ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa kerätään talteen

Sami Mollgren • 13.11.2012 07:01 • 2 kommenttia. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA
Työväenmuseo Werstas kerää kaikenlaista tavaraa ja valokuvia, jotka liittyvät sateenkaarielämään Suomessa, siis kertovat tarinaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen arjesta, tapahtumista ja toiminnasta suomalaisessa yhteiskunnassa ennen ja tänään.

LHBTIQ-väen historiaa kerätään nyt erityisesti ensi kesän Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttelyä varten. Se on auki 14.6. - 18.8.2013. Näyttely kertoo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta ja nostaa esille arkielämän tarinoita ja välittää vähemmistöön kuuluvien ihmisten kokemusmaailmaa taiteen keinoin.

Esimerkeiksi kiinnostavista esineistä nostetaan vaikkapa transihmisen korkokengät, homoparin tuparikuva, bi-naisen ensitreffien leffalippu, telaketjulesbon ruutupaita, intersukupuolisen wc-kyltti tai sateenkaariperheen isänpäiväkortti. Tärkeintä ovat materiaaliin liittyvät tarinat ja taustatiedot - milloin, missä ja miksi.

Werstaalla on maan ainoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian museokokoelma. Tampereella sijaitsevan Werstaan sateenkaarikokoelmassa on tällä hetkellä noin 700 esinettä. Kokoelmassa on erilaisia ihmisten elämänkaareen liittyviä esineitä kuten hääkakun koristeita sekä muistoesineitä, toisaalta yhteisöön ja yhteiskuntaan liittyvää aineistoa, kuten mielenosoituksissa ja tapahtumissa käytettyjä merkkejä ja kylttejä.

Werstaalla järjestettiin vuonna 2005 Suomen ensimmäinen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta kertova näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi.

Sateenkaarikokoelmaa ylläpidetään ja kartutetaan yhteistyössä muun muassa Setan kanssa. Museo huolehtii lahjoittajien yksityisyydestä. Werstaalla on tallennettu aihealuetta vuodesta 2002 lähtien. Werstaan kokoelmiin voi tutustua nettitietokannassa arjenhistoria.fi -osoitteessa, esimerkiksi hakusanalla lhbt.

Tavaroiden ja valokuvien keruusta kerrotaan tarkemmin museon nettisivuilla, LHBTIQ-keruu -osiossa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onkohan mitään tietoa saatu, tai mahdollista enään saada, niiden vähintään 1050 ihmisen elämänkokemuksista, jotka tuomittiin ennen vuotta 1971 vankilaan jopa 2 vuodeksi siitä, että rakastelivat samaa sukupuolta olevan kanssa? Heidän tunnoistaan, elämästään, tuomio- ja vankilakokemuksistaan?
  human • 13.11.2012 21:00
human, otat esille tärkeän asian. Se kuinka LHBTIQ- ihmisiä on kohdeltu tässäkin yhteiskunnassa on tärkeää kirjata jälkipolvienkin tiedoksi. Heidän tuntojen, elämän, tuomioiden ja vankilakokemusten lisäksi pidän hyvinkin tarpeellisena kirjata ne tahot ja niiden vaikuttajat, jotka syyttelyjä, synnittelyjä, syrjintää, ivaa, pilkkaa jne. ovat kohdistaneet LHBTIQ- ihmisiin menneinä aikoina ja osittain vielä näinäkin päivinä. LHBTIQ- ihmisiin kohdistuva ilkeily ja synnittely on häpeäksi tällekin aikakaudelle, kulttuurille ja yhteiskunnalle, sekä rienaavaa tunnelmatemmellystä harjoittaville tahoille.
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 14.11.2012 08:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy