ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Sukupolvi Z murtaa sukupuoliroolit

vaeltaja2006 • 29.05.2017 06:25 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Tiivi-Taavi on joutunut paljon kärsimään ahtaista elämismalleista. Kansanedustaja Sulo Aittoniemi teki Teletapit-tv-sarjasta 1998 eduskunnassa kirjallisen kyselyn. Taustalla olivat huhut nuken homoseksuaalisuudesta.
Tämän aamun Helsingin Sanomissa pääkirjoitussivun kolumni ansaitsee maininnan. Aino Miikkulainen kirjoittaa, että ”nuorten maailmassa jokainen saa rakastaa ketä haluaa. Sukupolvi Z murtaa sukupuolirooleja”.

Sukupolvi Z tarkoittaa ”käänteen tekevää, ratkaisevaa sukupolvea”, jolle on tärkeää sukupuolten, etnisten taustojen ja seksuaalisten suuntautumisten tasa-arvo. Siinä ikäluokassa tasa-arvosta ei neuvotella. Jokainen saa rakastua kehen haluaa ja jokainen saa olla sitä sukupuolta, joka tuntuu omimmalta.

Kolumnin kirjoittaja sanoo itse kuuluvansa milleniaaleihin, niihin, jotka syntyivät ennen vuosituhannen vaihdetta. Hän kertoo työskennelleensä ennen naisten Demi-lehdssä. Lukijat joutuivat jatkuvasti muistuttamaan, että ”sukupuolia ja parisuhdemalleja on monia, ja kaikki ovat yhtä arvokkaita”.

Jo kolmi- ja nelikymppisille tämä muutos saattaa olla yllättävä tai jopa outo. Enää ei voi erityisesti kysellä, onko nuorella poika- vai tyttöystävä. Sillä asialla ei tunnu olevan nuorelle erityistä merkitystä.

Kolumnissa mainitaan norjalainen tv-sarja Skam, jossa teini-ikäinen Isak kertoi olevansa rakastunut toiseen poikaan. Kavereille heidän parisuhteensa oli ihan luonnollinen juttu. Samanlaisia ihmissuhde- ja perhemalleja nähdään tv:ssä tämän tästä. Viimeksi sunnuntai-iltana 28.5.2017 alkoi kotivideo-ohjelmasta tutun juontajan Sampon isännöimä sarja liikunnasta: ”Kansanliike”. Jo ohjelman ensi metreillä rovaniemeläiset perhemallit menivät uudelleenarviointiin. Ei pohjoisessakaan enää eletä perinneperhemallien mukaan ( areena.yle.fi )

Nuoret ovat murtamassa vanhat sukupuoliroolit ja perhemallit. Vanhat ovat yllättyneitä ja hämmentyneitä, mutta jotkut isoisä- tai isoäiti-ikäiset ovat todennäköisesti pitkään toivoneet tällaista sukupuoliroolien tuuletusta ja vapautta oman perheen valinnoissa. He ovat itse joutuneet kärsimään asenteiden ahtaudesta. Vihdoinkin lapsemme saavat valita elämäntapansa vapaasti ilman aikaisempien sukupolvien pakkopaitoja.


Kolumni löytyy HS:n nettisivulta:

www.hs.fi


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Varsin mielenkiintoista että jo kerran julkaistu kommenttini HS.fi:ssä asiaan liittyen on poistettu päivän mittaan. Olen jo aiemminkin tosin huomannut että jotkut moderaattorit (oman kokemukseni mukaan konservatiiviset) toimivat täysin mielivaltaisesti ja poistavat kirjoituksia vaan koska eivät pidä niistä.

Kommenttiosiossa käy muutenkin selväksi miten takapajuinen impivaara Suomi on vieläkin asenteiltaan. Jo eurobarometri-arvotutkimukset ovat aikaa sitten todenneet että Suomi on koko Länsi-Euroopan peränpitäjä mitä tulee asenteiseen seksuaali- mutta varsinkin sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Jopa jotkin Itä-Euroopan maat kulkevat edellä.

Kommenttia muokattu: 29.05.2017 klo 15:42
  ._. • 29.05.2017 15:42
Paikallaan taaskin muistuttaa siitä tosiasiasta, etteivät sukupuoliroolit suinkaan ole _murtumassa_ vanhoista perinteisistä, vaan monimuotoisuutta tunnustetaan jälleen, kuten tehtiin iät ja ajat ennen dualismi-uskontojen asennekulttuurista väliaikaa, joka tuossa on ollut kahlitsemassa.

Suomalais-ugrilaisilla kansoillakin sukupuoli- ja seksuaalisuus-asita olivat asenteineen monimuotoisia silloin aiemmin ja nyt siis on päästy ottamaan sitä samaa takaisin.

Tuostahan ovat hyötyneet myös heteroseksuaalisesti suuntautuneet, joille heillekin oli vain mies > nainen & syntinen hetero-seksi tuossa välivaiheen dualismi-uskonto -kuplassa.

Eikä sukupuolirooleja todellakaan tarvitse, eikä pidä murtaa, vaan vain monipuolistaa, sillä ihan naisena tai ihan miehenä olemisessa, sekä ihan hetero -rakkaudessa tai ihan homo -rakkaudessa ei ole yhtään mitään vikaa, eikä murtamisen tarpeita nytkään. On vain muitakin sukupuolia ja muitakin suuntautumisia.

Kommenttia muokattu: 29.05.2017 klo 16:43
  human • 29.05.2017 16:42
Hesarin jutussa pääteltiin, ettei Z sukupolvea kiinnosta politiikka.
Politiikasta huolehtisivat siis ne muut sukupolvet äänestäen mieleisensä päättäjät valtaan.

Hieman tuohon liittyen vitsailee Bill Maher.
www.youtube.com
  Ögen (ei rekisteröitynyt) • 30.05.2017 21:16
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy