ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden toteutuminen Saksassa lähempänä - äänestys perjantaina

Sami Mollgren • 29.06.2017 00:33 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Saksassa äänestetään pian samaa sukupuolta olevien avioliitoista.
Saksan liittopäivien eli liittovaltion parlamentin odotetaan äänestävän samaa sukupuolta olevien avioliitosta perjantaina, viimeisessä istunnossa ennen parlamentin kesälomaa. Parlamentin alahuoneen lainsäädäntökomitea otti asian parlamentin asialistalle keskiviikkona, kun sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue tekivät asiasta esityksen.

Ensimmäisessä äänestyksessä on määrä päättää siitä, otetaanko asia käsittelyyn. Mikäli parlamentti päättää käsitellä asiaa, käydään keskustelu ja sen jälkeen asiasta äänestetään. Mikäli parlamentti lopulta päättää hyväksyä aloitteen, siirtyy asia liittoneuvoston käsiteltäväksi.

Avioliittolain uudistuksen voimaantulon ajankohta olisi marraskuu.

Tähän asti nihkeästi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen suhtautunut kristillisdemokraatteja (CDU) edustava liittokansleri Angela Merkel ilmaisi maanantaina naistenlehti Brigitten tekemässä haastattelussa, että hänen puolueensa parlamentaarikot saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan.

Aiemmin Merkel on torpannut avioliittolain edistämisen vaatimalla puolueensa edustajia noudattamaan puoluekuria avioliittokysymyksessä. Jo pitkään on arvioitu, että mikäli puoluekuri ei sido kristillisdemokraattien parlamenttiedustajia, on parlamentin äänestystulos myönteinen samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannalta.

Merkel perusteli linjansa muuttumista tavattuaan kahdeksaa lasta hoitavan naisparin. Hän totesi, ettei voi enää käyttää vastustamisen perusteluna lasten hyvinvointia.

Merkelin puolue on asiassa jakautunut; osa puolueen parlamenttiedustajista on toivonut oikeutta äänestää sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta, kun taas osa on pettynyt Merkelin linjanmuutokseen. CDU:n kanssa hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ovat selvemmin samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta. Myös vihreät, vasemmistopuolue ja vapaat demokraatit tukevat avioliittolain uudistusta. Lakiuudistusta vastustavat Vaihtoehto Saksalle (AfD) ja osa kristillisdemokraateista.

Vihreitä edustava oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Renate Künast kommentoi Merkelin linjan muutosta toteamalla, että tie tasa-arvoon on avoinna.

Saksan liittopäivävaalit järjestetään 24. syyskuuta. Avioliittokysymyksen oli odotettu nousevan yhdeksi vaalien teemaksi - ja arvioiden mukaan se nousee entistä suuremmin vaalikysymykseksi nyt muuttuneessa tilanteessa, mikäli parlamentti ei lakiuudistusta hyväksyisi. Saksassa avioliiton sallimisesta samaa sukupuolta oleville pareille on keskusteltu pitkään, ja asian puolesta on kampanjoitu otsikolla "Ehe für alle" (suom. Avioliitto kaikille). Mielipidetiedusteluiden mukaan saksalaisista 57 prosenttia Saksassa elävistä tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä, kun sitä vastustaa 35 prosenttia.

Saksassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet vuodesta 2001 lähtien rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävillä on lähes samat velvollisuudet ja oikeudet kuin aviopareilla, mutta he eivät esimerkiksi voi adoptoida yhdessä lasta. Sisäisen adoptio-oikeuden rekisteröidyssä parisuhteessa elävät saivat vuonna 2005.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Toivotaan parasta! Ja toivotaan, että Merkel oikeasti on muuttanut kantaansa eikä kyseessä ole vain poliittisen pelurin fiksu taktinen veto.

Ja täytyy kyllä ihalla tota saksalaisten tehokkuutta! Asia esille ke, äänestys pe ja laki mahdollisesti voimaan 5kk kuluttua. Voisi Suomen pähkäilijätkin ottaa mallia.
  pekka.punavuori • 29.06.2017 12:31
On kuitenkin hyvä muistaa, että kolikolla on kaksi puolta ja reunatkin. Lainlaadinta ja nopeus on toisinaan haastava yhtälö. Voi homma toki mennä nappiinkin noissa pikahommissakin.
  smo • 29.06.2017 12:39
Sen verran tarkennusta uutiseen, että siinä mainituilla kahdella puolueella eli homovihamielisellä AfD:llä ja vapailla demokraateilla/liberaaleilla (FDP) ei ole edustajia parlamentissa eli liittopäivillä, joten ne eivät osallistu mahdolliseen äänestykseen avioliittolain muutoksesta.
Liittopäivien paikkajako:
309 kristillisdemokraatit
193 sosialidemokraatit
64 vasemmisto
63 vihreät
1 muut
  Havainnoija • 29.06.2017 15:07
Lähetä vetoomus Saksan kristillisdemokraattisen puolueen kansanedustajille, jotta he äänestäisivät huomenna tasa-arvoisen avioliittolain puolesta:

go.allout.org
  Havainnoija • 29.06.2017 20:27
Pommitusta

Kiihkouskovaiset ja rasistinen homovihapuolue AfD ovat yltyneet lietsomaan homovihaa tiedotusvälineissä ja verkossa ennätysmäisesti. Jossain ranneliike.netin uutisessa väitettiin virheellisesti, että Saksan AfD olisi muka ”työntänyt homofobian taaemmalle”, vaikka todellisuudessa on tapahtunut päinvastoin. AfD:n johtoporukkaan valittu petturi Alice Weidel ( ranneliike.net ), joka vastustaa yhdenvertaisuutta kaikin keinoin, sai keskiviikkona raivokohtauksen kuulleessaan avioliittolakiäänestyksestä menettäen viimeisetkin järjen rippeensä. Ehkä sekin vaikutti, että 20.6. tehdyn kannatusmittauksen mukaan AfD:n kannatus oli enää 6,5 %. Huvittavimpia ovat katolisen kirkon piispapapparaiset, joilla ei saa olla edes seksielämää eivätkä tietenkään saa mennä naimisiin perheen perustamisesta puhumattakaan. Avioliitolla ei ole mitään tekemistä yhdenkään uskonnon eikä kirkkokunnan kanssa eikä Saksassa kirkoilla ole ollut edes vihkimisoikeutta noin 200 vuoteen. Luettuani eri tiedotusvälineiden uutisiin tulleita kommentteja voin todeta, että Saksasta löytyy samantyyppiset pösilöt kuin täältä pohjan periltä.
---
Yhdenvertaisuuden kannattajat

ovat myös toimineet kaikilla rintamilla. Saksan valtakunnallinen sateenkaarijärjestö LSVD on lähettänyt julkisen kirjeen kristillisdemokraattien edustajille ( www.lsvd.de ) samoin kuin monet muut järjestöt ja yksityiset. Päivällä järjestetään juhlia/mielenosoituksia riippuen äänestyksen tuloksesta ainakin Berliinissä, Düsseldorfissa, Dortmundissa, Frankfurtissa, Kölnissä, Münchenissä, Potsdamissa ja Trierissä.
Tässä yksi uutinen fundisten kiihkoilusta ja yhdenvertaisuuden kannattajien toiminnasta:
www.queer.de
----
Demarit taipuivat viimeinkin
Se että lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista torpattiin 30 kertaa lakivaliokunnassa, johtuu siitä, että sosialidemokraatit estivät aloitteen tuomisen parlamentin käsittelyyn. Vasta nyt kun liittokansleri Merkel näytti vaaleanvihreähköä väriä, demarit uskalsivat palata juurilleen ja äänestää lakivaliokunnassa viimeinkin aloitteen puolesta saaden sen siten yleiskokouksen äänestykseen. Vihreät ovat toimineet ylivoimaisesti aktiivisimmin vuosikausia tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, esim. Volker Beck ja monet muut. Vasemmisto on ollut myös hyvin aktiivinen.
  Havainnoija • 30.06.2017 00:20
Vielä tuosta pekka.punavuoren mainitsemasta saksalaisesta vs. suomalaisesta tehokkuudesta; Suomessa toki meni lain säätämisestä sen voimaantuloon yli kaksi vuotta, mutta se on nyt siinä. Asia on pahki käyty ja käsitelty. Saksassa saattaa hyvinkin olla edessä vielä aikamoinen vääntö ( ranneliike.net ). Toivotaan toki, ettei ole.
  smo • 04.07.2017 08:07
Avioliittolaki liittoneuvoston käsittelyssä tänään

Liittoneuvosto eli osavaltioiden neuvosto käsittelee tänään 7.7. parlamentin 30.6. hyväksymää lakia samaa sukupuolta olevien henkilöiden oikeudesta solmia avioliitto, työjärjestyksen kohta 104 ( www.bundesrat.de ). Lähteiden mukaan 8-10 osavaltiota äänestää lain puolesta, 6 pidättäytyy äänestämästä ja yksi eli Baijeri vastustaa.

Seuraavat vaiheet
Liittoneuvoston käsittelyn jälkeen laki siirtyy liittokansleri Merkelin ja asiasta vastaavan ministerin allekirjoitettavaksi. Lopuksi liittopresidentti Steinmeier ( www.bundespraesident.de ) allekirjoittaa lain ja se julkaistaan lakikokoelmalehdessä. Käsittelyn kestosta riippuen ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton joko marraskuun tai joulukuun ensimmäisenä päivänä. Näin ymmärsin, tässä koko lainsäädäntöprosessi:
www.bundestag.de

Valtakunnallisen sateenkaarijärjestön LSVD:n Berliini-Brandenburgin edustajat kokoontuvat aamulla liittoneuvoston rakennuksen edessä:
berlin.lsvd.de

Lisäys
Liittoneuvoston työjärjestyksen kohta 98 koskee lakia homosuhteista saatujen tuomioiden kumoamisesta:
www.bundesrat.de
Rehabilitoinnista ja homomiehille tulevista korvauksista tarkemmin tässä:
www.bundesrat.de

Kommenttia muokattu: 07.07.2017 klo 00:18
  Havainnoija • 07.07.2017 00:15
"Avioliitto kaikille" eteni

Liittoneuvosto hyväksyi avioliittolain ilman äänestystä, tässä päätös:
www.bundesrat.de

Liittoneuvosto hyväksyi myös lain homosuhteista saatujen tuomioiden kumoamisesta ja korvaukset tuomituille homomiehille:
www.bundesrat.de
  Havainnoija • 07.07.2017 16:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy