Saksassa ja Britanniassa vastustettiin jalkapallokenttien homofobiaa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 3

Hampurilaisen jalkapalloseura FC St. Paulin kannattajat järjestivät maanantaina tempauksen Saksan 2. Bundesliigan St. Paulin ja Nordrhein-Westfalenista kotoisin olevan Paderbornin välisessä ottelussa.

Katsomoon oli tuotu lakanoita, lippuja, kylttejä, ilmapalloja ja julisteita, jotka viestittivät jalkapallon kuuluvan kaikille, myös homoille. Tempauksen takana oli joukko seuran kannattajia ja Alerta Network.

Vuonna 1910 perustettu FC St. Pauli oli ensimmäisiä jalkapallohuliganismi-ongelmaan tarttuneita seuroja. Se myös kielsi nationalisteilta pääsyn areenalle. Seuran mukaan sillä on eniten naispuolisia kannattajia koko Saksassa. Joukkueen puheenjohtaja Corny Littmann on avoimesti homo.

Englannin 2. sarjatasolla pelaavan Brighton and Hove Albionin kaksi kannattajakerhoa puolestaan kokosivat raportin homofobisista ilmiöistä, joita ovat kohdanneet. Tällaisia ovat esimerkiksi syrjivät laulut, eleet ja uhkaukset. Raportin mukaan asiattomuuksia yli puolessa joukkueen otteluista, ja vieläkin vieraspeleissä.

- Brighton & Hove Albion Supporters´ Club on yli 15 vuotta yrittänyt saada viranomaiset ottamaan vakavasti tämän jatkuvan väärinkäytöksen, sanotaan kannattajakerhojen lausunnossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaupungin tunnetusti vilkas homoyhteisö on kirvoittanut vierailijoita ottamaan asian "kuittailun" kohteeksi. Seuran tiedotteessa pohditaan, että jos huudot ja laulut koskisivat ihonväriä, sitä tuskin kutsuttaisiin vain kuittailuksi.

- Haluaisimme, että fanit voisivat mennä peleihin lasten tai isovanhempien kanssa, ilman että joutuvat kuulemaan sitä mitä meihin kohdistetaan, se on perusoikeutemme.

- Kampanjointimme Football Supporters’ Federationin tuella on johtanut "homofobisten väärinkäytösten" sisällyttämiseen pelikenttien asiattoman käytöksen luetteloon, vaikkakaan monet seurat, niiden järjestysmiehet ja fanit eivät tunnu tietävän, mitä tarkoittaa "homofobinen asiaton käytös".

Runsaan 250 000 asukkaan Brighton & Hove tunnetaan vilkkaasta homoyhteisöstään, sateenkaariystävällisyydestään ja vapaamielisyydestään. Itä-Sussexissa, noin 90 kilometrin päässä Lontoosta sijaitsevassa rannikkokaupungissa järjestetään vuosittain iso pride-tapahtuma.

Iltalehti: Kannattajat tempaisivat massiivisen kampanjan homojen puolesta
MTV3: Brittiseuran fanit eivät jaksa enää homottelua
PinkNews: Brighton and Hove Albion fans report homophobic abuse to the FA

3 kommenttia

Täytyykin kysyä umpiheterojalkapallofanihenkeenjavereen-mieheltäni, joka kenties kasvattaa perheessämme ei-hetero lasta, että mitä hän ko. asiasta tietää ja tuumaa.
Englannin jalkapalloliitto FA on ottanut kyllä tiukan linjan kaikkeen epäasialliseen kohteluun. Rikkomusten sanktioperusteissa rasismilla ja homofobialla ei juurikaan ole eroa.

Ihan 100 % pyyteetöntä tuo ei seurojen ja liittojen puolelta ole (vaikka pääosin on pyyteetöntä). Ensinnäkin seurat eivät tahdo kääntään selkäänsä millekään potentiaaliselle asiakasryhmällä (ts. maksajalle). Toiseksi seuroille ja liitoille on valjennut se tosiasia, että aihe tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin.

On kaikkien kannalta mukavampaa, että aikojen saatossa syntynyttä tulppaa puretaan oma-aloitteisesti, eikä työnnetä päätä pensaaseen ja suljeta silmiä. Toinen vaihtoehto kun internetin ja kaikkialla läsnäolevien kännykkäkameroiden aikana on se, että jonain kauniina aamuna tilanne tulee vauhdilla ja osuu itseä silmien väliin. Siinä kohtaa on paha alkaa miettimään strategioita. Englannin ja Saksan kaltaisissa urheilumaissa "no comments" -linja on vaihtoehto, jonka elinikä on tunnin tai kaksi.