Setan kartoitus: kunnat puuttuvat laiskasti seksuaali- ja sukupolivähemmistöihin kohdistuvaan syrjintään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Setan tekemä kartoitus osoittaa, että 15 suurimman suomalaiskaupungin kouluissa ei ole juurikaan suunnitelmia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluviin henkilöihin kohdistuvan syrjinnnän torjumiseksi.

Kuntavaalien alla Seta kehottaa valituksi tulevia kiinnittämään huomiota tulevissa tehtävissään nuorten asioihin ja samalla myös syrjintään.

"Homo- ja transnuoret on otettava huomioon koulujen tasa-arvosuunnitelmia tehtäessä ja opettajia koulutettava aktiivisiin toimiin yhdenvertaisuuden edistämiseksi", vaatii Setan puheenjohtaja Outi Hannula.

***

Väestöliitto julkisti PoikaS-hankkeen raportin. Siinä todetaan, että varsinkin 12-14-vuotiaiden poikien keskuudessa homouteen liittyy vihan ja pelon tunteita sekä stereotyyppisiä käsityksiä. Poikien keskuudessa homoja suljetaan yhteisön ulkopuolelle muun muassa puhumalla homoista epäinhimillisenä, alempiarvoisena ja ulkopuolisena joukkona.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seta vaatii, että koulujen tasa-arvosuunnitelmiin sisällytetään perhemuotojen ja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus.

Uutinen Setan tekemästä syrjintään liittyvästä kartoituksesta
Väestöliiton lehdistötiedote PoikaS-raportista

1 kommenttia

Savon seta selvitti asiaa päinvastaisesta näkökulmasta edellisten kuntavaalien alla toukokuussa 2008 Etelä- ja Pohjois-Savossa. http://www.savonseta.fi/fi/politiikka/kunnallisvaalit-2008/370-savon-kuntien-yhdenvertaisuussuunnitelmat Jo tuolloin oli selvää etteivät kunnat toteuta yhdenvertaisuuslain velvoitetta suunnitelmallisesta työstä yhdenvertaisuuden edistämiseksi kaikessa toiminnassaan edes paperilla. Yli neljästäkymmenestä kunnasta löytyi kymmenkunta yhdistettyä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa joista yksikään ei millään tavalla toteuttanut tarkoitustaan HLBTIQ-näkökulmasta. Vain Kuopion kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma oli edes hiukan kelvollinen. Siitäkin Savon setalla oli kipakkaa kommentoitavaa. Siitä on neljä vuotta eikä mikään ole siis muuttunut. Oma kokemukseni Kuopion kaupungin yhdenvertaisuustyöstä on, että se on vitsi. Tuo paperi on ainoa mitä kaupunki on saanut asiassa aikaan. Se on tarttunut selvityksessäkin mainittuun Kiva koulu -ohjelmaan, mutta silläkin tyynnytellään vain omaatuntoa näennäistyöllä. Kiva koulu ei millään tavalla ole sensitiivinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemalle.