ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

SK: Kehotuskielto vei Juice Leskisen oikeuteen

Sami Mollgren • 02.11.2014 00:03 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Suomen Kuvalehti kertoo vuonna 1974 perustetun lahtelaisen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers -yhtyeen kokemuksista suomalaisesta homofobiasta.

Yhtye ei aktiiviaikanaan kunnioittanut tabuja, vaan sen miespuoliset jäsenet esimerkiksi esiityivät usein naisiksi pukeutuneina. Sakke Järvenpää kertoo lehdelle, että "jotkut luuli, että me ollaan homoja ja lesboja".

Sleepy Sleepersin toiminta entisessä muodossaan hiipui 1980-luvun lopulla, mutta sen juurilta lähtenyt Leningrad Cowboys puolestaan saavutti kansainvälistäkin mainetta. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Sleepy Sleepers aktivoitui uudelleen ja parhaillaan yhtye kiertää maata 40-vuotiskiertueellaan.

Järvenpää kertoo Suomen Kuvalehdelle tarinan myös siitä, kun suomalaisen rock- ja pop-musiikin legenda Juice Leskinen päätyi oikeuteen homoseksuaalisuuteen yllyttämisestä, ja Sleepy Sleepersin jäsenet todistajiksi. Esiintymisen yhteydessä "ehkä jossain Kurikan urheilutalolla" Leskinen oli järjestänyt kilpailun, jonka voittaja sai suudella basistia. Lopulta oikeudessa yritettiin syyttää Leskistä yleisön yllyttämisestä homoseksuaaliseen käyttäytymiseen. Oikeussalissa nyökyteltiin, kun Leskinen kysyi ovatko miestä suutelevat miehet aina homoja. Tämän jälkeen Leskinen näytti videon, jossa Brežnev, Kekkonen ja Kennedy suutelivat muita presidenttejä. Leskinen kauhisteli sitä, että tällaiset ihmiset ovat johtajina, jos kyse on laittomuudesta. Järvenpään mukaan asian käsittely päättyi siihen.


Kun homoseksuaalisten suhteiden rangaistavuus poistettiin Suomessa vuonna 1971, astui voimaan homosuhteiden korkeamman suojaikärajan lisäksi kehotuskielto. Lakipykälä kielsi kehottamisen homoseksuaalisiin tekoihin. Käytännössä se vaikutti esimerkiksi Yleisradioon siten, että homoseksuaalisuutta myönteisesti tai neutraalisti käsitteleviä ohjelmia hyllytettiin. Kehotuskielto ja homoseksuaalisten suhteiden korkeampi suojaikäraja oli voimassa Suomessa vuoteen 1999 asti.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy