ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksassa faktantarkistajat tyrmäävät Uruguaissa toimivan valeuutislähteen uutisia

vaeltaja2006 • 28.04.2017 08:40 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Faktantarkastusfirma merkitsee kuvaannollisesti sen, miten luotettavaa tietoa tarkistetussa uutisessa on. Pinokkion nenä kasvaa, mitä enemmän hän valehtelee.
Uruguaissa toimiva saksankielinen truth24 kertoi viikko sitten, että Euroopan hepatiitti A -aalto olisi saanut alkunsa arabimaista tulevista elintasopakolaisista. Faktantarkastajat pitävät uutista valeuutisena.

Uruguailainen uutissivusto kertoo, että Berliiniin on jäänyt paperittomia pakolaisia, jotka hankkivat rahaa miesprostituutiolla. Uutissivuston mukaan siinä vaiheessa hepatiitti A on alkanut levitä. Robert Koch -instituutti on antanut asiasta varoituksen ja kehottanut homomiehiä hankkimaan itselleen rokotuksen. Truth24-sivuston asiantuntijana käyttämä lääkäri esiintyy nimettömänä.

Truth24-sivustolle koostetut uutiset koskevat lähes pelkästään pakolaisia ja kaikki uutiset ovat pakolaisille kielteisiä.


Faktantarkistusfirma Correctiv on selvittänyt uutisen taustaa. On totta, että Berliinissä on hepatiittitartuntojen aalto. Se on kansainvälistä alkuperää. Turistit tuovat tartuntoja. Euroopassa on paljon tapahtumia, joissa vieraillaan ja samalla tuliaisina on hepatiitti A. Marraskuusta lähtien Beriinissä on löytynyt 89 tapausta ja vain yksi on ollut arabimaista kotoisin olevalla miehellä. Berliinissä terveysasiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että tauti tulisi pakolaisten mukana. Useimmat turvapaikanhakijat ovat sairastaneet taudin jossain elämänvaiheessa kotimaassaan. Siitä heille on syntynyt lähes elinikäinen immuniteetti. He eivät enää levitä hepatiitti-virusta.

Toisin kuin hepatiitti B ja C hepattiitti A ei ole krooninen sairaus. Sairaus on yleensä lievä, mutta joillekin potilaille se voi olla vaarallinen.Faktantarkistusfirma Correctiv on ns. yleishyödyllinen yritys. Se perustettiin 2014 ja se on saanut säätiöiltä rahaa toimintaansa.Vuonna 2017 Facebook aloitti yhteistyön Correctivin kanssa. Sinne lähetetään tarkistettaviksi facebook-viestit, joista tulee paljon valeuutis-ilmoituksia ja jotka leviävät laajalle. Facebook ei poista valeuutiseksi todettua tekstiä, mutta merkitsee tekstin valheelliseksi. Facebook pystyy myös teknisesti vähentämään valetekstin näkyvyyttä. Correctiv ei saa facebookilta mitään korvausta, mutta faktantarkistusfirma toivoo saavansa lisää uskottavuutta ja hyvää mainetta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"... Siitä heille on syntynyt lähes elinikäinen immuniteetti. He eivät enää levitä hepatiitti-virusta." Tuon jälkimmäisen lauseen laittaisin kyllä 'kevyisiin sulkuihin'. On totta, että A-hepatiittiin sairastunut ei jää viruksen kantajaksi, mutta olettaisin, että hepatiitti A kuten muutkin virukset elävät oikein mukavasti jonkin aikaa limakalvoilla ja anuksessa. Jos siis immuuni henkilö harrastaa esim. suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, ei hän itse sairastu, mutta voi kantaa taudin ainakin lähipäivinä johonkin toiseen henkilöön.
Tämä kannattaa muistaa myös mahdollisten PrEP-panojen kohdalla. Jos PrEP-käyttäjä saa esim. HI-virusta anukseensa, ei hän itse sairastu, mutta anuksessa oleva sperma ja siinä olevat virukset tarttuvat mahdolliseen toiseen suojaamattomaan toppiin esim. ryhmäseksitilanteissa.
Immunologian asiantuntija, voi mielellään täsmentää valekommenttiani :-)
  pekka.punavuori • 28.04.2017 09:31
Uruguay, ei Uruguai...
  Tupsu (ei rekisteröitynyt) • 28.04.2017 12:47
Snulle pekka.punavuori: taudinaiheuttajan kantaminen nimenomaan merkitsee sitä, että virusta/bakteeria/tms. jää elämään johonkin osaan elimistöä, eli lause "...ei jää viruksen kantajaksi, mutta olettaisin, että hepatiitti A kuten muutkin virukset elävät oikein mukavasti jonkin aikaa limakalvoilla ja anuksessa" on siis täysin mahdoton jo itsessään. Eli sen aikaa kun taudinaiheuttajaa on läsnä, on henkilö kantaja.
Immuniteetti taas tarkoittaa sitä, että elimistöstä löytyy vasta-ainetta, joka estää tartunnan tuhoamalla ko. taudinaiheuttajan, eli se tuskin jää salakavalasti kytemään päivien ajaksi jos immuniteetti löytyy. Jos jollain on tästä parempaa tieto, saa toki valistaa.
Tosiaan jos kyseessä on esim. ryhmäseksitilanne, jossa kumppania vaihdetaan lennosta, niin riski löytyy ainakin teoreettisesti.
Itse siis en mikään immunologian ammattilainen ole, mutta ihan peruskäsitteitä tässä luettelen.
  iiz • 28.04.2017 14:34
Tuon hepatiitti A:n suurimmat riskialueethan ovat sitä paitsi Saharan eteläpuolinen Afrikka, Intia-Pakistan ja myös Filippiint.
Sotapakolaismaista ainoastaan Afganistan kuuluu samaan riskialueeseen.

Irak ja Syyria ovat samaa riskiluokkaa kuin Turkki ja israel, sekä Keski- ja Etelä-Amerikan maat.

Siitä olen samaa mieltä että tuo PrEP voi kyllä koitua monessakin mielessä vaaralliseksi ilmiöksi.

Kommenttia muokattu: 30.04.2017 klo 00:11
  human • 30.04.2017 00:10
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy