ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Setan pääsihteerin läksiäistilaisuudessa ilmaistiin uskoa Setan voimaan

vaeltaja2006 • 21.08.2015 12:34 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Aija Salo (kuva: Seta)
Setan pääsihteeri Aija Salo on lopettelemassa työtään Seta-järjestössä. Syyskuun alussa hän aloittaa uuden työnsä yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän toimistossa. Läksiäistilaisuuden tervehdyksissä kiiteltiin Setaa ja sen pääsihteeriä määrätietoisesta toiminnasta ja yhteistyökyvystä.

Setan pääsihteeri Aija Salo nimettiin tehtäväänsä vuonna 2005. Kymmenen vuotta on kulunut ja paljon on tapahtunut. Tänä aikana Seta on saanut 20 kannatusjäsen-järjestöä, ja seta-jäsenjärjestöjen määrä on noussut 15:stä 23:een. Setan puheenjohtajia on tällä kymmenvuotiskaudella ollut viisi. Setan järjestörakennetta on vahvistettu ja Seta on entistä vahvempi ihmisoikeusjärjestö. Setan ja sen pääsihteerin asiantuntijuutta on arvostettu yli järjestörajojen. Pääsihteeri antaa toiminnalle jatkuvuutta silloinkin, kun järjestöväki vaihtuu.

Aija Saloa on kehuttu esimiehenä kannustavaksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi, ja hän on ihmisiä kohtaan kunnioittava. Samalla hän on myös valmis barrikadeille. Hän on ollut mukana, kun Pietarin kuvernööriä vastaan osoitettiin mieltä Finlandiatalolla tai kun Setan aktiivit olivat keväällä Sipilän hallitusta muodostettaessa muistuttamassa olemassaolostaan neuvottelupaikan edessä Espalla.

Seta perustettiin vuonna 1974, ja sitä voi kutsua menestystarinaksi. 1970-luku oli vaikeaa, kun kukaan ei halunnut kuunnella homoja tai lesboja. Kirkkoonkin yritettiin vedota, mutta turhaan. Ainoa tapa saada ääni kuuluviin oli osoittaa mieltä.

1980-luvulla tuli aids-kriisi, ja silloin laajemmin tajuttiin, että homot ja lesbot muodostavat ison vähemmistön. Alkoi muodostua yhteistyötä viranomaisten kanssa, samalla kun 'homo' oli haukkumasanoista pahin. Poliittisiin paneeleihin saatiin vain vaivoin panelisteja, nekin usein takarivin poliitikkoja, ja esim. kokoomukselle ja keskustalle oli 2000-luvulle saakka hyvin vaikea osalllistua homopaneeleihin.

1990-luvulla yhteistyö viranomaistahojen kanssa alkoi vakiintua, mutta vasta 2000-luvulla yhteiskunnassa tapahtui mullistava myönteinen muutos. Vuonna 2006 Helsingin prideen osallistui ”käsittämätön” määrä väkeä – ainakin 3000 ihmistä, kun ennen marsseilla oli mukana pari sataa ihmistä. Tänä kesänä mukana marssimassa oli jo 25 000 ihmistä, ja pride-tapahtumia on ollut useilla paikkakunnilla. 'Homo' tai 'Seta' ei enää kelpaa haukkumasanaksi. Ne, jotka pilkkasivat Setaa 1990-luvulla, joutuvat nyt nielemään kiukkunsa. Vuoropuhelu kirkon kanssa on saanut uusia, myönteisiä muotoja.

Setan pääsihteerin läksiäistilaisuuden tervehdyksistä kävi hyvi ilmi, miten Setan toimintaa ja sen pääsihteeriä arvostetaan ihmisoikeusjärjestöissä ja ihmisoikeuselimissä. Tervehdyksiä tuli mm. Ihmisoikeusliitolta, valtion nuorisoasiain neuvottelukunnalta, Amnestylta ja sen sateenkaariverkostolta, tasa-arvovaltuutetun toimistosta, Invalidiliitosta, Kynnys ry:stä, Ihmisoikeusvaltuuskunnasta, jne. Suomen ylioppilaskuntien liitto muisti, että Aija Salo on ollut sen hallituksessa 2002. Tervehdys tuli myös sukupuolen tutkimuksen oppiaineesta humanistisesta tiedekunnasta, joka on saanut Aijalta apua. Valtiotiteteenlaitokselta tuli terveiset alumnilleen. Presidentti Halonen lähetti tervehdyksensä entisenä Setan puheenjohtajana. Setan jäsenjärjestöistä oli paikalla mm. Rovaniemen Seta ja Kasary (llähellä Kokoomusta oleva sateenkaarijärjestö).

Viime aikoina Seta on panostanut paljon trans-kysymyksiin, ja siitä esittivät kiitoksensa Trasek ja eurooppalainen transihmisten kattojärjestö TGEU eli Transgender Europe.

Puheenvuoroissa sivuttiin myös nykyistä tilannetta maailmalla. Vähemmistöjen oikeuksia vastustavat ryhmät ovat meillä ja muualla viime vuosina tehostaneet otettaan. Heillä tuntuu olevan paljon rahaa käytettävissään propagandatyöhönsä. Se on asia, jota on syytä seurata tarkkaan.Eroava pääsihteeri Aija Salo veti kiitospuheessaan yhteen Setan tilannetta. Viime vuosina on ollut paljon pieniä asioita, nyansseja, mutta on ollut myös suuria, periaatteellisia, rakenteelllisia muutoksia. Kukaan ei kuitenkaan tee näitä yksin, vaan ihmisoikeusjärjestöt toimivat eri tavoin yhdessä. Vaikuttaminen yhteiskuntaan tapahtuu ihmisten kautta, vuorovaikutuksessa. Vain sillä tavoin ymmärrämme toinen toisiamme. Ihmisissä on voima.

”Seta-poliittisesti” on tärkeää, että kaikki tällä alueella toimivat muistavat ihmisten elämän moninaisuuden. Yhteiskunnassa on havahduttu sukupuolen moninaisuuteen, ja eri tahoilla on syntynyt siihen liittyvää liikehdintää. Seta haluaa edistää tätä sukupuolen moninaisuusasiaa.

Toinen tärkeä asia on, että mahdollisimman monet ihmiset saadaan mukaan toimimaan. On vähennettävä esteitä, olkoot ne vaikka esteettömyyttä liikuntarajoitteisille tai sellaista kieltä, jota ymmärretään.Korjattu 22.8.2015 klo 12: Setalla on ollut 2005-2015 viisi puheenjohtajaa (ei kolme): Tiia Forsström (silloinen Aarnipuu), Juha Jokela, Outi Hannula, Juha-Pekka Hippi ja Panu Mäenpää. Aija salo siirtyy yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän toimistoon. Lisäksi tarkennuksia tervehdyksien esittäjistä.

Paikallaolijoita (kuva: Seta)
Tohtori Pentti Arajärvi toi presidentti Tarja Halosen tervehdyksen. Arajärvi itse on ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen, ja siellä ollaan yhteistyössä setan kanssa. (kuva: Seta)
Oman puheensa lopuksi Aija Salo innostui improvisoimaan ihmisoikeustyöhenkisen räpin (kuva: Mikko Kivinen)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onpa hienoa, että ihmiset uskaltavat jo nykyään olla omia itsejään ja maailma on muuttunut ainakin joiltain osin suvaitsevammaksi ja avoimemmaksi.
  tjas (ei rekisteröitynyt) • 21.08.2015 16:36
Eipä kannattaisi käyttää "uskoa"-sanaa, sillä sehän viittaa hölynpölyyn uskomiseen.

Aito luottamus on vankemmalla pohjalla.
  human • 21.08.2015 17:36
Aija, ajattelen sua kiitollisin mielin. Olit aina ystävällinen ja kohtelias, etkä kohottanut itseäsi narsistisesti muiden yläpuolelle. Olisin tullut kättelemään ja halaamaan, mutta juuri nyt olen liikuntarajoitteinen.
  Olli Stålström • 21.08.2015 21:49
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy