ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Sateenkaarilipuilla liputuskieltoja

vaeltaja2006 • 15.08.2016 10:04 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Euroopan pride-sesonki on pian ohi, mutta yhä keskustellaan sateenkaarilipuista. Suurlähetystöt ovat liputtaneet itäisen Keski-Euroopan pride-marssien aikaan, mutta nyt Unkari ja Slovakia ovat kieltäneet omilta suurlähetystöiltään liputuksen sateenkaarilipuilla.

Tilanne kiristyi, kun 31 maan suurlähetystöt tukivat Budapestin Prideä julkilausumalla ja liputtamalla. Slovakian sosialidemokraattinen pääministeri Robert Fico sai kuulla asiasta ja moitti ulkoministeriötään. Sieltä puolustauduttiin muistuttamalla, että Slovakia on tämän syksyn EU:n puheenjohtajavaltiona ja Budapestin Pride oli EU:n tukema tapahtuma. Siitä huolimatta tästä lähtien Slovakian lähetystöjä kielletään liputtamasta sateenkaarilipuilla.

Unkarissa tuli myös voimaan liputuskielto. Unkarin ulkoministeriö KKM kertoi Index-lehdelle, että tulevaisuudessa Unkarin suurlähetystö voi liputtaa vain kansallisella lipulla, EU-lipulla tai joidenkin tapahtumien aikaan ulkounkarilaisten järjestöjen lipuilla. Tällaisia järjestöjä on mm. Romanian puolella, jossa on suuri unkarilaisvähemmistö. Tästä liputtamisesta ei Romanian hallitus varmaankaan pidä.

Kiellot eivät koske suoranaisesti sateenkaarilippuja, mutta on helppo nähdä, että päätöksillä on haluttu estää nimenomaan sateenkaarilippujen käyttö.

Elokuun alussa Guardian-lehti kertoi, että Englannissa uusi konservatiivinen ulkoministeri Boris Johnson on kumonnut liputuskiellon. Nyt saa liputtaa myös sateenkaarilipulla. Johnsonin edeltäjä Philip Hammond oli antanut liputuskiellon. Kieltoa kritisoitiin laajasti, koska brittihallitus muulla tavoin oli hlbtiq-ihmisten yhdenvertaisuuden puolella.


Tällaiset pikku riidat ovat jälleen kerran muistutuksena siitä, että jos EU hajoaa, Euroopan hlbtiq-ihmisten tilanne voi muuttua melkoisesti hyvin erilaisiin suuntiin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Euroopan Pride-sesonki on pian ohi, mutta YLE ei televisioinut yhtään Pride-tapahtumaa livenä kanavillaan. Olikos Hesassa joku Euro Games kisakin, jota YLE:ssä ei tuntikausia televiseerattu?
  YLEmppialaiset (ei rekisteröitynyt) • 15.08.2016 14:39
Samaa mieltä YLEmppialaisten kanssa. Suomessa se 10 % väestöstä kuuluu johonkin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, joten tällä logiikalla kaikesta YLE:n uutisista, ajankohtaisohjelmista, sarjoista, elokuvista jne. pitäisi myös käsitellä näitä vähemmistöjä. Ehkä enemmänkin kun kerta YLE:n kirjattuna tehtävänä on yhdenvertaisuuden edistäminen. YLE:n pitäisi saada noottia asiasta.

Tästä jutusta jäi pois oliko Suomikin mukana noiden 31 maan joukossa vai joko persut Soinin johdolla on tietoisesti alkaneet tuhota Suomen julkisuuskuvaa maailmalla.
  ... (ei rekisteröitynyt) • 16.08.2016 07:39
Suomi oli mukana tukemassa Budapestin pridea ( twitter.com ).

***

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on osa (onko se tuo 10% vai enemmän/vähemmän), mutta meitä koskettavat samat yleiset asiat kuin muitakin. Kaikkia koskevat ja koskettavat asiat ovat tietysti isompia asioita. Nykyään hlbti-vähemmistöjä koskettavat aiheet käsitellään osana valtavirta-aiheita yleensä aina kun uutisarvoista kerrottavaa on. Siitä ei voi oikeastaan enää ainakaan kovin paljon valittaa. Sarjoissa ja elokuvissa toki voisi olla vähän laajempaa tarjottavaa, joskin laadukkaan tarjonnan puutteen takana lienee laadukkaiden tuotantojen ja käsikirjoitusten puute.

Priden kuvaaminen tai lähettäminen livenä saattaisi olla kiinnostavaa, jos puhuttaisiin satojen tuhansien ihmisten vyörystä. Noin 30 000 osallistujaa on toki paljon, mutta ei kovin suoran televisioimisen arvoista. Toki parhaita paloja voisi näyttää uutisia enemmän. Mutta ei siitä vielä näillä nykyisillä(kään) eväillä oikein asiaksi tai viihteeksi ole. Ja mitä tulee EuroGamesiin, niin urheilijoiden joukossa on aika paljon isompaa medianäkyvyyttä välttäviä. Joissain maissa kun avoin homous on riski - ja televisioitu tuppaa leviämään maasta ja maanosasta toiseen.

Minusta yle on ottanut hlbti-vähemmistöt viime vuosina ihan tyydyttävästi huomioon. Toki paremminkin voisi mennä.
  smo • 16.08.2016 08:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy