ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa seitsemännellä sijalla

Sami Mollgren • 10.05.2016 16:30 • 16 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kartta hlbti-vähemmistöjen asemasta Euroopan alueella. Asteikko on vihreästä keltaisen kautta punaiseen (kuva: ILGA-Eurooppa)
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi tiistaina vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 67 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2016 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Vuosi sitten julkaistussa vertailussa Suomen sijoitus oli kolmastoista. Vertailussa käytettyä kriteeristöä on muutettu edellisvuoden raporttiin verrattuna. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 67 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 62.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, ettei ei-biologisen äidin vanhemmuutta tunnusteta automaattisesti. Lisäksi jo hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ja adoptio-oikeus eivät ole vielä voimassa, vaan ne tulevat voimaan vasta 1. maaliskuuta 2017.

Malta nousi kärkeen - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Belgian 82 ja Ison-Britannian 81. Suomen edellä ovat myös Tanska, Espanja ja Portugali. Suomen tuntumassa ovat Ranska, Kroatia, Hollanti, Norja ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 34 prosenttia, Puolan ja Liettuan 18, ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Venäjä (7%), Armenia (7%) ja Azerbaidzhan (5%).

- Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

- Suomessa kyllä tiedetään, missä merkittävät ongelmat lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden osalta ovat, mutta hallitus on osoittanut täydellistä haluttomuutta viedä asioita eteenpäin. Ei tarvitse kuin katsoa viime viikolla julkaistua hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa. Se olisi ollut erinomainen paikka osoittaa, että lhbti-ihmisoikeuksia halutaan kehittää systemaattisesti, toteaa Tarjamo.

- Maltan nousu vertailun ykköseksi on tulosta määrätietoisesta ihmisoikeustilanteen parantamisesta, johon maan korkein johto on sitoutunut. Tällaista poliittista johtajuutta tarvitsemme Suomeenkin, jotta pääsisimme vertailun kärkeen. Tässä ei ole kysymys mistään mahdottomasta tehtävästä vaan meillä on kaikki edellytykset tähän, Tarjamo kannustaa.

Raportti ja sateenkaarikartta julkistetaan eurooppalaisessa IDAHO Foorumissa Tanskassa. Setan Pääsihteeri Tarjamo on tilaisuudessa paikalla.

Viides vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu edellisestä vuodesta, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia edellisvuoteen, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vuoden 2016 vertailu perustuu 52 yksittäiseen kriteeriin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuonna 2016 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Suomen ja Venäjän rajalla on kartan syvin kuilu.
  Juus (ei rekisteröitynyt) • 10.05.2016 21:31
Turkin oleminen Venäjää edellä on propagandaa. Turkin yleinen ihmisoikeus ja sananvapaustilanne on vähintään yhtä huono kuin Venäjällä.
  V (ei rekisteröitynyt) • 11.05.2016 01:14
Pisteytyskriteerit ovat kyllä kaikkien maiden osalta yhteneväiset. Toki tulkinnanvaraisuutta liittyy siihen, miten mikäkin laki missäkin käytännössä toteutuu. Venäjä ja Turkki ovat tällä listalla lähellä toisiaan, ja ainakin vertailun tekijöiden löydösten perusteella Turkissa hlbti-vähemmistöjen asema on Venäjään verrattuna hienoisesti vähemmän surkea.
  smo • 11.05.2016 08:08
Suomen ja Venäjän välinen kuilu on vähän kuin 90-luvulla oli Euroopan syvin elintasokuilu Suomen ja Venäjän rajalla. Jännän voimakas kulttuurinen kuilu tuo Suomen itäraja.
  ... (ei rekisteröitynyt) • 11.05.2016 20:55
Vaikka homo olenkin niin en kyllä luota tälläisiin tutkimuksiin yhtään. Jos Venäjällä muka asiat on noin huonosti niin mitenköhän mahtaa asiat olla Lähi-Idän muslimi maissa,joissa homoja heitellään alas katolta ja kivitetään kuoliaiksi. Venäjää kyllä haukutaan kovaan ääneen,mutta muslimimaiden hirmutöistä ollaan kummallisen hiljaa.
  V (ei rekisteröitynyt) • 12.05.2016 14:18
ILGA-Europen vertailu koskee 47 Euroopan neuvoston jäsenmaata sekä Valko-Venäjää ja Kosovoa. Tuo on ILGA-Europen toiminta-alue.

Minusta on älyllisesti epärehellistä ja laihasti lohduttavaa ajatella, että jossain on vielä huonommin.
  smo • 12.05.2016 15:00
Smo ei vahingossakaan kommentoi lähi-idän tilannetta,jossa muslimi paholaiset lahtaa meitä surutta.Mikä tahansa paikka Euroopassa on paratiisi verrattuna siihen helvetin koloon. Mikä pahinta me otetaan jatkuvasti lisää niitä homojen hakkaajia Eurooppaan tuhoamaan meidän suvaitsevainen ja avoin maanosamme.
  V (ei rekisteröitynyt) • 12.05.2016 15:37
Kyllä Lähi-Idän hlbti-vähemmistöille vaikea tilanne on ollut esillä tälläkin sivustolla. Tässä yhteydessä aiheena ei kuitenkaan ole Lähi-Itä, vaan ILGA-Europen toiminta-alueensa maista tekemä vertailu.
  smo • 12.05.2016 15:48
V: "... Turkin oleminen Venäjää edellä on propagandaa. Turkin yleinen ihmisoikeus ja sananvapaustilanne on vähintään yhtä huono kuin Venäjällä ..."

Hyvin mahdollista. ILGA-Europe mainostaa itseään NGO:na, eli ei-valtiollisena organisaationa, mikä merkitsee riippumatonta, kolmannen sektorin toimijaa. Usein nämä myös kutsuvat itseään kansalaisjärjestöiksi, kuten Greenpeace. Tosiasiassa ILGA Europe ei ole riippumaton, eli järjestö on nimestään ja statuksestaan huolimatta haarakonttori, joka naamioi vallankäytön vihreän kansalaisvaikuttamisen naiiviuden taakse.

ILGA Europen suurin tukija on Euroopan unionin edistysohjelma peräti 80% panoksella järjestön kokonaisbudjetista. Jos nyt pohditaan hetki, mikä on se merkittävä päätös, mitä EU juuri nyt prosessoi, niin tietenkin kyseessä on 80 miljoonan turkkilaisen vapaa, viisumiton pääsy Eurooppaan.

Toinen merkittävä rahoittaja on mielenkiintoisempi, nimittäin George Soroksen Open Society Foundation. Tämä on se mielenkiintoinen yksityiskohta, koska tämä herra on sekaantunut vähän kaikkeen; hänen säätiönsä huseerasi aikoinaan Kiinassa, kunnes Kiinan keskusjohto potkaisi hänet ulos säätiöineen. Viimeksi Putin laitatti ison joukon järjestöjä vieraan vallan agenttien listalle, syystäkin.

Sorosta on siteerattu joissain lähteissä "ihmisoikeusteollisuuden" pohataksi, jolla on rahoituksen kautta käsi jokaisen järjestön kukkarolla (kurkulla?) Näitä järjestöjä sitten huudatetaan tarpeen mukaan, kuten esimerkiksi Euroopassa vapaiden rajojen ja laittoman maahanmuuton puolesta tai Venäjää vastaan tai Trumpin vastaisissa mellakoissa, milloin mitenkin. Jos huomioi kaikki järjestöt, ei liene kaukaa haettua, että länsimainen "liberaalivasemmisto" syö tämän finanssioligarkin kädestä. Eikä se ole vain liberaalivasemmisto vaan myös Merkel, jonka ehdotus pakolaiskriisin ratkaisuksi on yllättäen yksi yhteen Soroksen rahoittaman tutkimuslaitoksen kanssa.

Mutta miten se vanha sanonta menikään, sen lauluja laulat, jonka leipää syöt...
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 14.05.2016 21:22
V ja Candece, kyseisen vertailun kriteerit ovat ihan julkisia, joten jos niistä on jotain valittamista, niin mitä jos ottaisitte esille ne epäkohdat jotka mielestänne esiintyvät tutkimuksessa?
Eli siis jos Venäjän sijoitus on "propagandaa", niin millä kriteerillä Venäjän tilanne on siis parempi, kuin mainitun Turkin? Mitä Venäjällä tehdään paremmin?

Sen sijaan, että epäillään ja esitellään salaliittoteorioita, olisin kiinnostunut kuulemaan mitkä yksittäiset asiat siis nostaisivat mielestänne Venäjän sijoitusta? Esittäkää esimerkkejä, muuten on kyseessä pelkkä mielikuvilla pelaaminen.
  iiz • 15.05.2016 03:35
Seuraavaksi V ja C taitavat toitottaa, että kriteerit on valittu Venäjälle mahdollisimman epäedullisesti...
  smo • 15.05.2016 14:14
”Viimeksi Putin laitatti ison joukon järjestöjä vieraan vallan agenttien listalle, syystäkin.”

Tällekin sivustolle on näköjään pesiytynyt pienempiä ja isompia diktaattoreja ihannoivia Kremlin Tiltun ilta- ja viikonlopputuuraajia. Mistä ihmeestä noita Kremlin portailla matelevia tapauksia sikiää?
  Havainnoija • 15.05.2016 22:08
iiz: "Eli siis jos Venäjän sijoitus on propagandaa, niin millä kriteerillä Venäjän tilanne on siis parempi, kuin mainitun Turkin? Mitä Venäjällä tehdään paremmin?"

Entäpä jos kysytään asiaa toisinpäin, eli mitä Turkissa tehdään huonommin kuin Venäjällä. Esiintyykö Venäjällä kunniamurhia? Ei kuulu ortodoksiseen uskontoon. Miten kunniamurhat on pisteytetty? Eivät mitenkään. Pitäisikö ne pisteyttää? Luultavasti.

Miksi ei pisteytetä? Olisiko siksi, että huomio kiinnittyisi aiheeseen, joka ei ole miellyttävä ja luultavasti iskee näpeille laajemmassa kontekstissa siihen maailmankuvaan, johon myös ILGA Europe on sitoutunut (= suvaitseva ja moniarvoinen yhteiskunta). Näin pääsemme siihen asiaan, mistä jo tuossa rahoituksessa puhuimme, eli onko siellä myös muita poliittisia intohimoja, maailmankatsomuksia ja päämääriä.

www.huffingtonpost.com

iiz: "Sen sijaan, että epäillään ja esitellään salaliittoteorioita, olisin kiinnostunut..."

Edellä mainitut asiat on luettavissa ILGA Europen omista julkaisuista. Ne eivät ole salaliittoteorioita sen enempää kuin se, että jokin taho X tukee rahallisesti tahoa Y ja odottaa rahoilleen myös vastinetta. Ilmaisia lounaita ei ole. Ilmeisesti iiz:tä ei sitten kiinnosta myöskään se, keneltä suomalaiset puolueet saavat rahoitusta?
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 15.05.2016 23:37
smo: "Seuraavaksi V ja C taitavat toitottaa, että kriteerit on valittu Venäjälle mahdollisimman epäedullisesti..."

No kun asian otit esille, niin voihan sen niinkin ilmaista... Euroviisujen uusi pisteytysjärjestelmä lienee osuvin esimerkki samasta aiheesta. Tosin, pistejärjestelmän laatijoilla ei ehkä käynyt mielessä, miten sitä voidaan (väärin)käyttää. Euroviisujen piti olla poliittisesti vapaa areena, joka omistautuu musiikille, mikä on muuten kirjattu ihan sinne sääntöihin, ja tämä muistutuksena näille minulla-on-oikeus-mussuttajille.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 15.05.2016 23:40
Havainnoija: "Tällekin sivustolle on näköjään pesiytynyt pienempiä ja isompia diktaattoreja ihannoivia Kremlin..."

Odotin sinulta parempaa Havainnoija, mutta reaktiosta päätellen taisin osua sinne Kallion punavihreään kuplaan niin että poksahti :D
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 15.05.2016 23:41
Ei taida Havainnoijaa löytyä tästä "Kallion kuplasta". Minä olen kyllä Kalliosta, mutta en tunnustaudu sen paremmin punaiseksi kuin vihreäksikään.

Mitä tulee euroviisujen pisteytysjärjestelmään, niin siinä ei ole mitään uutta. Pisteet vain kerrotaan uudella tavalla; raadin pisteet ensin ja yleisöäänten pisteet lopuksi erikseen. Viimevuotisella meiningillä lopputulos olisi ollut sama.
Ennenmuinoin oli vain raati, sitten pisteet antoi vain yleisö ja jo vuosia on ollut raati+yleisö 50/50.

Kunniamurhista on tietoa Venäjältäkin, todennäköisesti ei kuitenkaan ortodoksis-taustaisista. Toisaalta; Venäjältä on raportteja brutaaleista veritöistä, joissa teon motiivina on ollut uhrin hlbti-vähemmistöön kuulumisen paljastuminen. Ja tekijä vedonnut ortodoksis-isänmaallisuuteen.

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että raportti koskee yksinomaan julkisen vallan toimintaa. Se asia on myös ilmaistu aivan selvästi. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään valtioita sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. ILGA-Europen raportin pisteytys on laadittu järjestön tavoitteiden perusteella - ja em. tavoitteita ohjaavat käsitykset siitä, millaisia toimia vaaditaan, jotta hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema olisi lain edessä mahdollisimman yhdenvertainen ns. valtaväestön kanssa.

Foliohattuun siis vielä propelli mukaan, niin hyvä tulee.
  smo • 16.05.2016 00:22
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy