Seta ja Trasek: Suomen uudistettava translaki Ruotsin tapaan

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • -

Ruotsi on päättänyt lopettaa transihmisten pakkosteriloinnit. Ihmisoikeusjärjestöt Seta ja Trasek vaativat, että Suomen on seurattava Ruotsin esimerkkiä ja uudistettava translaki. Järjestöt toteavat, että vanhemmuuden kieltäminen rikkoo transihmisten ihmisoikeuksia.

Seta ja Trasek ilmaisevat tyytyväisyytensä Ruotsin valtiopäivien päätöksestä (22.5.) lopettaa transihmisten pakkosteriloinnit. Käytännössä steriliteettipakon poisto oli ratkaistu jo aiemmin tänä vuonna oikeusteitse Tukholman kamarioikeudessa. 1. heinäkuuta tulee voimaan myös lakimuutos.

- Onnittelemme ja kiitämme muutoksen puolesta sitkeästi kampanjoineita tahoja, joita ovat erityisesti transjärjestöt KIM ja FPES, DU – Diskrimineringsbyrån i Uppsala (Uppsalan syrjintätoimisto), RFSL Ungdom ja RFSL, toteavat järjestöt tiedotteessaan.

Seta ja Trasek toivovat, että Suomi toimii nyt ripeästi ja luopuu Ruotsin tapaan tästä ehkä räikeimmästä ihmisoikeusloukkauksesta transihmisiä kohtaan.

- Translain on perustuttava ihmisen itsemääräämisoikeudelle omaan sukupuoleensa. Laista on poistettava ihmisoikeuksia rajoittavat vaatimukset, kuten lisääntymiskyvyttömyys, naimattomuus, kansalaisuus, sukupuolen vahvistamisen ikäraja (18 vuotta) ja transihmisiä medikalisoivat ehdot, vaaditaan tiedotteessa.

Sukupuolen vahvistamista säätelevä laki on järjestöjen mukaan uudistettava kokonaisuudessaan. Seta ja Trasek pitävät parhaana esimerkkinä hyvästä translaista Argentiinassa säädettyä lakia. Maa hyväksyi 2012 itsemääräämisoikeudelle perustuvan lain.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjetöt muistuttavat, että Suomen hallitus on useita kertoja luvannut asettaa työryhmän selvittämään translain uudistustarpeita, mutta työryhmää ei kuitenkaan ole asetettu. Seta ja Trasek vaativat, että työryhmä asetetaan viipymättä ja että sen jäseniksi kutsutaan asianosaisia edustavat järjestöt ja ihmisoikeusasiantuntijat.

Myös Ruotsin hallitus viivytteli translain uudistamisessa. Hallitus lykkäsi lakiesityksen antamista vedoten taustaselvitysten tarpeeseen senkin jälkeen, kun kaikki hallituspuolueet olivat asettuneet tukemaan sterilisaatiopakon poistoa. Toteutetut selvitykset eivät kuitenkaan tuoneet uutta tietoa asiassa. Lopulta hallituksen esitys poistaa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus hyväksyttiin suurella enemmistöllä äänin 298 puolesta, 20 vastaan, 4 tyhjää. Kaikki vastaan äänestäneet kuuluivat Ruotsidemokraatteihin.

Muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu, YK:n kidutuksen vastainen erityisedustaja ja Suomessa tasa-arvovaltuutettu ovat viime vuosina kehottaneet valtioita luopumaan transihmisten ihmisoikeusloukkauksista, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta. 20 kansalaisjärjestöä lähetti lokakuussa 2012 Suomen hallitukselle avoimen kirjeen, jossa vaadittiin translain uudistamista.

www.seta.fi
www.trasek.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!