ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Seurakunta pyysi Jukka Takaloa olemaan esittämättä "Jokainen on vähän homo" -kappaletta - artisti perui esiintymisen

Sami Mollgren • 19.03.2014 19:43 • 15 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Jukka Takalo on peruuttanut esiintymisensä Oulun keskustan seurakuntakodilla keskiviikkona 19.3. tasa-arvon päivänä järjestettävässä Yhteisvastuu-tapahtumassa vastalauseeksi sille, että seurakunta pyysi häntä olemaan esittämättä "Jokainen on vähän homo" -kappalettaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Rumba.

- Oulun ev.lut. seurakunnalta tuli ilmoitus etten saa esittää tilaisuudessa Jokainen on vähän homo -kappaletta, kirjoittaa Takalo Facebookissa julkaisemassa viestissään.

Takalo kirjoittaa, ettei voi mennä esiintymään tapahtumaan, jonka järjestävä yhteisö pyrkii rajoittamaan sananvapautta.

Takalo toteaa kirjoituksessaan, ettei olisi todennäköisesti muutenkaan esittänyt kappaletta tilaisuudessa. Kaleva-lehdelle hän sano, että "esiintyessäni luen yleisöä ja tiedän, milloin laulu ei sovi tilanteeseen, tai se on osalle yleisöä ylivoimainen ymmärtää".

Erikseen saamansa rajoituksen johdosta hän kuitenkin kertoo kokevansa, ettei hän lauluntekijänä ole tervetullut Oulun evankelis-luterilaisen seurakunnan järjestämään tilaisuuteen esittämään muitakaan laulujaan.

- Koska paikalla olisi todennäköisesti ollut lapsiyleisöä tai vanhuksia joille Jokainen on vähän homo -laulun ymmärtäminen olisi ollut ylivoimaista, olisin todennäköisesti jättänyt kappaleen esittämättä ja pyytänyt muita paikallaolijoita tutustumaan aiheeseen vaikka youtuben välityksellä, kirjoittaa Takalo.

Takalo avaa kirjoituksessaan "Jokainen on vähän homo" -kappaleen sanomaa. Hän kirjoittaa taustoittavansa esityksen kertomalla, ettei kappale kerro pelkästään seksuaalisesta identiteetistä, vaan ennemminkin monenlaisuudesta, ja siitä, että jokainen kuuluu lopulta johonkin vähemmistöön.

- Jos seurakunnassa olisi kappaleen tekstiin tutustuttu tarkemmin, olisi ehkä oivallettu ettei se sanoma niin kaukana siitä kristillisestäkään ole. Kertosäkeessä ollaan ihmisten samanarvoisuudesta melko vahvasti Uuden testamentin päähenkilön kanssa samoilla linjoilla, kirjoitaa Takalo.

- Onhan tämä paradoksaalista, kun biisi kertoo toiveesta, että ihmiset olisivat samanarvoisia, Takalo sanoo Kaleva-lehdelle.

Yhteisvastuu-tapahtuma toteutetaan ilman Takaloa, eikä paikalla ole korvaavaa esiintyjää.

Yle kertoo Oulun tuomioseurakunnan diakoniatyöntekijä Kaisa Jaakkolan pyytäneen syksyllä Jukka Takaloa esiintymään Yhteisvastuutapahtumaan.

- Silloin keskusteltiin siitä, että tila ja yleisö ratkaisevat tilaisuuden luonteen. Keskustelimme Jukan kanssa tällä viikolla ohjelmistosta ja esitimme toiveen, ettei hän esittäisi Jokainen on vähän homo -laulua, sanoo Jaakkola Ylelle.

Yle kertoo Jaakkolan harmittelevan sitä, ettei Takalo ole esiintymässä.


Jukka Takalo - Jokainen on vähän homo


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Joillakin sentään on selkärankaa toisin kuin presidentti niinistöllä.
  puppeliassi • 19.03.2014 20:48
Hienoa ja pisteet Jukalle. Miehellä on upeat periaatteet, niiden puolesta kannattaa taistella - meidän kaikkien!
  oscari • 19.03.2014 21:48
Tuo Takalon biisin lyriikka on ehkä vähän problemaattinen.
Sen ymmärtää jos ajattelee että esim. Gay-clubilla tai Pridessä pitäisi kuunnella biisiä, jossa lauletaan "jokainen on vähän hetero".
  human • 19.03.2014 22:07
Minä ainakin olen vähän hetero. Mutta niin vähän vaan, ettei se haittaa.
  smo • 19.03.2014 22:30
Kaikki ne kerrat, jolloin tuo kappale jää esittämättä, ovat plussaa.

Tästähän toki on ollut puhetta ennenkin, mutta human sen suurimman syyn kappaleen vastenmielisyyteen tuossa tiivisti.

Kommenttia muokattu: 20.03.2014 klo 05:20
  Is • 20.03.2014 05:20
Toisaalta - vaikka mitään tutkittua tietoa ei tukenani ole - uskon, että kappaleen jokainen esittäminen on herättänyt ihmisiä ajattelemaan sen käsittelemää aihepiiriä, ja sen myötä yhdenvertaisuus on vallannut lisää tilaa.
  smo • 20.03.2014 06:34
Tällä tempulla Yhteisvastuukeräys muuttui polittiseksi.
Pitää harkita tarkkaan ensikerralla kun lähtee lipaskerääjäksi.
  Ossi • 20.03.2014 08:22
Ei sit tänävuonna rahaa yhteisvastuuukeräykselle. Jos me ei kuuluta tähän yhteiseen vastuuseen niin ei sit vaivata heitä pinkeillä euroillamme.
  nameles • 21.03.2014 09:10
Entäpä jos joku esiintyjä esim. Priden puistojuhlassa tai vaikkapa Herculeksessa haluaisi esittää jonkun kauniin virren tai oratorion?
Toivottaisiinko hänen ehkä jättävän sen esittämättä?
  Virsimies (ei rekisteröitynyt) • 21.03.2014 09:45
Pride-kulkueen yhteydessä on kyllä laulettu virttäkin. Puistojuhlassa ei kuitenkaan muistaakseni.

Lähtökohtaisesti tilaisuuden järjestäjällä on tietysti oikeus määritellä tilatun esityksen linjat, ja esiintyjällä on oikeus päättää esiintyykö ilmoitetuilla ehdoilla.

Takaloa ei kuitenkaan pyydetty alkuaan tapahtumaan esittämään virsiä tai oratoriota, vaan laulamaan omia laulujaan tasa-arvon päivänä järjestetyssä Yhteisvastuu-tilaisuudessa. Tässä tapauksessa hyvinkin vahvasti tasa-arvon sanomaa sisältänyt laulu kiellettiin, koska siinä oli ilmeisesti joillekin hyperventilaatiota aiheuttava H-sana.
  smo • 21.03.2014 10:06
Jos jokainen on vähän homo niin tarkoittaakse että me homotkin ollaan vain vähän homoja?
  Salty Dog (ei rekisteröitynyt) • 21.03.2014 21:40
Pieniä ihmisiä ollaan kaikki tyynni. Eihän sitä nyt silloin vähää enempään kukaan pysty.
  smo • 21.03.2014 21:51
"Jos jokainen on vähän homo niin tarkoittaakse että me homotkin ollaan vain vähän homoja?"

Juuri näin! :-)


*Ja sen renkutuksen sanomasta huolimatta voisi kieltää laajemminkin...sori vaan
  SaintJudy • 22.03.2014 07:00
jokainen homokin on vähän hetero.
  hetskuts (ei rekisteröitynyt) • 03.04.2014 14:06
Monet ainakin pyrkivät olemaan ainakin ulkoisesti.
  SaintJudy • 03.04.2014 15:34
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy