ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Sachsenhausenin keskitysleiri vapautettiin tasan 70 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 22.04.2015 08:44 • 8 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Natsiaikana Saksassa vainottiin herkeämättä homomiehiä. Moni joutui Sachsenhauseniin ja Buchenwaldiin keskitysleirille. Tasan 70 vuotta sitten puna-armeija tunkeutui Berliinin pohjoispuolella olevaan Sachsenhausenin keskitysleiriin. Huhtikuun 11. päivänä 1945 oli jo vapautettu Buchenwaldin leiri.

Kun venäläiset lähestyivät Sachsenhausenia, vangit pakotettiin ns. ”kuolemanmarssille”. Lähdettiin jalkaisin kohti länttä. Jokainen tuupertunut ammuttiin. Liian heikkokuntoiset jätettiin Sachsenhausenin leirille. Heitä oli n. 3000 ja heistä n. 300 kuoli seuraavien viikkojen aikana. Vartijat pakenivat, kun vihollinen läheni.

Vapautuminen aiheutti monille myös ongelmia: mitä tulisi nyt tehdä ja mihin mennä. Homovangeille se ei ollut ongelma, koska oli vielä kotiväki ja jonkinlainen
koti, mutta juutalaisilla ei ollut mitään. Koko suku oli luultavasti tuhottu.


Keskitysleirejä alettiin perustaa natsien tultua valtaan

Ensimmäisenä perustettiin vuonna 1933 Münchenin kupeeseen Dachaun keskitysleiri. Silloin vielä ”harjoiteltiin” ihmisten internointia. Hitlerin Mein Kampf -kirjassa keskitysleirien tehtäväksi määriteltiin ”vastarintaa tekevien ja ali-ihmisten” internointi. Sodan aikana leireistä etsittiin työvoimaa sotateollisuuteen. Leiriin tuotiin aluksi fasismin vastustajia, katolisia, homoja ja juutalaisia. ZDF:n dokumentissa huhtikuussa 2015 haastateltiin Dachaun pikkukaupungin asukkaita. Milllaista on nyt, kun kaunis kotikaupunki on keskitysleirin vieressä? Ei muuta valittamista kuin valtavat turistilaumat kesäisin.

Berliinin lähelle rakennettin ensimmäinen tilapäisleiri 1934, mutta alueen varsinainen keskitysleiri Sachsenhausen valmistui vuonna 1936. Sachsenhausen oli mallileiri, koska perustamisaikaan Berliinissä olivat olympiakisat. Samaan aikaan keskitysleirien verkosto käsitti jo neljä tärkeää leiriä: Dachau (München), Sachsenhausen (Berliini), Buchenwald (Weimar) ja Mauthausen (Linz).
Alkuvaiheessa keskitysleirien vangit olivat pääasiassa saksalaisia, mutta kun sota alkoi ja eteni, saksalaisia oli enää 1/10 vangeista. Juutalaisia ja sotavankeja tuotiin muualta.


Keskitysleirin arkea

Keskitysleirien organisaatio oli moniportainen - kuin sotilasorganissaatiossa. Monien vankien kohtaloon vaikuttivat ratkaisevasti ns. kapot eli ”luottovangit”, joille natsit luovuttivat päivittäistä valtaa. Kapo päätti, kuka joutui erilaisille työkomennuksille. Ystävyyssuhteet kapoihin pelastivat monia homoja kuolemalta.

Kun tavallinen homo joutui keskitysleiriin, se oli aluksi valtava shokki ja syvä trauma. Häntä hakattiin, potkittiin. läimäyteltiin ja nimiteltiin. Leirin henkilökunta ei tiennyt leiriin tulon syytä, mutta se selvitettiin kuulustelemalla. Jotkut eloonjääneet kertoivat, että juutalaiset ja homot olivat alinta kastia. Homot ajettiin kaljuiksi myös alapäästä. Joissakin leireissä heidänt majoitettin omiin parakkeihin, jotta valvonta olisi tehokkaampaa. Tarkkaan valvottiin esim. sitä, että nukkuessa ei saanut olla alusvaatteisillaan ja kädet oli pidettävä peitteen päällä. Kerrotaan myös, että Rudolf Höss, Auschwitzin komendantti, kehitti iskulauseen ”Arbeit macht frei” ja sitä kokeiltiin homoilla. Uskottiin, että näännyttävä työnteko johti ”parantumiseen homoudesta”.

Keskitysleirit olivat SS-joukkojen valvonnassa. Jotkut SS-miehet olivat itsekin homoja ja saattoivat käyttää tilannetta hyväksi. Vankien joukosta heidän seurakseen valikoitui nuorukaisia, ns. ”Pielpeln”. Myös kapoilla oli toisinaan nuorta seuraa, ja leireillä syntyi monenlaisia ihmissuhdekiemuroita, kun taisteltiin kapojen suosiosta.

Pitkä oleskelu keskitysleirssä muutti kuitenkin elämäntilanteen. Kuten esim. iltalialainen Primo Levi kertoo, nälkä ja raaka kohtelu sammutti vangin seksuaalielämän kokonaan. Likaiset ja täitä kuhisevat vankikumppanit eivät herättäneet mitään tunteita. Naisvangeilta katosivat leireissä kuukautiset.

Kaikkein huonoimmin meni niillä vangituilla, jotka joutuivat pakkotyöhön esim. Sachsenhausenin ja Buchenwaldin kivilouhimoille. Työvälineet olivat huonoja ja työpäivät pitkiä. Keuhkot olivat täynnä kivipölyä. Homoja kuoli erityisen paljon niillä leireillä, joiden yhteydessä olivat kivilouhokset. Buchenwaldissa pelättiin pakkotyötä luolastoissa, joissa sodan lopulla valmistettiin osia V2-raketteihin.
Kuinka paljon homoja teljettiin keskitysleireille?

Tarkkaa tietoa keskitysleireille joutuneiden homojen määristä ei ole. Heitä oli natsiaikana n. 13-14 eri leirissä. Osa keskitysleirien kirjanpidosta ja henkilöluetteloista on säilynyt, osan arkistoista pakenevat ehtivät tuhota. Paikalliset kirjanpitäjän merkitsivät eri tavoin ”perverssien” henkilötietoja. Henkilökorteissa ei erikseen ollut kohtaa seksuaaliselle suuntautumiselle. Kokonaisuutena voi kuitenkin sanoa, että homojen osuus keskitysleireissä oli aika pieni verrattuna muihin tuhottaviin ihmisryhmiin. Joissakin keskitysleireissä säilyi päivittäisiä tietoja, joiden mukana homoja oli ”joitakin kymmeniä”, esim. Buchenwasldissa oli maininta päivästä, jolloin homoja oli 61 ja seuraavana päivänä 58. Dachaussa oli vuonna 1938, siis ennen sotaa, n. 150 homoa. Mathausenissa kesällä 1944 n. 60 homoa. Flossenburgin leiriltä pelastunut kertoi, että homot pantiin omaan parakkiin, ja yhdessä tuvassa oli aina 250 miestä. On arvioitu, että keskitysleirien aitojen siäpuolella kuoli natsiaikana kaikkiaan 5000-15 000 homoa.

Jälkiselvittely

Sachsenhausenin leiriä ei purettu, vaan siitä tuli useaksi vuodeksi säilytyspaikka venäläisen sotilashallinnon vastustajille.

Sachsenhausenin sotarikosoikeudenkäynnit alkoivat 1947. Sotilastuomioistuin antoi kuolemantuomioita, mutta ne mitätöitiin ja tilalle tuli pakkotyörangaistuksia. Neuvostoliitto oli poistanut kuolemanrangaistuksen.

Kirjallisuutta tästä aiheesta on eri kielillä
Sachsenhausenin leirin kaavakuva

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Joka kerran kun pääsen Pariisiin käymään, menen Père Lachaise-hautausmaalla sijaitsevaan keskitysleirien muistomerkkipuistoon.

Siellä on myös Sachenhausenin leirin muistomerkki, joka on minusta kaunis ja toivoa herättävä.

Sen juurella olen aina viimeistellyt tärkeimmät teokseni. Ja pohtinut ihmiskunnan julmuutta.


www.findagrave.com
  Olli Stålström • 22.04.2015 12:16
Kiitos Olli, tästä uiversaalisesta humaanisesta kommentistasi.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 22.04.2015 22:08
Muistan kun luin ensi kerta William L. Shirerin Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho-sarjan. Kirjasarja antaa varsin kattavan ja informatiivisen kuvan Hitlerin ja Natsi-Saksan noususta ja tuhosta, sekä Saksan erinäisistä sotarikoksista toisen maailmansodan aikana. Huomioni kiinnittyi natsipuolueen syntyä koskeneeseen lukuun, jossa monet natsipuolueen varhaisjäsenistä kuvattiin mieleltään sairaita ja seksuaalisuudeltaan poikkeavia. Shreirin mielestä juuri perverssien homoseksuaalien mielipiteet olivat tärkeässä roolissa puolueen muuttuessa totalitaarisesta liikkeestä sotilasdiktatuuriksi. Holokaustin muut uhrit kuvataan seikkaperäisesti, kaikki paitsi homoseksuaalit. Tästä on hyvä kirjoitus aiheesta: www.petertatchell.net
Yhä edelleen homoseksuaalit "loistavat" poissaolollaan monista holokaustia koskevista dokumenttisarjoista.
  Tierner (ei rekisteröitynyt) • 22.04.2015 22:43
Tuo siis jo Saksan leirikäytännöistä periytyvä sääntö pitää kädet peiton päällä palauttaa mieleen evl-seurakunnan poikaleirin. Siellä oli ohje, että piti nukkua kädet peiton päällä. Kerran leiriä vetänyt khra ja luottonuoriso-ohjaajansa syöksyivät majoitustupaan sisään yöllä mm tuota tarkastamaan. Joku onneton jäi kiinni siellä lähempänä ovea.. Taisi saada fyysistä kuritusta khralta. Mäiskettä kuului.
  jnsto • 23.04.2015 23:05
jnsto:
asia menee toisin päin: puritanisminen käsien peiton päällä pitäminen tulee paljon aikaisemmalta ajalta ja oli siis adoptoitu näihin struktuureihin (kuten esim kokemuksesi poikaleiristä). Tarkoitus on aina sama: individuaalisuutesi mitätöiminen nöyryytyksen kautta. Näin luodaan tahdoton mielentila, mihin on sitten helppo istuttaa uusia ajatuksai, kuten terrorismi ja sen läheinen maa-aines, uskonto.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 24.04.2015 08:54
Tuosta kristittyjen, äärioikeistolaisten natsien aikakaudesta kannattaa ottaa opiksi, eikä milloinkaan enään päästää äärikristittyjä valtaan. natsithan eivät keksineet juutalaisvihaa tai homovihaa, vaan kristillinen juutalaisviha ja homoviha kärjistyi äärimmilleen kristittyjen natsien vallan aikaan.

Tässä siitä muistutuksena kristityn hitlerin puheita

www.nobeliefs.com

Juutalaisten keskitysleriitoiminnanhan suunnitteli aikoinaan tänä tyyppi, juutalaisvihakirjassaan ja hän myös kehitti ”Arbeit macht frei” -ajatuksen heille (toisin kuin uutisessa väärin kerrotaan).

fi.wikipedia.org

Kannattaa lukea ensimmäinen lähde ja aiheesta muualla -kohdasta kyseisen kirjan suomennos, joka julkaistiin 1937, kun täällä meilläkin eräät tahot ihannoivat kristillistä, äärioikeistolaista natsi-aatetta.

Leirin vartijoina lienee ollut heteroita ja biseksuaalejakin ja uhreiksi joutui homomiehiä. Keskitysleireillä biseksuaalit vartijat pitivät sitä tavallista kieroa peliään, nuoria vankipoikia kohtaan.

kristilliset piirithän eivät ole vielä kyenneet tunnustamaan sitä valitettavaa tosiasiaa, että natsi-liike tosiaan oli ääri-kristillinen. kristittyjen lähimmäisenrakkaudettomuudesta sodan päätyttyä kertoo sekin, että ongelmaksi tuli se, minne keskitysleireillä eloon jääneet juutalaiset laitettaisiin? kristitty Eurooppa ei heitä halunnut ja amerikkalaiset totesivat että heillä on jo ongelmia omasta takaa, joten merkittävälle osalle heistä tarjottiin "vahingon kierrättämistä" palestiinalaisten ihmisten niskaan, jolloin palestiinalaiset hyvät ihmiset joutuivat ajetuiksi kodeistaan (kuten juutalaiset olivat kristittyjen toimesta joutuneet) pakolaisleireille ja jopa sittemmin Palestiinaa miehittävien luomaan piiritettyyn "keskitysleiriin".

Siispä, koskahan kristityt perkeleet ottavat vastuuta pahoista teoistaan?
(vaikka siellä hömppäraamatussa heidän uskonsa onkin, ettei kristittyä saa syyttää vääristä teoista, kuulemma)

kristitty natsiliikehän oli aikansa äärikristillinen, Isis:tä paljon pahempi abrahaminen vitsaus.

Kommenttia muokattu: 25.04.2015 klo 23:41
  human • 25.04.2015 23:24
"Leirin vartijoina lienee ollut heteroita ja biseksuaalejakin ja uhreiksi joutui homomiehiä. Keskitysleireillä biseksuaalit vartijat pitivät sitä tavallista kieroa peliään, nuoria vankipoikia kohtaan."

Vaikka natseissa oli niin homoja, heteroja kuin biseksuaalejakin, eiköhän pahuuden tausta ollut ideologinen, ei seksuaalinen suuntautuminen - vaikka kolmannen valtakunnan arjalainen-chic onkin fetisoitu kansallistaiteilijamme toimesta...
  SaintJudy • 28.04.2015 22:03
OLLI!
Onnea ja menestystä elämääsi!
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 01.05.2015 17:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy