ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Salatut elämät -sarjassa mies raiskaa miehen - tuloksena vilkas keskustelu

Sami Mollgren • 24.11.2012 16:03 • 9 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
MTV3-kanavalla esitettävä Salatut elämät -televisiosarja herättää jälleen vilkasta keskustelua. Perjantain 23. marraskuuta jaksossa näytettiin kohtaus, jossa homona tunnettu hahmo Kalle Laitela joutuu miesystävänsä Valtterin väkisinmakaamaksi.

Valtteri ja Kalle päätyvät romanttiseen illanviettoon ja erinäisten vaiheiden jälkeen Valtteri haluaa Kallen kanssa seksuaalista kanssakäymistä. Kalle haluaa erimielisyyksien noustua pintaan poistua paikalta, mutta Valtteri painaa Kallen pakolla sänkyyn ja raiskaa tämän. Ruudussa nähdään tuskaisasti ilmehtivä Kalle ja tämän takana ähkivä Valtteri.

Juonenkäänne on nostattanut vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Etenkin ohjelman varhainen lähetysaika on hermostuttanut ihmisiä, sillä ruudun ääressä on ohjelman lähetysaikaan runsaasti nuorta yleisöä.

Normaalisti Salatut elämät -sarjan jaksojen ikäraja on 9 vuotta, mutta perjantaisen rankan kohtauksen sisältävän jakson ikäraja oli nostettu 12 vuoteen. Salatut elämät nähdään 19.30 alkaen.

Salatut elämät on aiemminkin herättänyt keskustelua seksuaalivähemmistöihin liittyvillä juonenkäänteillä ja muillakin tarttumisilla vakaviin asioihin. Iltalehdessä sarjan tuottaja Markku Äijö sanoo, että "tämä aihepiiri huutaa julkituloa". Hänen mukaansa itse raiskaus ei ole tässä avainasia, vaan se että "homoseksuaalien välistä seksiin pakottamista tapahtuu yhtä paljon kuin muitakin raiskauksia, mutta näitä asioita ei ole missään käsitelty".

Äijö sanoo Kallen raiskaus-asian olevan osa samaa teemaa kuin Heidin ja Jirin välisen suhteen väkivalta; Heidi hakkaa Jiriä, joka puolestaan ei saa sanottua asiasta kenellekään.

- Yhteiskunnassamme miehen rooli on luutunut, eli mies ei voi olla uhri häpäisemättä itseään siinä samalla. Uhrista tuleekin syyllinen ja alkaa itsensä syyllistäminen, Sanoo Äijö Iltalehdessä.

Vuosituhannen vaihteessa Salatut elämät toi televisioruutuihin ensimmäisen suomalaisissa televisiosarjoissa nähdyn homosuudelman. Tuolloin juuri Kalle suuteli toisen pojan kanssa - ja palaute oli rajua.

Sarjassa on aiemminkin nähty erilaisia keskustelua herättäviä juonenkäänteitä, kuten väkivaltaa - myös seksuaalista väkivaltaa. Eräässä jaksossa nähtiin myös itsemurhayritys.

Kalle on yksi sarjan alkuperäisistä henkilöistä ja sen ensimmäinen homoseksuaalinen hahmo. Alussa Kalle vielä etsi identiteettiään, kohtasi isänsä homo-ongelmaisuuden ja lopulta löysi oman paikkansa maailmassa. Kalle oli vuosituhannen vaihteessa yksi sarjan seuratuimmista henkilöistä. Kymmenen vuotta sarjasta poissa ollut Kalle palasi sarjaan kevään 2012 viimeisessä jaksossa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
eiköhän tollaista oikeastikin tapahdu paljon, sekä sitä että nainen raiskaa miehen, joista ei pahemmin puhuta...
  puppeliassi • 24.11.2012 16:23
Missä tää vilkas keskustelu tapahtuu? Ei ainakaan täällä...
  kysyn vaan (ei rekisteröitynyt) • 24.11.2012 18:03
Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
  smo • 24.11.2012 18:10
Olisikohan tämäkin aihe luonteva osa aloittamaani "tabut" -keskustelua?
Mieheni joutui opiskeluaikanaan kahden HIV-positiivisen miehen raiskaamaksi...
Seuraavaan viitaten; luojan kiitos ei.

Kommenttia muokattu: 25.11.2012 klo 12:25
  Pete • 24.11.2012 20:30
pete
ei sentään ilmeisesti saanut hiviä?
  puppeliassi • 24.11.2012 21:05
"tämä aihepiiri huutaa julkituloa"
Mitä ihmettä? Miksi? Mitkä motiivit mahtaa tuottaja Äijöllä olla???
Olen yleisesti sitä mieltä, että tämä jatkuva homopommitus mediassa tulee kääntymään itseään vastaan, on ehkä jo kääntynyt.
Vähempikin riittäisi.
  Rox2010 (ei rekisteröitynyt) • 25.11.2012 01:40
Rox2010, oletan Äijön viittaavan aihepiirillä nimenomaan siihen, että on kaikenlaisia vaiettuja aiheita, joita silti esiintyy. Samalla lailla niin heteroiden kuin homojenkin kohdalla.

Minä olen kovasti eri mieltä tuosta "homopommituksen" pahuudesta.

Olen "liialla homopommituksella" pelottelua seuraillut toistakymmentä vuotta aktiivisesti ja tiedän asiasta täristyn "aina", niin kauan kun homoasiaa on julkisuudessa jotenkin käsitelty. Silti pelot eivät ole toteutuneet, vaan aina on otettu askelia eteenpäin.

"Nyt kun homoseksuaalisuudesta puhutaan julkisesti, niin me emme saa enää olla rauhassa", oli joidenkin asenne 1960-luvulla, kun asiaa ruvettiin julkisuudessa käsittelemään. Julkisuuden "homopommitus" johti homoseksuaalisten suhteiden laillistamiseen vuonna 1972. Edistysaskeleet toistensa jälkeen ovat tapahtuneita tosiasioita - ja joka kerran on valiteltu "homopommituksesta" niin homojen kun valtaväestönkin piiristä.

Minusta on niin, että vasta kun homoja ja homoseksuaalisuutta pystytään käsittelemään samalla tavoin kuin heteroita ja heteroseksuaalisuutta, niin yhdenvertaisuus on toteutunut.

Tähän kuuluu myös se, että ei erikseen puhuta "homoraiskauksesta" ja "raiskauksesta" tai "homoavioliitosta" ja "avioliitosta". Siinä vaiheessa ei vielä olla. Toistaiseksi noista ensimmäistä näkee matalaotsaisesti kohuasioilla mässäilevissä paikoissa, kuten stara.fi -viihdepalvelussa. Jälkimmäisessä tapauksessa "homo"-alkumääre on tarpeellinen selventävä lisä, kunnes myös samaa sukupuolta olevien avioliitot tunnustetaan lainsäädännössä.

Ja itsesyrjintä on päättynyt silloin kun homojen piiristä ei enää kuulu huokailuja "liiallisesta homopommituksesta".

Vähempi ei ilmiselvästi riitä.
  smo • 25.11.2012 09:36
smo ei tosiaan tasa-arvo toteudu jollei asioista puhuta.

lisää homopommitusta kehiin! heh
  puppeliassi • 25.11.2012 13:02
Minusta joskus voisi tuoda esille joissakin homosuhteissa olevan henkisen ja fyysisen väkivallan. Niitä tapauksia on yllättävän paljon. Raiskaus ei ole minusta niin yleistä. En ole paljoa kuullut kavereiltani. Ruotsissa on tullut esille homopoikien itsensä myyminen.
  Kolmoisritti • 26.11.2012 11:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy