ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Suomelle Euroopan hlbti-maavertailussa viides sija - Malta edelleen kärjessä

Sami Mollgren • 14.05.2018 15:49 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe on julkaissut vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.

Suomi vertailun viides

Vertailun kärjessä on Malta, joka toteuttaa ILGA Europen edellyttämistä toimista 91 prosenttia.

Suomen edellä ovat myös Belgia (79%), Norja (77%) ja Iso-Britannia (73%).

Suomea (73%) seuraavina ovat Ranska (73%), Portugal (69%), Tanska (68%), Espanja (67%) ja Ruotsi (60%).

Lähialueiden maista Viron luku on 39 prosenttia, Liettuan 21, Puolan 18, ja Latvian 16.

Vertailun peräpäässä ovat Azerbaizan (5%), Armenia (7%), Turkki (9%), Monaco (10%) ja Venäjä (11%).

Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Maan sijoittumiseen ei vaikuta suoranaisesti esimerkiksi vallitseva asenneilmapiiri.

Raportin tuloksia kommentoivan Setan mukaan Suomen sijoitusta alentaa etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki ja intersukupuolisille vauvoille tehtävät kosmeettiset leikkaukset.

- Suomi on parantanut sijoitustaan Euroopan sateenkaarirankingissa askel askeleelta mutta parannettavaa on edelleen lähes jokaisella osa-alueella. Erillisellä, riittävästi resursoidulla lhbtiq-toimintaohjelmalla voitaisiin tehdä tavoitteellista oikeuksien parantamista ja ottaa kerralla harppaus kohti 100 prosenttia, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

- Suomi voisi ottaa oppia Maltalta. Siellä sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen ja intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus toteutuu. Myös niin kutsuttu eheytystoiminta on lailla kielletty, Tarjamo jatkaa.

ILGA-Eurooppa ilmaisi raportin julkaisun yhteydessä huolensa ihmisoikeuskehityksen hidastumisesta Euroopassa. Seta kertoo tiedotteessaan, että järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistutti, ettei saa tuudittautua ajatukseen, että yhdenvertaisuus olisi toteutunut. Hänen mukaansa viimeisten vuosikymmenten saavutukset ovat vaakalaudalla, jos populismi ja nationalismi saavat edelleen lisää jalansijaa Euroopassa.

Järjestyksessään seitsemäs raportti

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla. Nyt julkaistu ILGA Europen vuosiraportti oli järjestyksessään seitsemäs. Sateenkaarikartan ja -indeksin tiedot perustuvat ILGA Europen jäsenjärjestöjen ilmoittamiin tietoihin lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.

Maavertailu (kuva: ILGA Europe)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
jännää että monacossa ja san marinossa heikompi tila kuin moldovassa. luulisi että olisivat hyvinkin samoilla linjoilla kuin ranska ja italia, mutta ilmeisesti ei kukaan näissä maissa aja asioita eteenpäin, vaan kaikki ottavat vain aurinkoa :-)
   (ei rekisteröitynyt) • 17.05.2018 11:18
Merkittävää Maltan kohdalla on se, että maassa on vahva katolinen kirkko. Sen jyrkästä vastustuksesta huolimatta Maltalla on edistytty sateenkaari-ihmisten oikeuksissa varsin ripeästi kun lopulta päästiin liikkeelle.
  JuhaniV • 18.05.2018 15:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy