ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit teatteri tv-kalenteri televisio radio musiikki levyesittelyt artistiesittelyt listat euroviisut
internet ja seksuaalivähemmistöt novellit ja tarinat viihde, musiikki & kulttuuri -keskusteluviihde ja kulttuuri

ARVIO: Susanna Haavisto - varpunen häkissä

Laila-Annikki • 07.10.2009 12:45 • päivitetty: 07.10.2009 12:47 • 2 kommenttia. LEVYT
Mitä tapahtuu, kun taitava näyttelijä laitetaan laulamaan Edith Piafia studio-orkesterin kanssa ahtaaseen studioon?

Susanna Haavistolta on hiljattain ilmestynyt Edith Piaf –levy nimeltä ’Pakko saada laulaa’. Kun kuuntelee koko CD:n läpi, tulee varsin ahdistunut ja tasapaksu olo. Tällä levyllä ei ole mitään tekemistä Piafin musiikin kanssa. En tarkoita sitä, että kun laulaa Edith Piafia, sen pitäisi aina olla alkuperäisen muotoista. Mutta tästä levystä tulee vahvasti mieleen, että Susanna Haavisto on todellakin pistetty häkkiin (studioon), jossa hänellä ei ole tilaa eläytyä kuten näyttämöllä. Sama koskee myös studio-orkesteria - olkoonkin, että siinä ovat taitavat muusikot asialla aina Merja Ikkelää (harmonikka) myöten. Kun ei lähde, niin ei lähde. Pikkusievää soitantaa.

Kamalinta on kuunnella Piafin ikimuistettavia ’En kadu mitään’, ’Padam, Padam’, ’Milord’ ja ’Hymni rakkaudelle’ –kappaleita. Ei mitään dramatiikkaa, ei mitään ’jumalani, kuinka olen elänyt’ -fiilistä, ei intohimoa. Sääli. Kaiken kukkuraksi Haavisto vetää Padamin kertosäkeen Paaadamiksi, mikä kuulostaa tuskaisan oudolta. Koko Padam on löysästi tulkittu ja ilman tarvittavaa ryhtiä ja temperamenttia. Kuitenkin orkesteri soittaa sen kohdan siten kuin säveltäjä ja sanoittaja ovat ymmärtääkseni sen tarkoittaneet.

Jotain kuitenkin hyvää. Yksittäisiä kappaleita kuunnellessa homma on ok. Kun radiossa soi yksi laulu tältä CD:ltä, sen vielä kestää. Sovitukset ovat selkeitä ja osittain mielenkiintoisia, Susanna Haaviston ääni on kaunis ja monipuolinen. Mielenkiintoisin laulu sovituksineen on ’Pariisin taivaan alla’

Yllättävää levyllä on se, että kolmestatoista kappaleesta peräti viisi on Susanna Haaviston sanoittamia suomeksi. Sanoitukset jääkööt jokaisen itsensä arvioitavaksi.

Sony Music / Columbia (88697588612)

Arvioija: Laila-Annikki Koivunen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Minusta tällainen levy on kulttuuriteko. Olen kuullut radiosta vain yhden kappaleen, mutta se pysäytti kuuntelemaan. Mitä Piafin lauluissa kerrotaan? En osaa ranskaa enkä ole koko elämäni aikana tiennyt laulujen sisällöstä, vaikka laulut musiikkina ovat läpikotaisin tuttuja. Suomenkielisiä esityksiä tarvitaan!

Hyvä, hyvä!
  vaeltaja2006 • 07.10.2009 14:42
”Yksittäisiä kappaleita kuunnellessa homma on ok.”

Itse kävin katsomassa esityksen Aleksanterin teatterissa. Oli koskettava esitys kauttaaltaan. Tällainen puoliraavas mieskin pidätteli kyyneliään esityksen lopussa. Levyä en ole kuullut. Onko se toteutettu yhtä minimalistisesti kuin esityskin eli basso, haitari ja Susanna. Jos näin, olisikohan vain niin, ettei tuollainen minimalistinen toteutus toimi levyltä kuunneltuna kovin monen biisin verran. Taltioitu esitys on joka tapauksessa aina vain varjo alkuperäisestä. Tekijöiden ammattitaidottomuudesta ei ainakaan ole kysymys.

Merja Ikkelää pääsee muuten kuuntelemaan esimerkiksi KOM –ravintolassa 9.11. Poetrio: Merja Ikkelä haitari, Sara Puljula basso, Ilpo Tiihonen runonlausunta eli Ilpo pistää ihan omiaan ja Merja ja Sara säestävät tai jotain sinne päin. www.kom-teatteri.fi
  Irokeesi • 21.10.2009 13:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy