ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Savon Sanomat: Sukupuolen korjausprosessiin hakeutuvien määrä lisääntynyt

Sami Mollgren • 09.02.2014 16:46 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Entistä useampi suunnittelee sukupuolenkorjausta, kertoo Savon Sanomat.

Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kertoo Savon Sanomille, että transsukupuolisten poikien - eli tytön kehoon syntyneiden - yhteydenotot Setaan ovat selvästi lisääntyneet. Hänen mukaansa nuorimmat yhteyttä ottavat ovat olleet 13-vuotiaita.

Huuskan arvion mukaan tutkimuksiin hakeutuvat ovat yhtä paljon molempia sukupuolia. Noin kolme neljästä tutkituista diagnosoidaan transsukupuolisiksi. Korjausleikkaukseen hakeutuvista suurin osa on transnaisia. Korjaushoitoprosessi kestää pääsääntöisesti kolmesta viiteen vuoteen. Korjausleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain kymmeniä.

Savon Sanomissa kerrotaan, että Seta ei tilastoi, eikä tutki sukupuolen korjausta suunnittelevia, vaan tukee, kannustaa ja ohjaa eteenpäin heitä ja heidän läheisiään. Hoitotutkimuksia tehdään HUS:n sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla Helsingissä ja Transpoliklinikalla Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Vuosituhannen alussa lähetteitä tutkimuksiin kirjoitettiin vuosittain alle 50, mutta vuodesta 2008 lähtien luku on kasvanut. Alustavien tietojen mukaan vuonna 2013 lähetteitä kirjattiin lähes 300. Huuska muistuttaa Savon sanomien jutussa, että transsukupuolisuus ei ole lukujen kasvusta huolimatta lisääntynyt. Kyse on tietoisuuden lisääntymisestä ja trans-asian muuttumisesta avoimemmaksi.

- On absurdia edes ajatella, että transsukupuolisuus olisi muoti-ilmiö. Kyse on sukupuoli-identiteetistä, toteaa Huuska Savon Sanomille.

Amnestyn helmikuun alussa julkaiseman raportin mukaan Suomi kohtelee nöyryyttävästi sukupuoltaan korjaavia ja loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan. Osa loukkaavista toimista on kirjattu lakiin: Sukupuoltaan korjaavan on muun muassa todistettava lisääntymiskyvyttömyytensä, oltava valmis luopumaan avioliitostaan ja alistuttava tutkimuksiin, joissa vaaditaan ilmaisemaan sukupuolta korostetun stereotyyppisesti.Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy