Saksa: Elokuva transnuoren elämästä ja rakkaudesta arvioitiin virallisesti nuorille vahingolliseksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 2

Romeos on aivan tavallinen coming-out-tarina ensimmäisestä rakkaudesta, ystävyydestä ja itsensä löytämisestä. Erikoista siinä on vain aihepiiri: teemoina transihmisen elämä ja homoseksuaalisuus. Ilman mitään erityistä asian suurentelua elokuvassa kerrotaan 20-vuotiaan Lukasin tarna. Aikaisemmin hän oli tyttö, Miriam. Hän on keskellä sukupuolenkorjausprosessiaan ja iloitsee jokaisesta partakarvasta ja häpeää rintojaan. Hän rakastuu italialaissyntyiseen Fabioon. Vähitellen Fabiolta alkaa tulla vastakaikua, vaikka hän ulospäin tyttöystävilleen ja perheelleen näyttelee heteroa. Elokuvan loppu on myönteinen.


Elokuva tuli Saksassa teattereihin viime viikolla.Se on kierrellyt jo monilla filmifestivaaleilla ja se on saanut kiittävät arvostelut. Kinofenster.de suosittelee elokuvaa opettajille, jotka joutuvat oppilaidensa kanssa pohtimaan transsukupuolisuutta.

Saksan ”elokuvatarkastamo” eli filmiteollisuuden itsesäätelyelin FSK on kuitenkin eri mieltä. Filmille on asetettu 16 vuoden ikäraja. Kyse ei ole parista alastonkohtauksesta tai rivosta lauseesta, vaan FSK perustelee asiaa niin, että ”homoseksuaalisuuden yksipuolinen esitystapa elokuvassa voi johtaa sekaannukseen nuorten oman seksuaalisuuden etsímisessä”. Lisäksi FSK kuvaa elokuvaa ”teemaltaan vaikeaksi”, ”sekoittavaksi” ja ”todellisuuden vääristymäksi”.


Ohjaaja Sabine Bernardi sanoo, että tässä on homofobia puhtaimmillaan. FSK haluaa sanoa, että kun katsoo elokuvan, muuttuu homoksi. Heteromaailmaa kuvaavat elokuvat menevät FSK:n seulan läpi ilman ongelmia eikä ikärajoituksia aseteta, vaikka elokuvissa olisi runsaasti seksikohtauksia.

Myös homo- ja lesboetujärjestö LSVD ihmettelee, että elokuvatarkastamo käyttää tällaista seksuaalisen suuntautumisen vaihtamiseen perustuvaa ajattelutapaa. Se tunnetaan lähinnä fundamentalistisista homovihaajien joukoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


FSK joutui protestien kohteeksi ja nyt aallot ovat lyöneet rajuina. Kaksi viikkoa sitten pyydeltiin anteeksi, jos on käytetty syrjivää kieltä. Sitä ei osattu sanoa, miten näin pääsi käymään. FSK:ssa työskentelee 250 vapaaehtoista tarkastajaa. Heidän keski-ikänsä on n. 50 vuotta. Ikärajoista päätetään 5 hengen istunnoissa. Tämän elokuvan tarkastajille on jo vaadittu potkuja, mutta FSK:sta sanotaan vain, että jokainen oppii lisää työssään.

Monille väkivaltaisille elokuville on asetettu 12 vuoden ikäraja.

*****

DU&ICH-lehden haastattelussa näyttelijät Maximilian Befort (Fabio) ja Rick Okon (Lukas) kertovat elokuvan teosta. Lukas halusi tarkemmin kokea transihmisen elämää katseiden kohteena Kölnissä. Hänellä oli rinnat ja hän liikkuin väjljässä paidassa ja nahkatakissa Kölnissä. Ohjaajan kanssa pidettiin kahden viikon treeni transihmisten elämään. Koko elokuvanteon ajan mukana on ollut transihmisiä, ja he ovat tietenkin olleet tarkkoja siitä, ettei tule falskia jälkeä. Kiinnitettiin huomiota mm. liikkumiseen, miten kätkeä näkyvistä rintojaan, jne. Näyttelijöille on ollut suuri asia se, että rooleihin on perehdytty erityisen huolellisesti.

Du&Ich-lehden haastattelu
Elokuvan esittely youtubessa

2 kommenttia

Kepeästi voi todeta, että tämän parempaa mainosta elokuva ei olisi voinut saada. Hetken juttua sulateltuaan tulee kuitenkin hakematta mieleen, että meilläkin on elokuvien ennakkotarkastus siirtynyt ammattilaisten käsistä alan sisäiseen itsesäätelymekanismiin. Odotettavissa on että itsesäätely tuottaa vastaavia pelokkaita ylilyöntejä. Onhan meillä jo paljon näyttöä siitä miten ala-arvoisen leväperäisiä JSN ja Mainonnan eettinen neuvosto ovat vähemmistökysymyksissä.