ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Seksuaalinen suuntautuminen tunnistettavissa Facebook-tykkäyksistä

Sami Mollgren • 12.03.2013 10:48 • 12 kommenttia. UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
Tutkimuksen mukaan analysoimalla automaattisesti käyttäjän Facebook-tykkäyksiä, on mahdollista muodostaa varsin tarkka kuva henkilön mielipiteistä ja ominaisuuksista, kuten seksuaalisesta suuntautumisesta. Asia käy ilmi maanantaina PNAS-lehdessä julkaistusta brittitutkimuksesta.

Cambridgen yliopiston psykometriakeskuksen ja Microsoftin tutkimuskeskuksen tutkijat analysoivat 58 000 vapaaehtoisen Facebook-käyttäjän tykkäämisiä. Tutkimuksen kohteena olleet kertoivat tutkijoille muitakin tietoja ja tekivät psykometrisiä testejä.

Tutkijat rakensivat tuloksista tilastollisia malleja ja lopulta mallien avulla pystyttiin päättelemään varsin tarkasti käyttäjän etninen tausta, ikä, älykkyys, seksuaalinen suuntautuminen, persoonallisuus, päihteidenkäyttö, maailmankatsomus ja poliittiset näkemykset.

Esimerkiksi miespuolisten henkilöiden seksuaalinen suuntautuminen tunnistettiin 88 prosentin tarkkuudella, republikaanit ja demokraatit erottuivat toisistaan 85 prosentin tarkkuudella ja valkoiset eafrikkalaistaustaisista jopa 95 prosentin tarkkuudella.

Tutkijoiden mukaan mallit eivät välttämättä joutuneet tukeutumaan ilmiselviin tykkäämisiin, kuten homoavioliittoon liittyviin. Malli osasi rakentaa profiileja esimerkiksi musiikkiin ja televisiosarjoihin liittyvistä tykkäämisistä. Musikaalikomedia Gleestä tykkäävät miehet ovat useammin homoseksuaaleja kuin miehet, jotka tykkäävät ammattilaispainista.

Facebook lanseerasi Tykkää-painikkeen vuonna 2009 ja sellaisia liitetty suureen määrään erilaista nettisisältöä. Kaikkian päivittäin uusia tykkäyksiä tulee noin 2,7 miljardia. Facebookin mukaan palvelulla on yli miljardi käyttäjää.

Tutkijat pitävät ennustavia tilastollisia malleja lupaavina henkilökohtaista markkinointia ajatellen, mutta ilmaisivat myös huolensa niiden uhasta yksityisyydelle. Facebookissa tapahtuvan oman toiminnan näkymistä muille käyttäjille voi säädellä yksityisyysasetuksista, mutta monet ovat kokeneet niiden säätämisen hankalaksi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuten Leena Hefner (o.s. Herppeenluoma) sanoisi: Hirrrrrveen, hirrrrrveen yllättävää.
  Ilopilleri • 12.03.2013 11:34
noi kaikki tiedot tietää musta ainakin varmasti, jollei muuten niin katsoo vain mitä olen kirjoitellut.

voisi tulla joku uusi ei amerkikkalainen facebookin ja google plussan kilpailija, joissa yksityisyys olisi paremmalla mallilla.

vähän vaikeaa on vaihtaa kun esim yritin porukkaa houkutella facebookista google plussaan mutta vain yksi tuli... facebook on aika monopoliasemassa.
  puppeliassi • 12.03.2013 14:40
Noh, miehekkäät homo-miehet näkevät painissa sen miehenkiintoisen ulottuvuuden, mikä hoterommilta miehiltä saattaa jäädä hoksaamatta.
Kyllä paini on aina kuulunut homo-miesten intressipiiriin, sekä harrastaa että seurata silm... kovana. Eikä paini ole ainukainen mukavasti vain miesten kesken homomainen urheilulaji.

Rock-musasta ja muusta vastaavasta pitävä homo-kansa nipottaa vähän väliä siitä, kun ns. homo-clubeilla soitetaan vaan listaclubihittejä, jotain äärimmäisen marginaalista clubigenreä, madonnaa tai juroviisumusaa... ja transut vaan tyttöilee aina. Musa-homo-makuja kun on monemmaksi - ihan kuten homokansa on laveammin, kautta linjan orientoitunut työelämässäkin.

Ranneliikkeen teemabileetkin on hieman "lokeroituneet" ruokkimaan kliseitä.
- olisikohan paikallaan vaikka klise-anthem -teemapippalot?


Ja kun Facebookinkin perustajissakin on ainakin yksi homo-mies, Chris Hughes, joka avioituikin pitkäaikaisen seurustelun jälkeen miehensä Sean Eldridgen kanssa viime kesänä - niin sen siitä saa :P

www.youtube.com . . . www.youtube.com

Avioitumisuutista: www.dailymail.co.uk

Hääkuvia : kontraplan.com

Chris ja Sean, sekä Obama: 24.media.tumblr.com

Avioitumisia: www.businessinsider.com

Kommenttia muokattu: 12.03.2013 klo 15:56
  human • 12.03.2013 15:36
Cambridgen yliopiston psykometriakeskuksen kehittelemää tykkäämis-analysaattoria kätevimmin suuntautumise voine tarkistaa ihan "basic info" osiosta...
  SaintJudy • 12.03.2013 17:12
Tämä selvitys tuntuisi osuvan aika lähelle taannoista pohdiskeluani sen suhteen, että esim. homoseksuaali ja heteroseksuaali mies eroaa toisistaan keskimäärin muutoinkin, kuin vain sen osalta "kenen kanssa makaa".

Jos korrelaatio facebook-käyttäytymisen ja seksuaalisen suuntautumisen suhteen on miehellä tosiaan jopa 88%, on tämä keskimääräinen eroavaisuus itseasiassa huomattavasti selvempää, kuin mitä uskoinkaan. Toki aina on virhemarginaalit jne. Mutta silti aika hurja luku. Tuon mukaanhan vain n. 12% homomiehistä menisi Facebook käyttäytymisessään ohi "homosektorista". No en jaksanut paneutua, mikä oli otannan koko ja metodit jne.
  Yesman • 12.03.2013 18:11
Liekö tehty tutkimusta mikä mahtaa olla Facebook-profiilin omistajan homoseksuaalisuuden ja tykkää-kohdan täyttämättäjättämisen kohdalla? Useimmilla tuntemillani homomiehillä ei profiilissaan ole mainintaa, että tykkää miehistä ja toisaalta useimmilla tuntemillani heteromiehillä on profiilissaan maininta, että tykkää naisista. En tosin ole tarkistanut, kuin murto-osan osalta. :)
  Harza • 12.03.2013 20:10
Yesman, "miespuolisten henkilöiden seksuaalinen suuntautuminen tunnistettiin 88 prosentin tarkkuudella" ei tarkoita sitä että heterot eroaisivat homoista kovinkaan paljoa, vaan tuo tarkoittaa sitä että heidän tunnistaminen onnistuu 88 %:n varmuudella. Se siis voi tarkoittaa ihan sitä samansuuntaista, kuin että simpanssin ja ihmisen DNAt ovat 96 %:sti samat. Ja kun tuolla 4% eron vaikutuksilla simpanssin erottaa ihmisestä 100% varmuudella, lienee se hetero- ja homomiesten ero jossain 0 - 4 % välissä. Toki uutisen tutkimuksesta jää epäselväksi se, mihin biseksuaalit lakaistiin?

Kommenttia muokattu: 12.03.2013 klo 23:21
  human • 12.03.2013 23:13
"Yesman, "miespuolisten henkilöiden seksuaalinen suuntautuminen tunnistettiin 88 prosentin tarkkuudella" ei tarkoita sitä että heterot eroaisivat homoista kovinkaan paljoa, vaan tuo tarkoittaa sitä että heidän tunnistaminen onnistuu 88 %:n varmuudella. Se siis voi tarkoittaa ihan sitä samansuuntaista, kuin että simpanssin ja ihmisen DNAt ovat 96 %:sti samat. Ja kun tuolla 4% eron vaikutuksilla simpanssin erottaa ihmisestä 100% varmuudella, lienee se hetero- ja homomiesten ero jossain 0 - 4 % välissä."

Tämä ei liene oikea tulkinta tutkimuksesta. Jutussa nimenomaa sanottiin, etteivät tunnistusalgoritmit välttämättä perustuneet ikäänkuin "homospesifiin sisältöön" (vastaisi simpanssispesifistä DNA:ta). Tutkmuksen algoritmit perustuivat tutkittavien yleisiin mieltymyksiin ja sitä kautta tapahtuviin klikkauksiin. Tässä vielä kyseinen kohta.

"Tutkijoiden mukaan mallit eivät välttämättä joutuneet tukeutumaan ilmiselviin tykkäämisiin, kuten homoavioliittoon liittyviin. Malli osasi rakentaa profiileja esimerkiksi musiikkiin ja televisiosarjoihin liittyvistä tykkäämisistä. Musikaalikomedia Gleestä tykkäävät miehet ovat useammin homoseksuaaleja kuin miehet, jotka tykkäävät ammattilaispainista."

Toki varmaan jo pelkästään google-hakujen asiasanojen perusteella homomies voidaan tunnistaa heteromiesten joukosta jollakin todennäköisyydellä (veikkaisinpa, että vaikkapa sana "gay porn" esiintyy useammin homolla kuin heterolla ;), mutta mielenkiintoisen tästä tutkimuksesta tekee nimenomaa se, ettei se perustunut tuon kaltaiseen "homospesifiin" sisältöön, vaan musiikilliseen, tv-sarjoihin jne. sisältöön eli tämä vastaisi simpanssille ja ihmiselle yhteisten mahdollisten alleelivarianttien jakaumaa näissä populaatiossa ehkäpä...
  Yesman • 13.03.2013 17:50
Niin, hetero-simpanssit lienevät kasvisravinto-orientoituneita, miellyttääkseen naaras-simpansseja - kun taas homo-simpanssit ovat mieltyneet enempi hyvään kunnon lihaan ; )

Netin runkkausseksimäistä bipornoa suurkuluttavat ovat sitten varmimmin heterokulissimaista avioelämään viettävät biseksuaalit miekkoset - kuten tunnettua.

Mutta omasta mielestäni ainakin uutisessa on enemmän kuin hieman pupputekstiä esim siinä ettei malli muka turvautunut ilmeisen paljastaviin tykkäämisiin.

Nimittäin tunnistustykkäämiset olivat tälläisiä:
www.pnas.org

# eli homo-mieheksi luokiteltiin, jos tykkäämisissä oli:

No H8 Campaign = homo-avioliitot kieltävää H8-lakia vastustava
Kathy Griffin = aktiivisesti ja avoimesti hlbt-oikeuksia tukeva
Kurt Hummel, Glee = Glee-tv-sarjan homo
Human Rights Campaign = hlbt-tasa-arvoa ajava kampanja
Mac Cosmetics - toi kyllä ihan ufo-juttu homo-miehelle (naisten tavaroita)
Adam Lambert = avoimesti homo
Ellen DeGeneres = avoimesti lesbo toimittaja
Juicy Couture - samoin ihan ufo homo-miehille (naisten tavaroita)
Sue Sylvester, Glee - homojuttua Glee:ssä myös
Wicked The Musical - nimi oikeasti gay Wicked... eli homomusikaali

Eli osa menee homo-miesten tunnistamisessa täysin päin mäntyä. Ja osa aika ilmeisiä. On se "tiede" niin ihmeellistä että :P

# lesbo-naiseksi tunnistettiin näillä tykkäämisillä:

Girls Who Like Boys Who Like Boys
Rupauls Drag Race
No H8 Campaign
Gay Marriage
Human Rights Campaign
The L Word = "lesbo" tv-sarja
Sometimes I Just Lay In Bed And Think
About Life
Not Being Pregnant
Gay Marriage = samansukupuolinen avioliitto
Tegan And Sara = lesbopari

#hetero-mieheksi tunnistettiin näillä tykkäämisillä:

X Games
Nike Basketball
Bungie
WWE
Sportsnation
Wu-Tang Clan
Foot Locker
Shaq
Bruce Lee
Being Confused After Waking Up From Naps

Ja noista on kiinnostunut sitten ainakin se 12% homoistakin (eli joilla gay-tunnistus meni pieleen; tai itseasiassa varmaan jopa reilusti enemmänkin noista myös kiinnostuneita homoja, jotka olivat kiinnostuneita myös niistä gay-tunnisteista)

# hetero-naiseksi tunnistettiin näillä tykkäämisillä:

Lipton Brisk
Yahoo
Adidas Originals
Foot Locker
WWE
Inbox 1 Makes Me Nervous
Thinking Of Something And Laughing Alone
I Just Realized Immature Spells I’m Mature
Did You Get A Haircut No It Grew Shorter
Nike Women

Kommenttia muokattu: 13.03.2013 klo 18:52
  human • 13.03.2013 18:06
Tässähän suuren prosenttiluvun taustalla on varmasti se, että suurin osa homoutensa Facebookissa ihan suoraan perustiedoissaan paljastavista homoista on jonkinasteisia neitihinttejä, jotka tietysti tunnistaa homoksi sokeakin. Näin siis prosentit vääristyvät.

Jos siis tunnistaminen tosiaan tapahtui eism. muodin, musiikin, televisiosarjojen ja muiden vastaavien tykkäysten perusteella.

Kommenttia muokattu: 13.03.2013 klo 20:09
  Is • 13.03.2013 20:05
okei, noo toi listaus on kyllä aika homospesifiä kamaa....

Kukaan heteromies ei klikkaile Gleen hahmoja.... ;)

Mutta noin niinkuin teoreettisella tasolla tämmöinen olisi aika jännä tutkimus. Jos nimenomaa suljettaisiin pois "homospesifi" sisältö (julkisuuden homoseksuaalit, 'homo'-sanan sisältävät asiat, homoja hahmoja sisältävät teokset jne.)

Mutta ennenkaikkea: WWF. Mitä ihmettä...?
Eiku hetkinen se oliki WWE, wrestling.... selvä pyy. ;)

Kommenttia muokattu: 13.03.2013 klo 20:36
  Yesman • 13.03.2013 20:35
mua ei ainakaan tunnista mun musiikki, peli, leffamausta homoksi, mutta olen tykännyt tahdon 2013 kampanjaa yms. ja olen siinä vähemmistön vähemmistössä että olen ihan miehekäs mies mutta facebook tiedoissani lukee minun tykkäävän miehistä.
  puppeliassi • 13.03.2013 20:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy