ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Setalta opas toimittajille

Sami Mollgren • 12.10.2012 10:59 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Setan uudessa toimittajille tarkoitetussa LHBTIQ - Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä -oppaassa käsitellään sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta, taustoitetaan termejä ja käydään läpi puhetapoja. Oppaan on toimittanut Setan tiedottaja Eliisa Alatalo.

Opas julkaistaan perjantaina 12.10. Lume-keskuksessan järjestettävän pääkaupunkiseudun Journalismin päivän yhteydessä. Opasvihkonen on ladattavissa myös netistä.

Julkaistu opas on enimmäinen laatuaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavien asioiden käsittely vaatii erikoisosaamista ja monipuolista perehtymistä, sillä aihepiiri on laaja ja voi tuntua asiaan vihkiytymättömälle sekavalta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mainiota! Upeaa ja tasokasta toimintaa Setalta ja kiitokset erityisesti LHBTIQ - Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä oppaan toimittaneelle tiedottaja Eliisa Alatalolle hyvästä työstä. Asiallista ja selkeää opasta on kaivattukin, sillä se ennakolta ehkäisee turhaa ja tarpeetonta tunnelmatemmellystä näissä asioissa. Näissäkin asioissa tunnelmatemmellys on turhaa ja tarpeetonta temmeltäjän ajan ja energian tuhlausta. Asiallinen ja nykyisyyteen päivitetty tieto on vankka silta jokaiselle tästä päivästä huomisiin. Erityisesti minua ilahduttaa se, että näiden meitä koskevien asioiden asiallisia esittäjiä tulee esiin yhä enenevissä määrin. Lukijana, katselijana ja kuuntelijana täysi tuki ja kannustus, sekä kiitokset kaikille niille miehille ja naisille, jotka tuovat esiin asiallista tiedottamista eri kanavilla. Se on tärkeää ja elämänmyönteistä niin nuorille kuin jo varttuneimmillekin.
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 12.10.2012 12:40
Aivan ainutlaatuinen tämä opas ei ole. 16.4.2010 esiteltiin ruotsinkielinen opas toimittajille Regnbågshelgen 2010 -tapahtumassa. Oppaan oli julkaissut Regnbågsankan-järjestö. Oppaan nimi on Journalistens Snabbguide i HLTIQA. Nyt julkaistu opas on kuitenkin paljon laajempi.

ranneliike.net

Kommenttia muokattu: 12.10.2012 klo 13:20
  vaeltaja2006 • 12.10.2012 13:19
Suomen kielellä tämä on silti ensimmäinen lajissaan. Ruotsin- tai englanninkielinen opas on hyödyltään rajallinen silloin, kun suomeksi kirjoittava koettaa etsiä tietoa siitä, miten jotain asiaa käsitellään asiallisesti. Sanaston osalta toisen kielen käytäntöihin tukeutuminen voi viedä vaarallisille vesille.

Tästä on varmasti hyötyä toimittajille. Oletan, että tuota vielä päivitetään ja laajennetaan seuraaviin painoksiin.

Kommenttia muokattu: 12.10.2012 klo 18:07
  smo • 12.10.2012 18:05
Tuo opas on tärkeä. Esimerkiksi ministereillä heidän puheissaan ovat sukupuoli ja seksuaali menneet sekaisin.
  JuhaniV • 12.10.2012 20:02
Kävin tuon julkaisun vielä ajatuksen kanssa läpi. Toimittajien lisäksi tosiaankin poliitikoille siinä on pähkinänkuoressa hyvä pläjäys yleissivistyksen lisää. Ja kyllä tuota voi suositella ns. taviksillekin.

Seuraavaa versiota ajatellen sanasto-osiota (siis asiattomat vs. asialliset) voisi jonkin verran vielä tarkentaa, laajentaa ja ainakin joissain tapauksissa tuoda mukaan lyhyet perustelut siitä, miksi jokin sana on parempi kuin toinen. Kun asioita perustellaan, niin asioille löytyy merkitys, jolloin ne myös jäävät paremmin mieleen. Toisaalta olsii voinut jättää pois sellaista yleiskielessä jo vakiintunutta sukupuolisuuteen liittyvää terminologiaa, kuten CIS tai korostaa alleviivatusti sitä, että tuolla termillä on käyttöarvoa vain sukupuolisesta moninaisuudesta puhuttaessa.

Mutta vielä kerran, hyvä homma jo tällaisena.
  smo • 13.10.2012 06:33
Hienoa työtä jälleen etujärjestöltämme SETA:lta.

Medialla on tärkeä rooli yhteiskunnassa, erityisesti meidän vähemmistön suhteessa enemmistön kanssa. Mahdollisimman objektiivisella ja avoimella asioitten käsittelyllä tuokin suhde pysyy parhaiten kunnossa.

Meille vähemmistönä enemmistön ymmärrys ja tuki on myös elintärkeää. Ja kun heille meidän elinmaailmamme ei toki ole niin arkisen itsestäänselvän tuttu, tarvitsevat etenkin heterot siinä hlbtiq-infoa.
Ja Hlbtiq-ihmisillä kun on aina taatusti heteronaapureitakin.

Mediassa on edelleen varsin paljon sitä vain "homo"-uutisointia, jolle on liiankin helppoa joittenkin tahojen laittaa se "hetero" vastakohdaksi, eli menee siksi vain kaksitahoiseksi vastakkainasetteluksi käsittelyt. Tilannetta tasoittaa monesti hyvin se, jos puhutaankin "seksuaalivähemmistöistä" tai jopa ihan "homot, lesbot, biseksuaalit, trans-ihmiset, intersukupuoliset ja queerit" - eli kun tulee monta osapuolta "heteroitten" lisäksi, niin ei sorruta niin helposti kaksinapaisuuteen tai vastakkainasetteluun ja moninaisuus tulee esille.
  human • 13.10.2012 21:52
Mielestäni olisi hyvä saada SETA-lehdet (1974–2007) tai ainakin niiden asia-artikkelit digitoitua jonnekin luettaviksi, sillä internetissä ja digimaailmassa on niin paljon aukkoja tarjolla olevassa tiedossa ajoilta ennen internetin yleistymistä.

80-luvulla syntyneet ja sitä nuoremmat eivät pääse helposti lukemaan edes siitä kaikesta, mitä meidän omissa medioissa käsiteltiin aiemmin. Eriityisesti vähemmistöille kuitenkin oma historia on monesti kovinkin tärkeä.

Kommenttia muokattu: 13.10.2012 klo 22:09
  human • 13.10.2012 22:02
Human: Tuo on erinomainen ehdotus! Minulla on sidottu kappale jossa on kaikki 1970-luvulla ilmestyneet Seta-lehdet, jolloin olin Seta-lehden päätoimittaja, toimitussihteeri tai toimittaja.

Ehdotan, että tämä kirja digitoidaan. Voin lainata kirjaa kun saan takuun, ettei sitä hukata.

Kenelle voin ehdottaa asiaa?

Olli Stålström
  Olli Stålström • 14.10.2012 20:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy