ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seta puhuu YK:n ihmisoikeusneuvostolle Suomen ihmisoikeustilanteesta

19.09.2012 11:55 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Keskiviikkona 19.9. Suomen ihmisoikeustilannetta käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä. Myös kansalaisjärjestöt saavat puheenvuoron. Seta pitää ensimmäistä kertaa puheen ihmisoikeusneuvostossa. Setan kannanoton esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe. Keskustelu lähetetään suorana verkossa Setan tietojen mukaan klo 18–19 Suomen aikaa.

Seta vaatii Suomelta toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Seta nostaa puheessaan esiin muun muassa sukupuoltaan korjaavien lisääntymiskyvyttömyyspakon, intersukupuolisten lasten tarpeettomat leikkaukset, sateenkaariperheiden lasten eriarvoisen kohtelun ja transihmisten syrjäytymisen työelämästä. Setan mukaan edistystä on tapahtunut, mutta jäljellä on suuria haasteita.

UPR-menettelyssä (Universal Periodic Review eli yleismaailmallinen määräaikaisarviointi) jokaisen YK:n jäsenmaan ihmisoikeustilannetta arvioidaan neljän vuoden välein. Tänä vuonna on Suomen vuoro. Arviointi alkoi kansalaisjärjestöjen lausunnoilla viime syksynä ja jatkui keväällä Suomen virallisella raportilla ja 23.5. ihmisoikeusneuvoston ensimmäisellä keskustelulla, jossa YK:n jäsenmaat antoivat Suomelle suosituksia. Islanti kehotti Suomea uudistamaan lainsäädäntöään ja hallintoaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi (suositus 90.8).

19.9. illalla Suomi vastaa saamiinsa suosituksiin ihmisoikeusneuvostossa. Suomen englanninkielinen vastaus on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilla formin.finland.fi


Keskustelun lopulla puheenvuoroja pitävät kansalaisjärjestöt. Seta pitää puheenvuoron kattojärjestönsä ILGA-Euroopan suulla ja sen lukee hollantilainen Joyce Hamilton, koska ihmisoikeusneuvostossa voivat puhua vain virallisen tarkkailija-aseman saaneet järjestöt. Keskustelua voi seurata suorana osoitteessa www.unmultimedia.org


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ranskan presidentti François Hollande piti eilen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa merkittävän puheen, jossa hän kehotti Yhdistyneitä kansakuntia toimimaan homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamiseksi koko maailmasta.

Valtionpäämiehen puheeksi se oli poikkeuksellinen, ja Hollande vaatii lisäksi Ranskaa toimimaan johtoryhmässä YK:n kunnioitettavassa taistelussa perusoikeuksien ja -vapauksien puolesta.
Artikkelin lopussa videotallenne puheesta:

gaystarnews.com

Ranskan sitoutumista toimimaan ehdoitta ihmisoikeuksien puolesta pidetään merkittävänä edistysaskeleena:

tempsreel.nouvelobs.com

yagg.com
---
Homoseksuaalisuus on edelleen rikos 77 maassa, kerrotaan monessa lähteessä, mutta ILGAn selvityksen mukaan 86 maassa. Kahdeksassa se voi johtaa kuolemantuomioon.
Edistyneet maat, Pohjoismaista Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti, ovat virallisesti luopuneet eriarvoisesta kohtelusta eli heteroseksistisestä syrjinnästä. Myös Suomi pyritään saamaan jossain vaiheessa oikeusvaltioiden ryhmään.

Kommenttia muokattu: 27.09.2012 klo 00:48
  Havainnoija • 27.09.2012 00:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy