ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksan parlamentti äänesti tasa-arvoisen avioliiton puolesta

vaeltaja2006 • 30.06.2017 10:18 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Perjantaina 30.6.2017 Saksan parlamentti, Bundestag äänesti avioliittolaista. Äänin 393- 226 Saksan parlamentti on nyt hyväksynyt sen, että myös homot ja lesbot voivat mennä avioliittoon. Asia eteneee vielä Bundesratiin ja varsinainen lainvalmistelu tehdään seuraavalla parlamenttikaudella.Jo klo 8.30 parlamentin eri ryhmät kokoontuivat omiin kokouksiinsa. Niillä kokouksilla varmistettiin, että edustajat ovat heränneet ja paikalla.


Parlamentin puheenjohtaja Norbert Lammert avasi klo 9 Suomen aikaa parlamentin istunnon. Hän oli ilahtunut, että sali oli täynnä lähes viimeistä istuinta myöten. ”En ole koskaan näin epätavalliseen aikaaan nähnyt näin paljon kansanedustajia”. Hän vaati kunnioittavaa puhetta edustajilta.

Aluksi äänestettiin uusitusta päiväjärjestyksestä. Tämä ensimmäinen kynnys ylitettiin ja istunto voi alkaa. Parlamenttiryhmien puheenvuorot seurasivat toisiaan lähes tunnin ajan. Yksi puheenaihe on: tarvitaanko perustuslain muutosta. Se olisi hyvä tehdä mutta ei ole pakollinen. Perustuslaissa avioliitosta ja perheestä sanotaan, että ne ovat valtion erityisessä suojeluksessa. Miten? Tarkempaa määrittelyä ei ole.

Kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtaja Volker Kauder edelleen pitää kiinni siitä, että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Hän myöntää, että hänen parlamenttiryhmässään on niitä, jotka äänestävät tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hän itse on pitkään pohtinut asiaa ja pitäytyy vanhassa kannassaan: avioliitto on mies-nainen -liitto.

Vihreden ryhmän puheenjohtaja Katrin Göring-Eckart iloitsee, että nyt tehdään historiaa. Hän kiittää myös homokansanedustajaa, Volker Beckiä, joka on vuosikymmenen ajan toiminut tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Volker Beck vetäytyy pois parlamentista tämän kauden päättyessä syksyllä 2017.

Sosialidemokraattien ryhmän puheenjohtaja Eva Högl kertoo, että perustuslain muutos ei ole tarpeen. Nyt parlamentti tekee päätöksen ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta.

Erika Steinbach, kristillisdemokraateista eronnut ryhmien ulkopuolinen edustaja sanoo, että nyt on käynnissä pikasynnytys. Merkel oli se, joka avasi ovet tämän päivän päätökselle. Steinbach kuitenkin torjuu kaikkien avioliiton.

Myös vihreiden Volker Beck käytti puheenvuoron. Hän on ollut tämän lakimuutoksen esitaistelija. Kun hän päätti puheensa, vihreä parlamenttiryhmä osoitti suosiotaaan nousten seisomaan ja taputtamalla.

Sosialidemokraattien Johannes Kahr haukkui Angela Merkelin. Vuosikausia Merkel on estänyt homojen ja lesbojen tasa-arvon toteuttamista. Se oli keskustelun voimakkain hyökkäys Merkeliä vastaan.

Kristillisdemokraattien Gerda Hasselfeldt muistutti, että avioliitto ja perhe ovat valtiojärjestelmän suojeluksessa. Avioliitto ymmärretään miehen ja naisen liitoksi eikä sitä käsitystä noin vain voi pyyhkiä yli. Hän ihmettelee, miten vaatimus perustuslain muuttamisesta ohitetaan olankohautuksella. Tämä ei nyt mene sillä tavoin kuin oikeusvaltiossa pitäisi.

Äänestyksessä Merkel äänesti vastaan, hän laski uurnaan punaisen kortin.

Kun lopputulos julistettiin, vihreiden kansanedustaja Volker Beck sai päälleen konfettissateen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Saksan päätöksellä saattaa olla myönteinen vaikutus ainakin Itävaltaan ja Tsekkiin. Tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön vaikutuspiirissä elää pian 82 miljoonaa ihmistä aiempaa enemmän. Hienoa!

Ja mitä tulee perustuslakiin, niin näinhän myös samaa sukupuolta olevien vanhempien vanhemmoimat perheet tulevat paremmin valtion erityisen suojeluksen piiriin. Super!
  smo • 30.06.2017 10:47
Sehän meni loistavasti. Tässä virallinen äänestystulos ja edustajien äänestyskäyttäytyminen:
lsvd.de
Ministeriöt sateenkaaren väreissä, ulkoministeriön tiedote:
twitter.com
  Havainnoija • 30.06.2017 12:14
Saksan päätöksellä voi olla myönteinen vaikutus Tšekin ja Itävallan ohella myös Sveitsiin. Ehkä siellä Sveitsissä aletaan piakkoin kerätä nimiä aloitteeseen, jossa vaaditaan kansanäänestystä asiasta. Sveitsissä kun on tämä suora demokratia ollut jo vuosisatoja.

Mutta joka tapauksessa: onnittelut Saksalle tästä oikeasta päätöksestä.
  Seppo Räty oli väärässä (ei rekisteröitynyt) • 30.06.2017 13:56
Melkein kuin Strömsössä, voisi sanoa. Sitten lopulta.

Tämä on taas esimerkki nykyajasta. Maailma on muuttunut. Kansalaismielipiteen merkitys on noussut (niin hyvässä kuin pahassa). Poliitikot joutuvat seuraamaan entistä tarkemmin mielipideilmastoa. Niin on Saksassa ja niin on Suomessa.
  smo • 30.06.2017 13:59
Onnittelut Saksalle! <3

Nyt siellä ei enään lahdata homoja, kuten äärikristityt natsit tekivät, vaan saatetaan rakkaus-avioliittoon.

Ihan relun enemmistön tahto tuo n. 62% tahdon-ilmaisu (Bundestaghan on 630-paikkainen).

Angela Merkelillä on toki takapirunaan pappis-perheensä ideologia-kasvatus pienestä pitäen, niin hän, itse lapsettomana - toistamiseen avioliitossa olevana ja nykymiiehensä 2 lasta perheessä ollen (eli Merkel on tavallaan "adoptioäiti"), on tuijottanut ristiriitaisesti sateenkaariperheitä,
  human • 30.06.2017 14:21
Smo, Saksan korkein oikeus päätti jo 2013, että myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheet kuuluvat perustuslaissa tarkoitetun erityisen suojelun piiriin.
By the way, Saksan perustuslaissa ei mainita onko lain erityistä suojelua nauttiva avioliitto miehen ja naisen välinen.
Näiden kahden edellä mainitun pointin perusteella voisi muuten päätellä, että perustuslakimuutosta ei tarvita... Vaikka perustuslakituomioistuin päättikin aikanaan, ettei rekisteröity parisuhde vastaa avioliittoa perustuslain 6 pykälän tarkoittamassa merkityksessä. Nyt on parlamentin kanta kuitenkin selvä: avioliitto koskee myös samaa sukupuolta olevia pareja (ei tietty vieläkään rek. parisuhteita). Varsinaiseen lakiin ja tasa-arvoiseen avioliittoon Saksassa on toki vielä matkaa ja aikaa.
  Ade • 30.06.2017 19:11
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy