ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Standard-lehti: Suomalainen puolustautuu pakkosterilisaatiota vastaan

vaeltaja2006 • 14.11.2017 19:22 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Suomalainen transaktivisti Sakris Kupila on tänään itävaltalaisen Standard-lehden uutisaiheena. Hän on syntynyt naisen kehoon, ja hänen sukupuolensa miehenä tunnustetaan vasta, kun hänet Suomen lain mukaisesti on steriloitu. Hän on lääketieteen opiskelija ja taistelee nykyistä lainkäyttöä vastaan.

Sakris Kupilalle selvisi google-hakujen avulla jo 16-vuotiaana, että hän on erilainen, transnuori. Kouluaikana hän asui pikku kylässä Lounais-Suomessa. Siellä oli oltava mahdollisimman hiljaa ja näkymättömänä. Kaksi vuotta myöhemmin hän kertoi asiasta kirjeellä vanhemmilleen. Nyt hän on 21-vuotias.

Hän pyysi vanhemmiltaan, että he kunnioittaisivat hänen erityislaatuisuuttaan. Valtio sen sijaan ei kunnioita transihmisten koskemattomuutta. Virallinen sukupuolen korjaaminen on Suomessa tehty hankalaksi. Jokaisen transihmisen on esitettävä kaksi toisistaan riippumatonta psykiatrista lausuntoa. Lisäksi transihmisen on osoitettava, että hän on vähintään vuoden elänyt uuden sukupuolensa mukaista elämää.

Stardard-lehti kertoo, että Suomessa yhä edellytyksenä sukupuolen korjaamiselle on sterilisaatio eli lisääntymiskyvyttömyys. Suomi on Pohjoismaiden joukossa viimeinen maa, joka asettaa tällaisen ehdon. EU:n alueella leikkausta edellyttäviä maita on edelleen 10, ja lisäksi Sveitsissä vaaditaan sterilisaatiota.

Kupila ei halua sterilisaatiota. Hän haluaa säilyttää itsemääräämisoikeuden kehoonsa ja mahdollisuuden saada joskus lapsia. Miehen etunimi ei ole hänelle tärkein. Kuitenkin ulkomuoto miehenä ja naisen nimi aiheuttaa käytännön onglemia esim. pankin tiskillä.

Suomalaista translakia kritisoidaan kansainvälisesti. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi huhtikuussa, että tällainen menettely transihmisiä kohtaan on vastoin ihmisoikeuksia. Eduskunta ei kuitenkaan ryhdy korjaamaan lakia, vaikka Silvia Modig teki jo 2016 asiasta lakiehdotuksen ja sai mukaan 85 muuta kansanedustajaa. Esitys kaatui niukasti terveys- ja sosiaalivaliokunnassa.

Sakris Kupila sanoo, että muutamat poliitikot käyttävät lakia poliittisena aseena. Hallitus uhataan kaataa, jos translaki hyväksytään. Kupila ei itse aio valittaa laista, mutta hän aikoo vaikuttaa julkisuuden kautta. Hallitusta kohtaan olisi saatava kansainvälistä painostusta. Kupila toimii Amnestyn kautta.





Täydennys tähän artikkeliin 15.11.2017 klo 3.30:

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla on keskiviikkona 15.11.2017 Sakris Kupilan kirjoitus, jossa hän vaatii Sipilän hallitusta uudistamaan translakia jo tällä hallituskaudella

hs.fi

Artikkeli eilen 13.11.2017 itävaltalaisen Standard-lehden verkkosivulla. Kuva on Amnestylta saatu kuva.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Aamun Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla Sakris Kupila kirjoittaa, ettei translain uudistamista saa enää viivyttää ( www.hs.fi ). Hän toteaa, että Sipilän hallituksen on asetettava ihmisoikeudet hallitusohjelman edelle.
  smo • 15.11.2017 07:30
Sakris Kupila valittiin viikonloppuna Setan hallituksen toiseksi varapuheenjohtajaksi ( ranneliike.net ).
  smo • 27.11.2017 06:21
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.




Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)



 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy