ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Venäjällä huolestuttava

Sami Mollgren • 16.05.2012 16:00 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Helsingissä kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän aattona järjestetyssä 1705-tilaisuudessa oli esillä lähialueiden, erityisesti Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema.

Venäjällä homoseksuaalisia ihmisiä on ajettu marginaaliin ja kaappiin takaisin. Pietarissa helmikuun lopussa hyväksytty laki kieltää puhumasta julkisesti homoseksuaalisuudesta myönteisesti - eli "propagandan" homoudesta, lesboudesta ja transsukupuolisuudesta alaikäisille. Muuallakin Venäjällä on hyväksytty tai ollaan hyväksymässä vastaavia lakeja.

Pietarin homot, biseksuaalit ja transihmiset pelkäävät rangaistuksia uuden lain vuoksi.

- Laki on osa johtavan puolueen politiikkaa, jolla kielletään kaikki kansalaistoiminta, totesi puhujana tapahtumassa ollut Anna Anisimova ComingOut -järjestöstä.

ComingOut -järjestö on yksi Venäjän neljästä virallisesti rekisteröidystä hlbt-järjestöstä. ComingOut järjestää mm. monipuolisen kulttuuritapahtuman, QueerFestin, vuosittain Pietarissa. ComingOut on vastustanut "homopropagandalakia" aktiivisesti. Nyt järjestön toiminta on vaarassa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan tiedon levittäminen on tullut laittomaksi.

- Venäjä hyväksyi vuonna 2010 Euroopan neuvoston yksimielisen suosituksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän vastustamisesta. Hyväksyessään sensuurilait Venäjä toimii päinvastoin, Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo sanoi.

Tilaisuudessa puhuneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan aiheena oli Suomi ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Suomen ulkopolitiikassa.

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat yksi Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan painopisteistä, ulkoministeri Tuomioja sanoi tilaisuudessa.

- Osallistuin maaliskuussa Strasbourgissa Euroopan neuvoston konferenssiin, jossa etsittiin keinoja LHBT-oikeuksien toteuttamiseksi tehokkaammin. Viime kuukausina huomiota on herättänyt mm. Pietarissa hyväksytty laki homoseksuaalisen propagandan levittämisestä. Suomi on muiden EU-maiden kanssa seurannut tilannetta tarkkaan ja ilmaissut huolensa asiasta Venäjän viranomaisille, Tuomioja kertoi.

Puheen jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus esiitää kysymyksiä ministeri Tuomiojalle. Lopuksi ministeri ehti vaihtaa ajatuksia Venäjän tilanteesta kahden kesken ComingOut -järjestön Anna Anisimovan kanssa.

Muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta nimitettiin vuoden 2012 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

- Mitä seksuaalivähemmistöihin tulee, Suomi on tunnetusti maailman muutamanneksi suvaitsevin maa. Suomi on aina suvainnut gallupeissa, juhlapuheissa, tilastoissa ja laatulehtien feature-jutuissa. Katutason todellisuus on liian usein toisenlainen. Suurin haasteemme onkin tuoda näkyväksi ja omalta osaltamme asettaa kyseenalaiseen valoon se piiloteltu, asenteissa elävä ennakkoluuloisuuden aave, joka elää rivien väleissä, katseissa ja äänenpainoissa. Suvaitsevaisen Suomen tehtävänä on nyt myös olla suvaitsematta itäisen naapurimme kestämätöntä ihmisoikeuksien alasajoa., Uusivirta sanoi.

- Olavi Uusivirta on osoittanut sanoillaan ja teoillaan olevansa aidosti yhdenvertaisuuden aktiivinen puolestapuhuja ja maailmanparantaja, eikä myöskään poliittinen toiminta tai yhteiskunnallinen kommentaari ole hänelle vieraita ajatuksia, kertoo valintaperusteista Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.

Kivinen arvioi puheessaan, että vaikka Uusivirta itse on epäillyt eräässä haastattelussaan, että "valkoisella heteromiehellä oikein ole kosketuspintaa erilaisuuteen", hänellä on silti hämmästyttävän hyvin kiteytetty tapa ilmaista koko tämänkin tilaisuutemme tarkoitus: "Jos ihmisillä vain olisi enemmän halua käsitellä pelkojaan ja yritystä ymmärtää erilaisuutta, välttyisimme monilta turhilta ristiriidoilta ja konflikteilta."

- Sateenkaariyhteisöt ry pyrkii tällä nimityksellään kannustamaan myös muita viihdealan artisteja tärkeinä mielipidevaikuttajina Suomessa huomaamaan omat mahdollisuutensa tuoda esille ja keskusteluun yhteiskunnassamme piilevää suvaitsemattomuutta. Olavin kaltaisia aktiivisia tekijöitä tarvitaan paljon, sanoo Kivinen.

Uusivirta on seitsemäs homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Lähettilään kunniatehtävänä on pyrkiä vähentämään suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja eriarvoisuutta, joka ilmenee homo- ja transfobiana.

Viime vuonna lähettilääksi nimitettiin SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen. Aiempina vuosina lähettiläänä ovat toimineet kansanedustaja Minna Sirnö, piispa Wille Riekkinen, ulkoministeri Alexander Stubb, toimittaja Jone Nikula sekä taiteilija Arja Saijonmaa.

Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä

Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä (International Day Against Homophobia and Transphobia / IDAHO) on 17. toukokuuta. Teemapäivää vietettiin ensi kerran vuonna 2005, ja siitä on muodostunut vuosittainen tapaus.

1705-tapahtuman järjestivät yhteistyössä Sateenkaariyhteisöt ry ja Seta ry. Tilat tapahtumalle tarjosi Ravintola DTM. Vuonna 2012 kansainvälinen homofobian vastainen päivä sattuu helatorstaille, joten tapahtuma järjestettiin jo aattopäivänä.

Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen
Seta ry:n puheenjohtaja Aija Salo ja ILGA-Europen vasta julkaisema kartta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Euroopan eri maissa. TIlanne on huolestuttava esimerkiksi Venäjällä. Myöskään Suomi ei ole mallioppilaiden joukossa. Etenkin trans-ihmisten tilanteessa on parantamisen varaa.
Anna Anisimova, Coming Out -järjestöstä Pietarista kertoi GLBT-vähemmistöjen tilanteesta Venäjällä.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja
Homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi nimitettiin laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirta. Kuvassa myös Sateenkaariyhteisöt ry:n puhjeenjohtaja Mikko Kivinen.
Amnestyn HLBT-ryhmän järjestämässä RainbowFlash-ilmapallotempauksessa lähetettiin ilmapallojen kyydissä viestejä Pietariin.
Terveiset Pietariin

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuomiojan puhe on ulkoministeriön sivulla kirjoitetussa muodossa
formin.finland.fi
  vaeltaja2006 • 17.05.2012 00:43
Erittäin rohkaiseva oli ulkoministeri Tuomiojan pieni mutta varsin merkittävä ele, kun hän hakeutui ennen tilaisuudesta poistumistaan henkilökohtaiseen keskusteluun Anna Anisimovan kanssa.

Se osoittaa meille, että nämä asiat aidosti kiinnostavat Suomen nykyistä ulkopoliittista johtoa, ja myös pietarilaisille ja venäläisille homoille, että heidän kohteluaan ei pidetä lähinaapurissa korkeallakaan tasolla yhdentekevänä asiana.
  Public eye • 17.05.2012 11:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy