ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

SPR: Miesten välinen seksi ei enää estä liittymistä Kantasolurekisteriin

Sami Mollgren • 22.12.2017 07:36 • 2 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Miesten välinen seksi ei enää jatkossa estä henkilön liittymistä Kantasolurekisteriin. Tähän asti miesten välinen seksi on estänyt luovutukseen halukkaiden henkilöiden liittymisen Kantasolurekisteriin. Asiaa on perusteltu hiv-infektioriskillä.

SPR kertoo maanantaisessa uutisessaan, että veripalvelun tekemien riskilaskelmien perusteella riski HIV-tartuntaan kantasolusiirteen välityksellä on näin ollen häviävän pieni. Koska kansalliset säädökset eivät velvoita eväämään luovuttajia miesten välisen seksin vuoksi ja luovuttajat voidaan valita yksilöllisen, pitkän valintaprosessin perusteella, on miesten väliseen seksiin liittynyt luovutuseste päädytty poistamaan Kantasolurekisterin osalta. Vastaava muutos on tehty myös monissa maissa, joissa on suuret kantasolurekisterit ja paljon luovuttajia, kuten Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Kantasolurekisteri välittää kantasolusiirteitä vaikeita veritauteja sairastavien potilaiden hoitoon, ja kantasolusiirrot ovat potilaan viimeinen toivo parantua, kun muut keinot on käytetty. Rekisteriin voivat liittyä jäseniksi henkilöt, jotka ovat halukkaita luovuttamaan omia kantasolujaan vakavasti sairaille potilaille. Luovuttajiksi valittavien kriteerit ovat suurelta osin samat kuin verenluovuttajilla: luovuttajan on oltava perusterve eikä luovutus saa aiheuttaa tartuntariskiä potilaalle. Kantasolujen luovutus edellyttää tarkkaa kudossopivuutta potilaan kudostyypin kanssa. Siksi rekisterissä on riittävä määrä jäseniä, jotta olisi mahdollista löytää jokaiselle potilaalle sopiva luovuttaja.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mutta - SPR syrjii edelleen homoja. Verta ei voi luovuttaa ennen kuin on kulunut 12 kk edellisestä miesten välisestä seksistä. Eli - käytännössä avioliitossa/vakituisessa parisuhteessa olevat joutuvat pidättäytymään seksistä vuodeksi. Luovuta verta tänään, illalla saat seksiä! Ja sitten taas vuoden kuluttua! Kivaa, eikö totta?

En ymmärrä mitä SPR haluaa tuolla viestittää? Ilmeisesti siellä ei edelleenkään uskota että myös homot voivat olla uskollisia parisuhteessaan?
  Jacob (ei rekisteröitynyt) • 22.12.2017 14:04
Vuosi verenluovutuskiellossa on kyllä ylimitoitettu täysin hysteerisesti ja homofobisesti. Esimerkiksi Britanniassa homoirtosuhteista kieltäytymisen aika on 3kk, jonka pitäisi kyllä Suomessakin riittää, kerta HIV-positiivisuus voidaan 100% prosentin varmuudella todeta 3kk kuluttua seksikerrasta nykyisin.
  ._. • 23.12.2017 10:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy