Sunnuntaina vietettiin Tom of Finlandin syntymäpäivää

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3
Pekka Jylhä haluaisi tehdä Tomin miehestsä tällaisen patsaan, joka samalla toimisi juoma-automaattina janoisille

Tom of Finland eli Touko Valio Laaksonen syntyi 8.5.1920. Hän kuoli vajaa 25 vuotta sitten, vuonna 1991. Taidehallin näyttelyn osana vietettiin Tomin syntymäpäiviä. Heti puolen päivän jälkeen Los Angeleissa päämajaansa pitävän säätiön, Tom of Finland Foundationin, perustaja ja puheenjohtaja Durk Dehner kertoi Tomista. Valitettavasti nauhoituksen äänenlaatu kaikuvassa salissa on julkaisukelvoton.


Durk Dehner

Durk Dehner oli lähtöisin Kanadasta, mutta muutti Kaliforniaan. Ensimmäiset Tomin piirrokset hän näki 25-vuotiaana ja kirjoitti Tomille ihailijakirjeen. Kun Tom ensi kertaa vuonna 1978 matkusti Amerikkaan, länsirannikolle, Durk Dehner lupasi majoittaa Tomin hienoon taloonsa. Siitä alkoi merkittävä ystävyys.

Durk Dehner ymmärsi Tomin taiteen arvon ja sen, että tarvittiin kaupallista osaamista, jotta Tom saisi taiteellaan riittävän toimeentulon. Siihen saakka Tomin piirroksia oli kopioitu ja myyty eteenpäin täysin vapaasti ja hallitsemattomasti. Vuonna 1984 perustettiin säätiö. Tomin etuja alettiin valvoa ja taideteokset löysivät turvapaikan. Kymmenen talvea Tom vietti Amerikassa. Siellä on Tom´s House ja vieraille voidaan esitellä Tomin huonetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt Durk Dehner on jo vanha, heiveröinen mies. Hän on jo huolestunut jatkosta. Hän on halunnut sillan Los Angelesin ja Helsingin välille. Hän toivoo ja odottaa, että myös Helsinkiin saadaan Tom's House.

Durk Dehner on henkilönä mielenkiintoinen ja häneltä toivotaan omaelämäkertaa (ellei sellainen jo olekin). Ranneliike.netissä on kuvaus hänen nuoruudesstaan ja Dehner-veljeskunnasta

http://ranneliike.net/teema/tomin-vuosi-2011-dehnerin-veljeskunta?aid=5027


Vihmalintu ja Helsingin Gaykuoro

Taidehallissa esiintyi eilen useampaan otteeseen Helsingin Gaykuoro. He lauloivat Touko Laaksosen säveltämän Aino Kallaksen runoon tehdyn laulun Vihmalintu. Vihmalinnun ainoat säilyneet nuotit, jotka löydettiin äskettäin sukulaisten kylpyhuoneesta, ovat nyt näyttelyn vitriinissä.

Paneelikeskustelu Toukosta ja hänen taiteestaan

Sunnuntaina iltapäivällä oli paneelikeskustelu, jossa mukana olivat näyttelyn newyorkilainen kuraattori Stefan Kalmár, tutkija Kati Mustola, tutkija Susanna Luoto ja puheenjohtajana filosofian tohtori, dosentti ja queer-tutkija Livia Hekanaho.

Näin Hekanaho johdatti ranneliikkeen kuulijat keskusteluun (joka käytiin englanniksi)

Audio


Paneelin keskustelijoista Stefan Kalmár on alunperin saksalainen. Hän kiinnostui Tomin taiteesta ja vieraili Los Angeleissa Tom's Housessa. Hän toimii New Yorkissa ja kokosi tämän Taidehallin näyttelyn, joka tuli Suomeen suoraan New Yorkista.

Tutkija Kati Mustola on pitkään tutkinut Tomin elämän vaiheita. Vuonna 2006 hän julkaisi yhdessä Berndt Arellin kanssa näyttelykirjan "Tom of Finland, Ennennäkemätöntä - Unforeseen". Nyt hän valmisstelee Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyä, jossa varmaan kuullaan myös hlbti-väen suosimista ravintoloista.

Tutkija Susanna Luoto on saanut tutkittavakseen matkalaukullisen Touko Laaksosen kirjeitä sukulaisille ja erilaisille nahkamiehille. Ne kirjeet paljastavat Toukon kirjalliset kyvyt ja paljon hänen tunteistaan. Tarkoitus on, että kirjeistä julkaistaan suomenkielellä kirja.

Vasemmalta oikealle: Kati Mustola, Stefan Kalmár, Susanna Luoto, Livia Hekanaho

Paneelikeskustelussa pohdittiin sitä, miksi säätiö on Kaliforniassa eikä Suomessa. Siellä oli kykyä toimia ja vapaa ilmapiiri. Meillä asenneilmapiiri ei ole ollut sellaiseen valmis. Edes Seta ei ole ollut kiinnostunut Tom-ilmiöstä.

Paneelinkeskusteluun osallistui myös Tomin ystävä Wiki Wickman, joka Tomin viimeisinä elinkuukausina auttoi Tomia. Wiki oli aikoinaan töissä ravintola Gambrinin Company-baarissa. Näyttelyssä on Tomin piirtämä Wikin muotokuva.

Wiki teki mielenkiintoisen ehdotuksen: Durk Dehnerille pitäisi myöntää Pro Finlandia -mitalli. Hän on tehnyt paljon suomalaisen taiteen näkyvyyden hyväksi.

Keskustelu käytiin englanniksi. Tässä alkuosa.

Audio


Tom of Finland Hietaniemen muistolehdossa

Muutama henkilö kävi laskemassa kukan Hietaniemen muistolehtoon, jonne Toukon tuhka on siroteltu. Kirsikkapuut olivat jo kukassa.


Illalla Freedomiin

Illalla Taidehallissa Tomin syntymäpäiville osallistsuneet siirtyivät Stadionin kupeessa olevaan ulkoilmaravintolaan, Freedomiin. Mukana oli mm. vuoden 2016 Mr. Fetish Finland.

Siellä puhuimme lisää Toukoon liittyviä yksityisasioita. Ranneliikkeen haastattelijaa kiinnosti erityisesti Toukon pitkäaikainen elämänkumppani Veli eli Nipa. Heillä oli lämmin suhde, vaikka oli karikoitakin, kuten kaikissa ihmissuhteissa. Veli kuoli 1981 suusyöpään.

Tutkija Susanna Luoto valotti hieman, millaisin sekalaisin tuntein Touko kirjoitti kuoleman jälkeen kirjeitä sukulaisille. Aikanaan kirjeet julkaistaan kokonaan kirjassa.

Audio

Tutkija Kati Mustola kertoi laajemmin siitä, Mitä Velistä Velistä tiedetään. Hän oli mm. tanssija ja myöhemmin hovimestari. Kaksi hyvin erilaista ihmistä kohtasi: nahkamiehiä kuvaava Tom of Finland ja olemukseltaan hienostuneempi Veli. (Selityksiä: Kaija oli Toukon sisar, Hely oli läheisin sisar, Mikael Holm oli ruotsalainen kustantaja, joka mm. perusti Revolt-lehden - siis QX:n edeltäjän)

Audio


Ravintola Freedomin tilaisuuden järjestelyissä oli myös Tom of Finland -seura. Ohjelmassa oli burleski-esitys. Siinä toisena sävelmänä oli Marionin euroviisu Tom-Tom-Tom. Mikä olisikaan sopinut paremmin Tomin syntymäpäiville.


Tomin syntymäpäivä vuonna 2012

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • in dubio
  • 9.5.2016, 19.13
Haluan vain esittää yhden ehkä pedanttisen kommentin. Pro Finlandia -kunniamerkillä palkitaan SUOMALAISIA TAITEILIJOITA. Täten Dehner kaikista ansioistaan huolimatta ei voi sitä saada. Muita suomalaisia valtiollisia kunniamerkkejä voidaan myöntää ulkomaalaisille. Joten mikäli oikeasti halutaan ehdottaa Dehnerin valtiollista palkitsemista, kannattaa ehdottaa jotain muuta merkkiä. Touko Laaksonen itse olisi kyllä Pro Finlandian ansainnut.
Saapas nähdä, mitä kaikkea Dome Karukoski on saanut tietoonsa Toukosta ja laitettua elokuvaansa ...