Se oli vuosi 2005

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Kun vuosi vaihtuu, kuuluvat perinteeseen uudenvuoden tinan lisäksi niin raketit kuin sampanjapullotkin.

Britanniassa sampanjapullojen paukutteluun onkin aihetta, sillä maassa hyväksyttiin keväällä laki samaa sukupuolta olevien parisuhteesta ja ensimmäiset parit saattoivat virallistaa suhteensa joulukuun loppupuolella. Kuuluisin pariskunta oli eittämättä Sir Elton John ja David Furnish. Maan hallitus myös totesi ensi kertaa seksuaalivähemmistön koon. Kuusi prosenttia väestöstä on homoja.

Myös mm. Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa ja Tsekissä homoliitot saivat virallisen tunnustuksen. Espanjassa samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä myös naimisiin ja adoptoida lapsia. Belgiassa homopareille saatiin adoptio-oikeus. Euroopan parlamentti hyväksyi alkukesällä lausunnon, jossa kehotetaan kaikkia EU-maita tunnustamaan jossain muussa EU-maassa solmitut homojen avioliitot ja rekisteröidyt parisuhteet.

Vatikaanissa vaihtui paavi saksalaissyntyiseen Benedictus XVI:een. mutta ääni kellossa ei vaihtunut. Virkaanastujaisseremoniansa yhteydessä paavi ilmoitti vastustavansa länsimaissa leviäviä muoti-ilmiöitä. Muoti-ilmiöiden joukkoon paavi niputti mm. homoseksuaalisuuden. Syksyllä tuli julkisuuteen Vatikaanin uusi ohjeistus, joka kieltää ´seksuaalisesti aktiiveilta´ homomiehiltä pääsyn pappisvirkaan. Homo voi kuitenkin päästä papiksi, mikäli pidättyy kolmeksi vuodeksi harjoittamasta taipumustaan.

Ruotsissa kirkko hyväksyi homoparien siunaamisen. Homoparien kohdalla ei puhuta kuitenkaan vihkimisestä, joka säästettiin perinteisempää heteroliittoa varten. Tällainen kompromissi rauhoitti osan vastustajista. Venäjän ortodoksinen kirkko pillastui ruotsalaisten ratkaisusta ja katkaisi suhteet. Meillä kotona kirkko käy yhä keskustelua homojen asemasta kirkossa. Tuoko vuosi 2006 vihdoin vastauksia?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homovihamielisen saarnan pitänyt helluntailaispastori Åke Green sai vapauttavan tuomion Ruotsin korkeimmassa oikeudessa. Green luonnehti heinäkuussa 2003 homoseksuaalisuutta luonnottomaksi ja ´yhteiskunnan syöpäkasvaimeksi´. Monien arvioiden mukaan vapauttava tuomio lisää Ruotsissa rasismia, homofobiaa ja viharikoksia. Oikeuskin totesi saarnan sopimattomaksi, mutta vapautti Greenin.

Kotimainen keskustelu hedelmöityshoidoista jatkui vilkkaana. Äänekkäin taho on ollut kirkko ja Kristillisdemokraatit. Molemmat torjuvat naisparien ja yksin elävien naisten hedelmöityshoidot, etenkin sillä perusteella, että lapsella pitää olla oikeus isään. Mm. Seta arvosteli kirkon kantaa toteamalla mm., että Kirkkohallitus erottelee ´loukkaavalla tavalla lampaita vuohista ja leimaa ei-toivotuiksi ison joukon suomalaisia perheitä ja lapsia´. Näillä näkymin hedelmöityshoitoja ei rajata ainoastaan heterosuhteisiin.

Kansan mielipiteitä myös tutkittiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, että lapsettomuudesta kärsivät tai kärsineet naiset ajattelevat sallivammin hoitojen antamisesta yksinäisille naisille ja naispareille. Tutkimuksen yhteenvetona todetaan, että vastaajien mielipiteisiin vaikutti lapsettomien halu auttaa muita lapsettomia ja toisaalta turvata sukusolujen saatavuus. Synnyttäneet taas perustelivat näkemyksiään huolellaan lasten oikeuksista.

Murheenkryynejä löytyy EU-perheestämmekin. Latvian perustuslakiin tehtiin lisäys, jolla kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ainoastaan miehen ja naisen välinen avioliitto nauttii perustuslain suojaa. Kesällä Riiassa järjestetty pride oli varsin myrskyisä. Kaupungin johto yritti kieltääkin tapahtuman. Myös Puolassa homojen oikeudet olivat vastatuulessa. Varsovan pormestari Lech Kaczynskis kielsi tapahtuman järjestämisen, mutta silti lähes 3000 ihmistä oli kaupungilla heiluttamassa sateenkaarilippuja. Myös muissa entisissä sosialistimaissa homo-teema on vaikea. Virossa on alkamassa keskustelu homojen parisuhteista.

17.5.2005 vietettiin ensimmäistä kertaa kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Meillä Suomessa Rosa Meriläinen ja europarlamentaarikko Satu Hassi esittävät 17. toukokuuta julistamista homofobian vastaiseksi päiväksi meilläkin. Lisäksi euroedustaja Alexander Stubb nosti asian esiin Ilta-Sanomissa. Suomessa suurissa kaupungeissa asuvat homot ovat eri asemassa kuin maaseudulla asuvat syrjinnän suhteen. Seta selvitti asiaa ´Ihan homona myös kehäkolmosen ulkopuolella´ -tutkimuksessa.

Vuoden surullisimpia asioita olivat Iranissa jatkuneet homojen hirttämiset. Iranissa Mashadin kaupungissa hirtettiin 19. heinäkuuta julkisesti kaksi teinipoikaa, sillä he olivat oikeuden mukaan syyllistyneet homoseksuaalisuuteen. Pojat, Ayad Marhuni (18) ja Mohammad Askari (16) olivat myöntäneet - mahdollisesti kidutuksen jälkeen - harrastaneensa seksiä keskenään. Ennen teloitusta poikia oli pidetty vankilassa 14 kuukautta ja heille oli annettu 228 raipaniskua.

Vuoden loppuun tullut myönteinen asia oli Julkisen sanan neuvoston huomautus Uusi Lahti -lehdelle. Lehden päätoimittaja kirjoitti 12.10. otsikolla "Homot, lesbot ja liito-oravat". Tekstissä seksuaalivähemmistöistä kirjoitettiin ihmisarvoa loukkaavaan sävyyn. Kirjoituksessaan päätoimittaja Kari Naskinen totesi mm, että "Oikeastaan voi sanoa, että homo on ikään kuin toista lajiketta oleva ihminen" ja "Lesbot ja homot, hullut ja huorat, kaikki samaa yhteistä perhettä meidän normaalien kanssa". Lehden ilmestyttyä ranneliike.netin ja lepakkolaakso.netin keskustelufoorumilla käynnistyi laaja keskustelu siitä, mitä voi sanoa ja miten lehdissä saa käsitellä seksuaalivähemmistöjä tai muita vähemmistöjä. JSN totesi, että sananvapaudenkaan nimissä ihan mitä tahansa ei saa tehdä.


Sateenkaarenvärisempää uutta vuotta 2006!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!