Saunanhoitoa ja saunaelämää

  • Teema
  • Koti ja asuminen
  • Peit

Tässä palstassa ideana on kertoa paikasta, jossa puhdistutaan homobaarin savuista ja pölyistä - eli saunasta. Saunahan on, jos siis vain iho antaa myöten, vallan loistava paikka puhdistua ja vietää aikaa ystävien kanssa, saunassa kun ei ole herroja ja narreja, vain alaston totuus muuttamattomana.

Saunassahan tulee kuuma ja hiki tuo kuona-aineet ihohuokosista pois ja näin tulee kevyt ja puhdas olo. Tämä saadaan aikaan heittämällä vettä kiukaalle joka höyrystyy ja kuuma höyry saa ihon hikoilemaan runsaasti.

Saunassa sitten pitääkin monesti neuvotella, sillä kaikki eivät pidä kovista löylyistä, vaan haluavat hiljakseen heittää vettä ja nauttia olostaan pitkään. Osa taas haluaa mahdollisimman kuuman, niin että iho punottaa ja istutaan naama irvessä ja sit juostaan joko järveen, tai sit suihkuun ja istutaan hengästyneenä hetki.

Itse pidän miedoista, tasaisista ja pehmeistä löylyistä, lähden aika pian pois jos joku "löylykisaaja" on matkassa. En pidä palovammoista, en ole koskaan pitänyt =) Sitten tullaan taas kysymyksiin jotka on uskonasioita, toinen tykkää mummosta, toinen maksalaatikosta, mutta kerron nyt miten MINUN mielestäni asiat kuuluisi olla, eri mieltäkin saa olla.

Ensiksi vesi. Tästä on siis monta koulukuntaa, mutta minä monien testien ja pohdintojen jälkeen olen tullut tulokseen, että veden pitää olla kädenlämpöistä tai kuumempaa. Syy tähän on se, että kivet kuluvat nopeasti jos ne ovat tulikuumia ja saavat jääkylmää vettä niskaansa. Tällöin ne menettävät lämmönvarauskykyään sekä halkeilevat ja kuluvat muutoinkin nopeasti ja saunakivien vaihto joudutaan tekemään vähintään kerran vuodessa. Lämmin tai kuuma vesi on lähempänä kiehuvaa, jolloin kivien lämmönvaihtelu on pienempää. Näin kivet pitävät lämmön hyvin, kiuas ei jäähdy ja kivien vaihtoväli pitenee merkittävästi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sitten se kiuas. Itselläni on pieni sähkökiuas ja kivivalintani teen sen mukaan. Tarkista kivet! Ota ne kaikki pois, katso onko kivitila riittävän suuri jotta mahtuu tarpeeksi kiviä, sillä muutoin saadaan sähkökiukaasta "grilli"-efekti, jolloin vesi räpsähtää yhdeksi isoksi höyrymassaksi, kiertää saunan, polttaa joka hiivatin paikan ja 5 sekuntia tämän jälkeen, sauna on viileä ja varpaat palelevat. Katso kivistä myös onko niiden rakenne kunnollinen. Vanhat kivet ovat pinnalta harmahtavia ja iskettäessä esim. vasaralla, murenevat todella helposti. Jos näin on, kipitä kauppaan (ota riski kaveri mukaan) ja osta uudet kivet!

Kivien valinta onkin sitten taiteenlaji sinänsä, mutta apua voi kysyä kaupasta tai sitten käyttää tervettä järkeä. Tämä on EHDOTTOMASTI väärä paikka säästää, siitä lähdetään. Kivet ovat yleensä 15 tai 20 kilon paketeissa, joten näiden kotiin kantaminen vaatii voimaa tai kuljetusvälineen. Kiviä on siis monennäköisiä ja kokoisia, yleisimmät ovat kuitenkin varmaan: Tavallinen, pesemätön, teräväreunainen kivi Tavallinen, pesty, teräväreunainen kivi Pyöristetty, pesty, "oliviinidiapaasi" kivi Keraaminen kivi

Itse valitsin pyöreähköt oliviinidiapaasi-kivet, sillä niissä on hyvä lämmönvarauskyky, ne eivät mene liian tiukkaan ja ovat kauniin näköisiä. Hinta oli noin 17e / laatikko. Toiset kivet ostin keraamiset, hinta noin 17e / laatikko.

Sitten ladonta. Tässä vaiheessa voi mokata helposti, joten kerron perusperiaatteen.

Pohjalle isoimmat kivet, niiden päälle sitten pienempiä, mutta varo ettei kivet mene liian tiukkaan. Jos ilma ei kierrä kiukaassa, vastukset lämmittävät itseään ja ylikuumenevat ja seuraus on joko rikkinäinen kiuas tai pahimmassa tapauksessa tulipalo.

Oma ladontani meni näin: Pyöreät, isot kivet pohjalle ja jos ne menivät painamatta, myös vastusten väliin. Sitten pienet siihen päälle ja täytteeksi. Tämän jälkeen yksi kerros pinnalle keraamisia kiviä ja vasemmalle takanurkkaan syvälle löylynhenki.

Tällä saavutetaan seuraavaa: kiuas on nätin näkönen (todella tärkeä!), eka kipollinen suhisee hiljalleen keraamisista kivistä, toinen kipollinen suhisee näistä, valuu alas, tapaa pienet kivet ja sihahtaa, kolmas kipollinen valuu alimmille kiville ja suhisee pitkään, jolloin vettä voi heittää paljon ja löyly on silti tasaista, mukavaa ja sopivan mietoa.

Ohessa hieno "ascii-kuva"

| ()()()()()()()()()|        O=Iso pyöristetty kivi
| oovooovooovooovoo | o=Pieni pyöristetty kivi
| O V O V O V O V O | V/v=VASTUS
| O V O V O V O V O | ()=keraaminen kivi
--------Narvi--------

Kivien vaihtoväli on noin kaksi vuotta, kivet pitää tosin uudelleen ladata kerran vuodessa. Osa kivistä kestää enemmän, mutta yli kolmea ei kivet saa olla, elleivät ole erikoiskiviä, kuten esimerkiksi lasinsulattamon kiviä.

Kysymykset, lisäykset, risut ja ruusut -> peit@ranneliike.net

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!