ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Suomi 100 vuotta - myös sateenkaaren väreissä

Sami Mollgren • 06.12.2017 00:00 • 11 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Helsingin Kauppatorilla on sata Suomen lippua
Millaisessa maassa elämme, kun asiaa tarkastellaan nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkökulmasta?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema Suomessa on maan itsenäisyyden aikana parantunut, toki hitaasti, mutta selkeän varmasti. Vielä puoli vuosisataa sitten samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet olivat rikos. Nykyään elämme maassa, jossa parisuhteet ovat lain edessä yhdenvertaisia henkilöiden sukupuolesta riippumatta. Kaikenlaiselta seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuolen ilmenemiseen liittyvältä syrjinnältä suojaava lainsäädäntö on myös kohtuullisen kattava.

Erityisesti transsukupuolisten asemassa on kuitenkin parantamisen varaa. Suomi on saanut lukuisia huomautuksia transsukupuolisten henkilöiden kohtelusta, erityisesti nykylainsäädäntöön kuuluvan steriliteettivaatimuksen vuoksi juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä. Lakiesitys uudistuksesta on jo valmiina - päättäjien olisi ainoastaan määrätietoisesti hyväksyttävä lakiuudistus. Myös hedelmöityshoidolla syntyneiden naisparien lasten asemaa parantavan Äitiyslain käsittely on yhä kesken.

Asenneilmapiirin parantumisesta huolimatta seksuaali- ja varsinkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kohtaavat yhä keskimääräistä enemmän kiusaamista, syrjintää ja suoranaista väkivaltaakin. Vanhetessaan moni joutuu takaisiin kaappiin, kun ei osata ottaa huomioon mahdollisuutta, että yksilö voi kuulua hlbti-vähemmistöihin. Samoin hlbti-nuoren tuleminen sinuiksi itsensä kanssa voi olla rankka prosessi, kun ympäristö ei tunnista mahdollisuutta kasvukipuja käyvän nuoren kuulumisesta hlbti-vähemmistöön, eikä näin ollen osaa viestiä tämän kelpaamisesta sellaisena kuin on - ja surullisimmillaan ympäristö ei aina oikeasti hyväksy yksilöä sellaisena kuin tämä on. Asenneilmapiirissä on isoja eroja suurten kaupunkien ja maaseudun välillä.

Tuoreen suomalaisselvityksen mukaan seksuaalivähemmistöihin kokee kuuluvansa noin kymmenen prosenttia suomalaisnuorista - ja määritellyn juridisen sukupuolensa vieraaksi kokee noin viisi prosenttia suomalaisnuorista. Nuorten kasvua ja itsensä hyväksymistä toisaalta helpottaa se, että suomalaisessa kouluopetuksessa on alettu ymmärtää, että kaikki eivät ole heteroita, jotka kokevat syntymässään määritellyn sukupuolensa oikeaksi.

Koulumaailman lisääntynyt sukupuolisensitiivisyys on kuitenkin herättänyt myös vastustusta. Eräät sukupuoleen liittyvän moninaisuuden huomioimista kritisoivat ovat peräänkuuluttaneet suomalaisuuden tai isänmaallisuuden opettamisen perään - koska sukupuolen moninaisuuskin on huomioitu opetussuunnitelmassa.

Tosiasiassa suomalaisuus ja isänmaallisuus on kouluopetuksessa jo huomioitu, varsin hyvinkin. Koulussa tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan, historiaan, maantietoon, luontoon, kirjallisuuteen, kuvataiteeseen, musiikkiin - ja matematiikan tunnilla lasketaan Suomen lipun eri kenttien pinta-alaa. Mitä muuta se on kuin suomalaisuuden läsnäoloa kouluopetuksessa? Ja näin pitää ollakin, siinä missä tässä yhteiskunnassa elävien moninaisuudenkin näkyminen opetuksessa.

Historiaan kuuluu esimerkiksi marsalkka Mannerheim, joka itse ei mitä ilmeisimmin kuulunut seksuaalivähemmistöön, vaikka tällaisia ajatuksia on joskus esiin nostetukin. Mannerheimiin ja sotaveteraaneihin on joskus vedottu, kun on ilmaistu kielteistä suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Mannerheimin molemmat tyttäret jakoivat elämänsä naiskumppaninsa kanssa. Nykytiedon valossa perhe, itse marski mukaanlukien, olivat asiasta tietoisia - ja hyväksyivät tytärten elämänvalinnat. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman koheneminen ja yhdenvertaisuuden lisääntyminen siis tuskin pyörittää Mannerheimia haudassaan. Tunnettuihin seksuaalivähemmistöön kuuluneisiin puolestaan kuuluu kansainvälisesti Tom of Finland -nimellä tunnettu sotaveteraani Touko Laaksonen. Itsenäisen Suomen tähänastiseen historiaan on vaikuttanut lukuisa joukko muitankin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia.

Ei ole montaa paikkaa maailmassa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat vastaavassa tai paremmassa asemassa kuin Suomessa - vaikka toki sellaisiakin paikkoja on, kun lainsäädäntöä ja asenneilmapiiriä tarkastellaan. Miksi Suomi ei voisi silti olla juuri kaikkein paras tässäkin asiassa?

Kun uusi translaki ja äitiyslaki saadaan aikanaan saatettua voimaan, on Suomi entistä parempi paikka kaikille elää ja olla. Asenneilmapiirin paraneminen on hidasta, mutta kielteisten asenteiden sulaminen on mahdollista. Kaikenlainen yhdenvertaisuuden edistäminen - seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mukaanlukien - on erittäin isänmaallinen teko.

Hyvää satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää meille kaikille!


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Oikein hyvää ja tasa-arvoista itsenäisyyspäivää kaikille!

ps. Todellakin totta tuo Mannerheimin suvaitsevaisuus omien tyttärien kohdalla, mutta on toki huomioitava, että vaimo oli jättänyt marskin Venäjällä ja muuttanut lasten kanssa Pariisiin, joten marskin ja muun perheen yhteydet eivät olleet sen jälkeen kovin tiiviit. Oliko eron syynä yleinen kyllästyminen, muut naiset vai salasuhteet miesten kanssa on jäänyt epäselväksi (ainakin minulle). Mutta jokainen voi vetää omat johtopäätökset marskin homoudesta hänen Haminan reissun perusteella. Tänä päivänä hetero voi hyvinkin lähteä jokun homon matkaan kapakasta jatkodrinkille, mutta ei sata vuotta sitten. Ja päätyä samaan sänkyyn..... Asiasta uutisoitiin ranneliikkeessäkin ranneliike.net
   (ei rekisteröitynyt) • 06.12.2017 13:35
Miksi ei sata vuotta sitten? Juoman himossa, sinisilmäisenä ja kaiketi humalassakin... mutta samaan sänkyyn menosta en ole kuullutkaan.
  smo • 06.12.2017 13:57
En osaa minkään ryhmän puolesta puhua, mutta yhdessä asiassa Suomi on maailman huippumaita.
En tiedä onko sitä varten perustettu ihan huippuyliopistoa, mutta jotenkin se vaan on toiminut täällä tosi hyvin.

Suomi on hyvä maa jäädä yksin, tylsistyä, masentua ja tappaa itsensä.

Hyvä Suomi !
  Ihana Suomi (ei rekisteröitynyt) • 06.12.2017 14:56
"Tänä päivänä hetero voi hyvinkin lähteä jokun homon matkaan kapakasta jatkodrinkille, mutta ei sata vuotta sitten. Ja päätyä samaan sänkyyn..."

Hölynpölyä. Päinvastoin sata vuotta sitten hetero saattoi hyvinkin lähteä jatkoille jonkin erikoisen persoonan kansa, koska tietoisuus homoista oli vähäisempää. Erilaisuutta ei siihen aikaan osattu lokeroida yhtä tarkalla sapluunalla kuin nykyisin, koska tietoa ei ollut läheskään samassa mitassa. Jos henkilö oli esim. naisellinen mies, mutta muuten älykäs, valveutunut ja hauskaa seuraa, niin miksei sopivassa huppelissa voisi lähteä jatkoillekin. Samaan sänkyyn päätymisestä ei ole minkäänlaista todistusaineistoa. Mutta jonkinlaisessa sängyssä Maskikin varmaan nukkui, eikä esim. lattialla.

Minusta on tylsää, että kiinnostus Mannerheimia kohtaa täällä, on pääosin homouden vatvomista. Jos homo käy Mannerheim-museossa, hän tutkii paikkaa sillä silmällä, löytyykö homoudesta viitteitä. Ja jos ei löydy, niitä keksitään. Tulisi ottaa huomioon vuodet tsaarin vaikutuspiirissä sekä kokemukset ja vaikutteet matkustelun ja korkean tason tuttavuuksien kautta. Ei ole ihme jos tyylitaju, jo ennestäänkin hyvä, kehittyi edelleen. Minusta hänen museon ja kodin sisustus on tyylikäs, mutta ehdottomasti miehekäs.

Mannerheim-museo ja itse Mannerheim, ovat takuulla tutustumisen arvoisia. Mutta suosittelen kuitenkin ensin luettavaksi joitain Mannerheimia käsitteleviä kirjoja, koska silloin pätevästi opastettu museokierros antaa paljon enemmän. Olin itse aivan myyty museokierroksen jälkeen, ja kiitin opasta oikein kädestä pitäen.

Kommenttia muokattu: 06.12.2017 klo 17:57
  1965 • 06.12.2017 17:48
Minun itsenäisyyspäiväni alkoikin sitten aamusta heti aggressiivisella pilkalla ja friikiksi haukkumisella tuntemani ihmisen toimesta.
t. transsukupuolinen

Hyvää satavuotiasta Suomea vain. Ehkä uusi itsenäisyyden vuosisata tuo parempia aikoja.

Kommenttia muokattu: 06.12.2017 klo 18:11
  ._. • 06.12.2017 18:11
Tärkeää sateenkaariperheille on myös lapsen tapaamiseen ja huoltoon liittyvän lainsäädännön uudistus, joka on meneillään. Se tarkoittaa että apilaperheetkin voisivat vihdoin alkaa saada oikeuksia, ei vain kahden vanhemman perheet!
  Apila (ei rekisteröitynyt) • 06.12.2017 22:48
Apilaperheiden lasten yhdenvertaisuuteen ja hyvinvointiin liittyvä asia toki on merkittävä. Apilaperhe voi kuitenkin olla muutakin kuin vanhempien osalta hlbti, joten kyse ei ole yksistään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvästä kysymyksestä. Kysymys ei siis ole yksistään hlbti-vähemmistöjä koskettavasta asiasta, eikä taustalla ole nimenomaan hlbti-vähemmistöihin liittyviä yhdenvertaisuuskysymyksiä.

Apilaperheiden asia on lähempänä sitä keskustelua, missä puhutaan lasten oikeuksista isovanhempiinsa ja muihin läheisiin (sukulaisiin) - vaikka kyse apilaperheissä on selvemmin lapsen kasvattajuudesta ja huoltajuudesta. Toki näyttää siltä, että apilamalli olisi tavallisempaa hlbti-vähemmistöhin kuuluvien vanhemmoidessa, mutta yksinomaisesti hlbti-kysymys tämä ei ole.
  smo • 07.12.2017 09:43
Yhä toki on tekemistä, koska yhä näissäkin piireissä Mannerheimin lokerointivaihtoehdot tuntuvat joillakin olevan homo / hetero -dualismissa ja se, että Mannerheim olisi ollut ehkä suuntautumiseltaan bisse, on joillekin näissäkin piireissä yhä punainen vaate.

Edellä oli kommenteissa virheellisiä käsityksiä Mannerheimin suhteesta tyttäriinsä ainakin siltä osin että he olivat ainakin tiiviissä kirjeenvaihdossa ja tyttärethän olivat myös tiettyä aikaa täällä Suomessakin sittemmin.

trans-lakimuutoksessa on kapsahdettu nykyhallituksessa varmasti soinilaiseen uskonnollisuuteen, mutta Äitiyslakiuudistus on kimurantimpi, ihan näissäkin piireissä, sillä siinä koko lakiesityksessä mentiin yleisestä linjasta poikkeavasti ajamaan vain yhden sukupuolen tarpeita ja muut sateenkaari-vanhemmuuden sukupuolet sivuutettiin melko tylysti.
Olisi kannattanut tavoitella heti kättelyssä pelkän Äitiyslakiuudistuksen sijaan Vanhemmuuslakiuudistusta, niin olisi ollut paremmat mahdollisuudet, varmasti myös poliittisestikin, saada uudistukselle tukea enempi.
Vanhempina Isäparin asemaahan tuo Äitiyslakiuudistus ei nimittäin petraa. Eivätkä Isäparit suinkaan ole olleet Äitiparien asemaa sortamassa.
  human • 07.12.2017 12:13
Kannattaa pyrkiä hoitamaan asioita kuntoon aina sen verran, mitä realistisesti kulloinkin saavutettavissa on. Esimerkiksi parisuhdelainsäädännön kohdalla olisi odotettu aika pitkään, jos itsepintaisesti olisi loputtomasti juostu pää edellä kohti mäntyä, eikä olisi hyväksytty tilapäistä parisuhdelaki-kompromissia matkalla kohti yhdenvertaista avioliittolakia.

En usko, että äitiyslakia laajemmalla paketilla olisi ainakaan parempia läpimenomahdollisuuksia. Äitiyslaki vastaa konkreettiseen ja yksiselitteiseen puutteeseen; se turvaa hedelmöityshoidon tuloksena syntyneelle kahden äidin lapselle oikeuden molempaan vahempaansa, heti syntymästään lukien. Synnyttäjää ei voi sivuuttaa lapsen vanhempana; lähtökohtaisesti lapsella on tähän oikeus. Kaikenlainen muu on lapsen oikeudelle sitten alisteista.
  smo • 07.12.2017 13:32
human: "Yhä toki on tekemistä, koska yhä näissäkin piireissä Mannerheimin lokerointivaihtoehdot tuntuvat joillakin olevan homo / hetero -dualismissa ja se, että Mannerheim olisi ollut ehkä suuntautumiseltaan bisse, on joillekin näissäkin piireissä yhä punainen vaate."

Miksi hänen seksuaalinen suuntautuminen on niin mielenkiintoinen asia (punainen vaate) että sen vihjailuista pidetään kynsin ja hampain kiinni? Mannerheim eli poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen elämän. Hänen henkilöhistoria on harvinaisen mielenkiintoinen kokonaisuus. Se mitä hän teki genitaaliensa kanssa, on lopulta toisarvoista. Naissuhteita hänellä kuitenkin oli läpi elämän.

Haminan tapaukseen palaten kannattaa katsoa 1900-luvun alun Helsinkiä ja miettiä sitten Haminaa, mikä tuppukylän pahanen peräkylä se on ollut. Jos nuoren ja viriilin miehen seuraan ilmestyy siellä vähän säpinää vapaapäivänä, hän luultavasti tarttuu siihen, koska mitään muutakaan ei ole. Mutta kuvittelu ja tietäminen ovat eri asioita. Mannerheimin henkilöhistoriaan tutustuva huomaa kyllä melko pian, että seksi ei ollut Mannerheimille mikään ykkösasia, kuten monelle tämän päivän homolle, joka elää seksuaalisen virityksen keskellä lähes jatkuvasti.
  1965 • 07.12.2017 13:41
"---on joillekin näissäkin piireissä yhä punainen vaate."

"Joillekin"...? Jos ajattelee noita kommennteja joita täällä olet vuosien varrella jaellut puoleen jos toiseen, tämä kuulostaa aika paksulta..
  xxxx (ei rekisteröitynyt) • 08.12.2017 00:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy