ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

"Snellman arvostaisi avioliittoja ylipäänsä"

jnsto • 17.01.2016 00:41 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Snellman Oskar Nylanderin maalauksessa 1849.
Aikakausilehti Kanavassa on ollut esillä Suomen historian suurvaikuttaja J.V.Snellmanin (1806-1881) todennäköinen asenne tasa-arvoiseen avioliittoon. Lehden numerossa 3/2015 Juha Hämäläinen oli kirjoittanut, että Snellman olisi ottanut kielteisen kannan sukupuolineutraaliin avioliittoon, jos olisi aiheen kanssa tekemisiin joutunut. Tammikuun 2016 numerossa Max Mannola katsoi, etteivät Hämäläisen referoimat Snellmanin näkemykset perheestä kuitenkaan tue loppupäätelmää.

Kuten Hämäläinen oli todennut, Snellman kannatti perheen itsemääräämisoikeutta valtioon nähden, "koska rakastava perhe on paras lapsen kasvattaja". Avioliiton Snellman näki yhteiskunnan antamana suojana kasvatustehtävän itsenäiselle toteuttamiselle. Snellmanin mielestä valtion ei pitänyt sekaantua lasten kasvatukseen ja hän puolusti perheen autonomiaa niiden omaan elämänpiiriin kuuluvissa asioissa.

Tästä seuraa Max Mannolan mukaan, että Snellmanin mielestä valtion ei pitänyt puuttua perheiden sisäisiin järjestelyihin tai koostumukseen. Valtion tai kenenkään muun ulkopuolisen ei tullut sanella, että perheeseen olisi välttämättä kuuluttava kaksi eri sukupuolta olevaa aikuista, jotka elävät heteroseksuaalisessa suhteessa.

Mannola katsoo, että Snellman olisi hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliiton, etenkin jos perheessä olisi tai siihen tulisi lapsia.

Se, että Snellman vieroksui "vapaata rakkautta" ja promiskuiteettia ei millään tapaa indikoi Mannolan mielestä sitä, että hän olisi vieroksunut pysyviä homoseksuaalisia ihmissuhteita. Päinvastoin, hän olisi arvostanut sellaisten ihmisssuhteiden sitoutuneisuutta, etenkin, jos homopari päättäisi ryhtyä haastavaan lastenkasvatustehtävään. Mannola sanoo uskovansa, että Snellman olisi nähnyt tarpeelliseksi turvata homopareille mahdollisimman hyvät olosuhteet arvokasta tehtäväänsä varten.

Nykyajan poliitikkona Snellman" kieltämättä olisi kantanut huolta perheiden laajamittaisesta hajoamisesta". kuten Hämäläinen oli kirjoittanut. Mannola katsoo, että Snellman luultavasti ymmärtäisi, että avioliittoinstituutiota olisi vahvistettava siten, että yhä useammille sellaisille aikuispareille, jotka ovat valmiita sitoutumaan toisiinsa ja ehkä kasvattamaan lapsiakin, annetaan avioitumislupa täysimittaisine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Keskustelupuheenvuoron voi lukea Kanavan 1/2016 sivulta 62. Kanavaa kustantaa Otavamedia Oy.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy