Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hanke tuo sateenkaarivähemmistöjen historiaa näkyväksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 7

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen on määrä tuoda queer-näkökulma näkyväksi osaksi itsenäisen Suomen historiaa. Hanketta koordinoivat Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Kansallisgalleria on yksi hankkeen pääyhteistyökumppaneista.

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanke on osa itsenäisyyden juhlavuotta.

- Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen tavoitteena on tehdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa näkyväksi osana itsenäisen Suomen historiaa, kerätä uutta tietoa vähemmistöjen elämästä sekä tuoda esiin ajankohtaista, queer-näkökulmista toteutettua taidetta ja kulttuuria, kerrotaan tiistaina julkaistussa tiedotteessa.

Kansallisgallerian kolmessa museoissa, Ateneumin taidemuseossa, Nykytaiteenmuseo Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa, järjestetään queer-aiheinen tapahtumakokonaisuus 7.-15. syyskuuta.

- Tapahtumakokonaisuuden aikana pohditaan muun muassa miten suomalaisen taiteen aarteita voidaan lähestyä queer-näkökulmista, mikä on queer-opastus ja miten taidekenttä voi huomioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä paremmin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansallisgalleria on ollut aiemminkin aktiivinen sateenkaarinäkökulman suhteen. Museot ovat esimerkiksi osallistuneet Helsinki Pride -viikkoon esimerkiksi tarjoamalla queer-opastuksia omiin kokoelmiinsa.

Hankkeen tapahtumasivusto avattiin tiistaina 6. syyskuuta. Sivustolla tiedotetaan taide- ja kulttuuritoimijoiden sateenkaariaiheisista tapahtumista ja sisällöistä Suomi 100 -vuoden teemoihin liittyen.

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä
Seta: Sateenkaarevaa Suomea rakentamassa

7 kommenttia

Hitsi kun olisi mukava 100-itsellisyysjuhliin sellainen, vaikkapa ihan harrastajavoimin spontaanisti toteutettu videokertomus, kuukausittain 12 suomalais-ugrilaisesta homoelämänhistoriasta, todellisuutta luovasti maustaen.

Vaikkapa:

1) Tammikuu: Yhdessä asuva parantaja-naispariskunta Lempi ja Lemmikki, yhteisölleen rohdoksia tehden ja lääkintäapua antaen, sekä kahdestaan lemmenyrttiteetä nauttien ja läheisyyden turkiksilla lämmittäessä ...

2) Helmikuu: Saunominen ja hangessa kieriskelyhän se on hottia, etenkin silloin kun luonnonasuissa kohdataan ja samat värinät löytyvät

3) Maaliskuu: Iloisella 1920-luvun lama-ajalla kaivetaan lompakosta niitä Eliel Saarisen nude-ihmisryhmä-seteleitä ja pannaan tuulemaan, otetaan ilo elämästä

4) Huhtikuu: Viikinkiien sota-alus tulee ryöstöretkelle, mutta hämäläiset torjuvat sen kovassa taistelussa ja ajavat pakosalle ... paitsi yksi viikinkiuros taistelunujakassa suomalaissepän komean pojan kanssa ... toinen jää alle ja toinen meinaa antaa lopullisen iskun, mutta katseet kohtaavat ja kumpikin tajuaa että siinähän on suudeltava kiihkeästi ... kylän väki tulee siihen katsomaan ja toteaa suomalaisittain että otetaan se viikinkiurho tänne kylään, sillä eihän se näköjään meiltä naisiakaan vie

5) Toukokuu: Nuori, reilut parikymppinen Touko tykittämässä Stockan viereisellä ratikkapysäkillä toisen miesssotilaan kanssa, pimennyshämärissä, kun samalla lähettyviltä hämärän keskektä kuuluu heterostikin suuntautunutta touhuiluääntä.
Ja niin he kaikki rakastelevat että papit ja poliisitkin vaikenevat, sillä inhimillisyys on kovinakin aikoina ykkösenä.

6a) Kesäkuu: Lemmenleikit ja Mittumaari-peuhaukset, rakastumisiineen, myös paimentouhuissa nuorukaisilla

6b) Mongolien sotajoukko tulee vasallinsa-Venäjältä ihan Karjalan kautta Suomeenkin, mutta lopen kyllästyneinä sotimisiin ja mieltyvät enempi suomalaiseen vaaleaan eksotiikkaan ja saunomaan, mukanaan olevien muutaman arabi- ja afro-miehenkin voimin. Ja kun kahviakin heillä on mukanaan, sekä Lähi-idä antian maailmalle, väkevää viinaa, sekä joukko naisiakin, niin siinähän se menee napatansseiksi ja vaatteet lähtee suomalaisväeltäkin ja piiritanssissa ilakoidaan yötöntä yötä myöten - kaikki Pridettäen suuntautumisensa mukaan. Ja kylän persut otetaan toki mukaan, sillä kaikkihan sen tietävät että siitä puhe, mistä puute.

7) Heinäkuu: Mustikka-metsässä ollaan ja parilla naisella sadonkeruu menee myös ihan mustikka-piirakaksi, luonnollisen aidosti avioliitto mielessä ... Samalla toisaalla, Karhu-miehet ottavat Miehestä mittaa, perinteisenä Karhun kansan Karhu-juhlapäivänä.

8) Elokuu, vielä sadonkorjuuaikaa ja siitähän porkkanoitten ja suppilovahveroitten keskellä syntyy vaikka mitä Flowta seksuaalivähemmistöjenkin parissa. Potria saateenkaari-lapsosia tulla putkahtaa leijonan merkeissä, elokuun aluksii.

9) Syyskuu: Mikä ihmeellinen yhteensattuma, kun näinä päivinä Suomessa kohtaavat juutalais-rabbimies, kristitty naissaarnaaja että marokkolais-muslimi-naisimaamikin ... ja kuinka ollakaan he päätyvät kolmiyhteyteen ... ja päättävätkin sitten perustaa bilateraalisen 3kantayhteistyön seurakunnan Ylä- ja Ala-Tornion välimaastoon, jonka temppelissä on katto matalalla, mutta lasikatto, niin revontulten leisku näkyy ja lähistön korkeat kuuset kaiuttavat luonnon ihmeellisyyksiä. Ja aikaa myöten sinne vielä lestadiolaismieskin kömpii hameitten helmoihin.

10) Lokakuu: Kekrinä, sadonkorjuujuhlana, perinteisessä vuodenvaihteena, vanhatkin ukot keskenään nuortuvat pukkileikkeihin. Ja naisveäelläkin on ilot ylimmillään niin ettei viikkoon muuta puuhata kuin syödään ja naatiskellaan

11) Marraskuu: Pimeempää ja pervonpaa touhua, ainakin nahkaturkisväellä. Ja myös rummut ja kanteleet raikaa, suomalais-hevi-juurilla niin että ihan palleissakin tuntuu.

12) Keskitalvenkuu: Lämpö ja pärevalo lämpöä lemmelle antavat niin heteroitten, kuin homoväenkin parissa. Ja kaikkien ihmisten edessä Tuutikki kohtaa Muumin.

Kommenttia muokattu: 07.09.2016 klo 21:41
Jos viimekesän kisat oli queer ("Don't Be Square - Be Queer"), niin tämä "sateenkaarinäkökulmakin" voi olla "queer" jonkun mielestä. Käsittääkseni "queer" tänäpäivänä on tekemässä pesäeroa ns. "homonormatiivisuudesta" ja sen "karhukulttuureista" ja tasa-arvoisista avioliittokäsityksistä?