ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Slovenia: Samaa sukupuolta olevat parit saivat lähes avioliittoon verrattavat oikeudet

Sami Mollgren • 26.02.2017 18:44 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Slovenian pääkaupunki Ljubljana
Sloveniassa tuli perjantaina 24.2. käyttöön uusi samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskeva laki, joka tuo ulkoista adoptio-oikeutta ja keinohedelmöitystä lukuunottamatta samat oikeudet kuin aviopareilla. Vuoden 2006 parisuhdelaki oli oikeusvaikutuksiltaan heikompi.

Laki hyväksyttiin keväällä 2016.

Paikallisen hlbti-järjestö Legebitran edustaja Lana Gobec kutsuu uutistoimisto Reutersin mukaan lakimuutosta suureksi askeleeksi eteenpäin.

- Mutta jatkamme pyrkimistä täydelliseen yhdenvertaisuuteen hetero- ja homoparien välillä, toteaa Gobec.

Joulukuussa 2014 oppositiossa oleva vasemmistoryhmittymä esitteli lakialoitteen, jolla vuodelta 1976 peräisin olevaa avioliittoa ja perhesuhteita säätelevää lakia muutettaisiin siten, että avioliiton voisivat solmia myös samaa sukupuolta olevat parit. Tammikuun lopulla hallitus ei asettunut vastustamaan lakiesitystä ja 10. helmikuuta kansalliskokouksen komitea hyväksyi lakiesityksen äänin 11-2 toisessa käsittelyssä.

Slovenian parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot maaliskuussa 2015. Heti sen jälkeen paikallinen ns. perhejärjestö päätti alkaa kerätä nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kumoamiseksi. Parlamentti yritti torjua kansanäänestyksen sillä perusteella, että äänestyksellä pyritään perustuslain vastaisesti loukkaamaan ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Perustuslakituomioistuin kuitenkin päätti syksyllä, että parlamentilla ei ole valtaa rajoittaa kansanäänestystä ja määräsi kansanäänestyksen järjestettäväksi. Avioliitto-oikeus kaatui prosentein 63-37 kansanäänestyksessä joulukuussa 2015, äänestysprosentti oli 36,5.

Sen jälkeen hallitus ryhtyi heti valmistelemaan kattavampaa, oikeusvaikutuksiltaan avioliittolakiin verrattavaa parisuhdelakia, joka on nyt tullut käytäntöön.

Jo vuonna 2009 perustuslakituomioistuin katsoi, että lainsäädäntö on syrjivä seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella, ja vaati korjaamaan lainsäädäntöä. Kesällä 2011 hyväksyttiin kompromissina laki, joka ei sisältänyt ulkoista adoptio-oikeutta ja käsite "avioliitto" määriteltiin vain miehen ja naisen välisen liiton nimeksi. Alkuvuodesta 2012 uudistus kuitenkin torppaantui katolisen kirkon ja muiden uskonnollis-konservatiivisten ns. perhejärjestöjen voimin aikaansaatuun kansanäänestykseen, prosentein 56-44. Äänestysvilkkaus oli noin 30 prosenttia.

Homoseksuaaliset suhteet ovat olleet Sloveniassa laillisia vuodesta 1977 lähtien. Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2006 lähtien, mutta selvästi vähäisemmin oikeusvaikutuksin kuin eri sukupuolta olevat parit. Perheen sisäinen adoptio on ollut homopareille mahdollinen vuodesta 2011 lukien.

Mielipidetiedustelujen mukaan selvä enemmistö slovenialaisista tukee avioliittojen sallimista myös samaa sukupuolta oleville pareille.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy