ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus tuli myös Färsaarille heinäkuun alussa

Sami Mollgren • 10.07.2017 15:44 UUTISET: YLEISET

Färsaarten pääkaupunki Torshavn
Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla astui 1. heinäkuuta 2017 voimaan lakiuudistus, jonka myötä samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin eri sukupuolta olevat parit. Lakiin liittyy kuitenkin pykälä, jonka mukaan kirkko ole sidottu toimittamaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

Färsaarten parlamentti Løgting hyväksyi Tanskan avioliittolain huhtikuussa 2016 ja Tanskan parlamentti vahvisti muutoksen huhtikuussa 2017.

Färsaaret on emämaataan konservatiivisempi hlbti-kysymyksissä

Avioliittolain muutosta oli yritetty jo aiemmin, mutta se kaatui vuonna 2014.

Färsaarten hlbti-vähemmistöä syrjinnältä suojeleva lainsäädäntö on selvästi puutteellisempi kuin emämaassa Tanskassa. Lainsäädännössä on viharikoksilta ja vihapuheelta suojaavia vuonna 2006 hyväksyttyjä pykäliä, mutta työelämän ja palvelujen yhdenvertaisuutta koskevia lakeja ei edelleenkään ole.

Samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat olleet sallittuja vuodesta 1933 lukien. Suojaikärajat yhdistettiin Färsaarilla vuonna 1988, kun emämaa-Tanskassa ja Grönlannissa vastaava päätös tehtiin vuonna 1977.

Juridisen sukupuolen muuttaminen vaatii yhä kirurgisen sukupuolen korjauksen, kun Tanskassa riittää oma ilmoitus.

Emämaa Tanska hyväksyi parisuhdelain samaa sukupuolta oleville pareille ensimmäisenä maailmassa vuonna 1989. Avioliitto-oikeuden homoparit saivat Tanskassa vuonna 2012. Jotkut samaa sukupuolta olevat parit ovat käyneet solmimassa avioliiton Tanskassa, ja ne tunnustettiin juridisesti myös Färsaarilla jo ennen nyt voimaantullutta lakiuudistusta.

Färsaaret on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue

Färsaaret on noin 48 000 asukkaan Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä, Skotlannin ja Islannin välillä. Saarten asukkaat päättävät itsenäisesti sisäpoliittisista kysymyksistä, mutta emämaa vastaa ulko-, turvallisuus-, puolustus-, valuutta- ja rahapolitiikasta.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy