ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina pride-kulkueeseen Belgradissa

Sami Mollgren • 17.09.2017 20:37 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Pride-kulkue järjestettiin sunnuntaina 17.9. Serbian pääkaupungissa Belgradissa. (kuva: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva)
Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina 17. syyskuuta järjestettyyn pääkaupunki Belgradin pride-kulkueeseen, laajojen turvatoimien saattelemana. Avoimesti lesbo Ana Brnabic, 41, aloitti Serbian pääministerinä kesäkuussa.

Kulkueeseen osallistui noin 1 000 ihmistä ja tapahtuman teema oli "haluamme muutosta". Kulkue eteni Kukkien aukiolta Tasavallanaukiolle.

Turvatoimiin kuului noin 2 000 poliisia ja esimerkiksi helikopteri. Turvatoimet eivät kuitenkaan ollut yhtä järeät kuin vuotta aiemmin, jolloin kulkuetta oli turvaamalla enemmän kuin kaksinkertainen määrä poliiseja.

- Serbian hallitus on kaikkia kansalaisia varten, niin enemmistöä kuin vähemmistöäkin varten, näyttääkseen kunnioitusta moninaisuudella, sanoi pääministeri Brnabic ennen liittymistään pride-kulkueeseen uutistoimisto Betan mukaan.

Sunnuntaiaamuna Politika-lehdessä julkaistussa haastettalussa Brnabic iloitsi viime vuosien edistyksestä hlbti-aihepiirin suhteen.


Serbiassa asenneilmapiiri on kuitenkin kielteinen hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Maan vahva ortodoksikirkko esimerkiksi pyrki estämään Brnabicin valinnan pääministeriksi. Vuonna 2006 avioliitto määriteltiin perustuslakiin vain naisen ja miehen väliseksi. Samaa sukupuolta oleville pareille on kuitenkin uudessa perhelainsäädännössä suunnitteilla mahdollisuus rekisteröidä suhteensa, ja mahdollisuudesta adoptioon on myös keskusteltu.


Serbian Brnabic on yksi maailman kolmesta avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvasta pääministeristä. Kaksi muuta ovat Irlannin Leo Varadkar ja Luxembourgin Xavier Bettel. Brnabicin nimitystä pääministeriksi on joissakin puheenvuoroissa arvosteltu "pinkkipesuksi", jolla halutaan esittää Serbia myönteisessä valossa EU:n silmissä. Moni hlbti-vähemmistöihin kuuluva kuitenkin kokee Brnabicin pääministeriyden ja mukanaolon pridessa toivoa paremmasta herättävänä asiana.

Neljäs rauhallisesti sujunut pride

Vuonna 2010 ääriainekset hyökkäsivät pride-kulkueen ja sitä turvanneiden poliisien kimppuun. Sen jälkeisinä vuosina pride-tapahtumat peruttiin turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2014 lähtien pride-kulkue sallittiin, paljolti EU:n vaatimuksesta, ja kulkuetta turvaamaassa oli laaja poliisioperaatio. Myös vuoden 2015 ja 2016 kulkueet sujuivat rauhallisesti.

Korjaus: viittaus perustuslakiin säädettyyn avioliiton rajaamispykälään.

Serbian pääministeri Ana Brnabic (toinen oikealta) osallistui Belgradissa 17.9. järjestettyyn pride- kulkueeseen. (kuva: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
No onneksi negatiivisesta ilmapiiristä huolimatta perustuslakiin kirjattiin että avioliitto on vain saman sukupuolisten välinen oikeus. Taitaa olla ainutlaatuista koko maailmassa. Tai saattoi tapahtua huolimattomuudessa lakivalmistelussa tai uutista kirjoittaessa.
  GoGoBoyo (ei rekisteröitynyt) • 27.09.2017 23:42
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy