tänään tilannetta. Tällaiset kaupunkilehdet elävät pelkästään mainostuloilla. Vielä 10 vuotta sitten kuviteltiin, että homot ja lesbot muodostavat ihanteellisen ja houkuttelevan asiakaskunnan. Se oli toiveajattelua eikä ole toteutunut. Koko painettu lehdistö, ns. printtimedia, on suuressa kriisissä, ja erityisen vaikea on pienten lehtien tilanne. Ilmaisten kaupunkilehtien yksi ongelma on, että ilmaisuus vähentää niiden arvoa. Sen takia nämä lehdet eivät saa mainoksia ja mainosrahaa. Saksassa vain Berliini on niin suuri kaupunki, että siellä voi elää homo/lesbo-ilmaislehti. Tässä taloudellisessa tilanteessa on turha puhua laadukkaasta homojournalismista.

Vielä kymmenen vuotta sitten kaupunkilehdet olivat tärkeässä asemassa, kun homo- ja lesboyhteisöt verkostoituivat ja alkoivat pitää yhtä. Lehdet olivat lisäämässä "me"-henkeä. Muusta lehdistöstä ei silloin löytynyt mitään homo/lesbouutisia. Sitten tilanne alkoi muuttua. Tärkeät homoaiheet, kuten Venäjä, homoavioliitto ja jalkapallo, ovat nyt vahvasti esillä kaikissa lehdissä. Suomessa esim. Helsingin Sanomat hyvin osaavasti kirjoittaa homoaiheista. Termit ovat oikeita ja vanhat ennakkoasenteet pois. Saksassa suuret sanomalehdet kirjoittelevat lähes päivittäin erilaisista homo/lesboaiheista. Siellä HLBTI-väki on siirtynyt harvaan ilmestyvistä ilmaislehdistä nettiin.

Ilmaisten HLBTI-lehtien on ollut vaikea pitää yllä laadukasta journalismia. Julkaisijat painostavat siihen, että on mukana myös PR-juttuja. Se tietää lisää mainosrahaa, mutta se vähentää toimitusten riippumattomuutta. Lehtien rahoittajat painostavat tekemään yhä enemmän juttuja uusista tuotteista ja tavaroista. Uusi kosmetiikka ja alushousumallit ovat ilmaislehtien jokapäiväistä "kuvajournalismia". llmaislehdissä kuitenkin huomataan, että lukijat eivät ole tyytyväisiä. Lehtiä otetaan telineistä mukaan entistä vähemmän. Lukematon lehti on mainostajalle huono enne. Hätäpäissään jotkut homolehdet julistautuvat life-style-lehdiksi, mutta valitettavasti puuttuu homo-lifestyle-porukka, jonka avulla lifestyle-lehti pysyisi hengissä. Suurelle yleisölle tarkoitetut lifestyle-julkaisut pystyvät mennen tullen nujertamaan vähäpätöiset HLBTI-lehdet.

Internet on tullut lehtien tilalle. Paperisten HLBTI-lehtien kustantajat eivät kuitenkaan ole panostaneet omille nettisivuilleen. Harva viitsii sinne mennä klikkailemaan. Sama ongelma koskee suomalaisen NHL-lehden nettisivuja. Sivulla voi käydä lukemassa vanhat lehdet, eikä juuri muuta. Jonkinlainen ajan merkki saattaa olla se, että paperinen NHL-lehti ilmestyy tänä vuonna harvemmin kuin viime vuonna.

Paperin katoaminen näkyy mm. siinä, että nykyään ei ole enää jaossa minkäänlaisia paperisia tapahtumakalentereita. Kaikki on netissä. Bile-kuvagalleriatkin ovat heti tuoreeltaan vain netissä. Ihan hyvä, ettei tarvitse mennä ulos baareihin lehtiä etsiskelemään. Kaikki tulee kotiin verkon kautta, jopa uudet ihmissuhteet.


Ilmaiset kaupukilehdet halusivat olla kaikkea: poliittisen keskustelun areenoita, tapahtumakalentereita ja lifestyle-julkaisuja. Siinä ne ovat epäonnistuneet. Mutta miten käy netissä. Ruotsalainen "HLBTI-julkaisukonserni" QX panostaa sekä lehteen että nettiin. Lisäksi sillä on kontaktipalveluita ja erilaista kaupallista myyntiä. Se haluaa olla pohjoismaiden johtava HLBTI-julkaisija, mutta suomenkielinen palvelu on aika suppeaa. Yhdistystaustainen 11 vuotta toiminut suomalainen ranneliike.net on uutis- ja keskustelupaikka, ja sen talousrakenne lienee kohdallaan, koska suurin osa tehdystä työstä on ns. vapaaehtoistyötä. Sivustoa päivitetään jatkuvasti, päivittäin. Joitain yrityksiä on vuosien mittaan ollut rakentaa yhden ihmisen voimin toteutettavia suomalaisia uutisblogeja, mutta ne ovat nopeasti lopettaneet, koska yksin sellaiseen ei pysty.


Paperisten HLBTI-kaupunkilehtien aika alkaa olla ohi. Samoin muutkin HLBTI-lehdet ovat heikossa asemassa, ja niitä lopetellaan eri maissa. Nyt viimeksi itävaltalainen Lambda Nachrichten, hieno poliittinen lehti, pyytää lukijoilta taloudellista tukea ja uskollisuutta. Lehdillä oli kulta-aika, ja ne vaikuttivat vahvasti ihmisten identiteettiin ja loivat yhteenkuuluvaisuutta, mutta ajat muuttuvat.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Suomessa esim. Helsingin Sanomat hyvin osaavasti kirjoittaa homoaiheista. Termit ovat oikeita ja vanhat ennakkoasenteet pois."

Höpönhöpön. HS on tänäkin vuonna uutisoinut termillä "homoavioliitto" avioliittolakien tasa-arvoistamisesta. Kyseessähän ei ole mikään "homoavioliitto" vaan avioliitto, entisen heterokeskeisen avioliittolainsäädännön parantaminen.

HS myös tavan takaa kirjoittaa vain homoista uutisissaan, eikä mainitse useinkaan esim. biseksuaaleista mitään. Niin HS:kin luol edelleen mediakuvaa että kaikki "touhut" ovat homojen tekemiä. Toki samaan "horjahtaa" Ranneliikekin varsin usein. Eikä sitten mikään ihme, että melkoinen joukko ns. suuresta yleisöstä yhä saattaa kuvitella, että homot olisivat naistenkin kanssa tai että transut kiinnostaisivat homoja - kun uutisoidaan vain naisten kanssa aviossa olevista "homoista", eikä uutisoida heistä sinä, mitä he ovat, eli biseksuaaleina, joilla nyt on "seksuaalisessa suuntautumisessa" ja sen toteuttamisessa enemmänkin kuin puolet eroa homo-miehiin.
  human • 14.12.2012 22:18
Anteeksi vaan, mutta mitä pahaa on sanassa "homoavioliitto"? Perinteisesti meillä on heteroiden avioliitto eli mies ja nainen solmivat liiton. Nyt avioliitto-oikeutta laajennetaan eri puolilla maailmaa ja saadaan kahden homon tai lesbon liittoja. Naseva ilmaus sitä kuvaamaan on "homoavioliitto". Se on uutta. Jos Keijo ja Kalevi solmivat avioliiton, ainakaan minua ei yhtään loukkaa, jos heidän liittoaan kutsutaan "homoavioliitoksi". Kerralla selviää, mistä on kysymys. Muutenhan voitaisiin epäilllä, että uutisessa on painovirhe.

Myös transihmisten osalta ollaan välillä kovin tarkkoja "oikeista" termeistä, joskus jopa kiusallisen tarkkoja. Olen kerran vahingossa kirjoittanut käännösjutussa "sukupuolen vaihtaminen" ja siitä nousi kova melu. Ei enää tehnyt mieli kajota koko teemaan. Tampereella eduskuntavaalien alla oli saatu paneeliin kansanedustajia, mm. Kimmo Sasi. Joku näistä kansanedustajista käytti sanaa "sukupuolen vaihtaminen" ja sielläkin buuattiin. Se oli epäreilua. Kun henkilö X tulee töihin torstaina miehenä ja perjantaina naisena, kyllä se ulospäin näyttää siltä, että nyt on sukupuoli vaihtunut. Useimmat työtoverit eivät voi millään tietää, että takana on vuosien prosessi, jossa monen vaiheen jälkeen sukupuoli korjaantuu oman psykologisen minä-kuvan mukaiseksi. On kohtuutonta buuata, jos joku asiaan vihkiytymätön pitää sitä sukupuolen vaihtamisena. Jos kovin vihaisesti räksytämme termeistä, olemme muiden silmissä vain "äkäinen kuppikunta", jolle mikään ei tunnu kelpaavan. Näissäkin asioissa voisimme olla empaattisia ja koettaa nähdä asioita myös muiden silmin.
  vaeltaja2006 • 14.12.2012 23:20
Jännä juttu, että "human" vouhkaa homoavioliitosta, mutta käyttää sanaa "transu".

"Myös transihmisten osalta ollaan välillä kovin tarkkoja "oikeista" termeistä, joskus jopa kiusallisen tarkkoja. Olen kerran vahingossa kirjoittanut käännösjutussa "sukupuolen vaihtaminen" ja siitä nousi kova melu. Ei enää tehnyt mieli kajota koko teemaan."

Ei ehkä kannata kajota koko teemaan, ei siitä seuraa ikinä mitään hyvää - siis transihmisille.

"On kohtuutonta buuata, jos joku asiaan vihkiytymätön pitää sitä sukupuolen vaihtamisena."

On myös sellainen mahdollisuus, että vihkiytyy asiaan tai sitten pitää turpansa kiinni.

"Jos kovin vihaisesti räksytämme termeistä, olemme muiden silmissä vain "äkäinen kuppikunta", jolle mikään ei tunnu kelpaavan. "

Entä sitten? Mitä väliä sillä on, miltä me kollektiivisesti näytämme muiden silmissä kun aidosti moninaisuutta arvostaa kuitenkin vain ehkä jokin pari prosenttia koko väestöstä? Jos on vähän ärhäkkä niin ihmiset eivät tule vittuilemaan vasten naamaa niin herkästi.

Nythän esimerkiksi Seta on mielin kielin joka asiassa ja Itsenäisyyspäivän tansseillekin piti mennä taas huoraamaan. Vaikka Setan linja on ollut äärimmäisen mielistelevä koko ajan, Suomessa ei asiat ole paremmin kuin muualla, pikemminkin päinvastoin!

Minä en ymmärrä, miksi Kimmo Sasin nimi mainittiin edellisessä viestissä, jos hän ei ollut se, joka syyllistyi nimittelyyn.

Kommenttia muokattu: 15.12.2012 klo 10:53
  Aave • 15.12.2012 10:41
Kimmo Sasin mainitsin vain sen takia, että paikalla oli eturivin poliitikkoja.

Olen samaa mieltä, että poliitikkojen on tutustuttava kunnolla siihen aiheeseen, josta tulee keskustelemaan. Välillä kuitenkin keskustelija jo alussa itse ilmaisee, ettei tunne asiasta juuri mitään ja puoluetoimisto lähetti hänet. Se kuvaa, että puoluetoimistossa asiaa ei nähdä erityisen tärkeänä.

Seta on julkaissut HLBTI-käsitteistä opaskirjan ja sitä yritän itse noudattaa. Mutta vahinkoja voi joskus sattua. Englanninkielessä käytetään sanaa 'transsexuals' ja tarkoitetaan 'transihmisiä'. Seksuaalisuus johtaa ihan vikasuuntaan.
  vaeltaja2006 • 15.12.2012 12:27
Mielenkiintoinen tuo Setan käsitekirjanen. Voin myöntää, etten ollut eläessäni kuullut mistään 'cissukupuolisuudesta'. Vaikka looginen nimityshän se on, kun toinen etuliite on trans. Enää 'endo' puuttuu, niin Golgin laite on melkein valmis.
  draconfly • 15.12.2012 14:23
Golgin laite? Mikä se on?
  Rokkihomo • 15.12.2012 15:41
Ääh, ei liity asiaan mitenkään. Soluelin. Koostuu monesta 'osasta', joista kaksi ovat cis ja trans. Tuli vain sanoista mieleen.
  draconfly • 15.12.2012 18:05
valetaja2006, kyllä minun mielestäni on hyvä että oikaistaan väärän termin käyttäminen. Tosin jos virheellistä termiä käyttävä henkilö on transmyönteinen, niin silloin buuaukset yms. ovat tietysti turhan kova keino ilmaista termin vääryys. Ystävällisen huomautuksen pitäisi silloin riittää.

Termi "sukupuolen vaihtaminen" antaa ihan väärän kuvan koko asiasta, eikä tuo esille niitä syitä, jotka ulkoisen sukupuolen muuttamiseen johtavat.

Joka tapauksessa kukaan ei ole seppä syntyessään eikä se maailmaa kaada, jos kaikki termit eivät heti ole hallussa. Niiden korjaamiseen täytyy kuitenkin olla mahdollisuus.

Kiitos vielä lukuisista hyvistä artikkeleistasi! Luen täällä paljon, vaikka kommentoin harvoin.
  Jarkko Linnanvirta (ei rekisteröitynyt) • 16.12.2012 11:36
"Anteeksi vaan, mutta mitä pahaa on sanassa "homoavioliitto"?"

Kyse on tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka sallii "homoavioliitot", tosin mikään ei kai estä kahta heteromiestätai -naista solmimasta avioliittoa? Ekä on parempi ainakin pyrkiä neutraaleihin ilmaisuihin, kun puhutaan tunteista herättävistä asioista.


"Jos kovin vihaisesti räksytämme termeistä, olemme muiden silmissä vain "äkäinen kuppikunta", jolle mikään ei tunnu kelpaavan."

Tietenkin on hyvä pyrkiä opettamaan ihmisiä oikeissa kohdin, jotta näkisivät asiat myös "meidän silmin".Ymmärrys lisää empatiaa.
  def, dumb & blonde (ei rekisteröitynyt) • 16.12.2012 18:54
Homoavioliitto on aivan käypä ja tarpeellinen ilmaus kuvaamaan kahden samaa sukupuolta olevan henkilön solmimaa avioliittoa. Avioliiton osapuolten sukupuolten samuutta on tarpeen korostaa silloin, kun juuri se aihe on käsiteltävänä. Muussa tapauksessa olennaista informaatiota jää välittymättä.

Homoavioliitossa homo-etuliite ei viittaa avioliiton keskenään solmineiden seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan heidän sukupuoliinsa: sama, siis homo.

Kun aikanaan samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti heteropareihin verrattuna avioliiton, ei normaalissa kielenkäytössä ole enää tarpeen korostaa sitä, ovatko pariskunnan osapuolet eri vai samaa sukupuolta.
  smo • 23.12.2012 12:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy