ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Ruotsi on myöntymässä siihen, että HIViltä ehkäisevä lääke PreP tulee korvattavien lääkkeiden joukkoon

vaeltaja2006 • 30.08.2017 12:16 • 12 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU
Sellaiset terveet henkilöt, joilla on suuri riski saada HIV, tulevat Ruotsissa saamaan PreP-lääkityksen sairauden ennaltaehkäisyyn. Asiasta kertoi eilen valtion epidemiologi Ruotsin kansanterveyslaitokselta.

Kun ottaa säännöllisesti Truvada-nimistä lääkettä, vähenee HIVin tarttumistodennäköisyys 80%. Kansanterveysviranomaisen mukaan ne, joilla on suuri riski, tulevat saamaan lääkkeestä ns. ”kela-korvauksen” (Suomessa yleisesti käytetty termi). Ruotsissa lääkkeiden omavastuun yläraja vuodessa on n. 230 euroa. Mahdollisesti sitä sovelletaan myös tämän lääkkeen osalta.

Täysin terveille ihmisille tarjotaan muitakin ennalta ehkäiseviä lääkkeitä, kuten rokotuksia ja malarian estolääkkeitä. Ongelmana kuitenkin tulee olemaan, että lääkkeen vaikutus maksaan on haitallinen. Lääke ei suojaa muilta sukupuolitaudeilta ja sen vuoksi se on vain täydentämässä kondomin tarjoamaa suojaa. Landstingen eli maakunnalliset maakäräjät tulevat päättämään, miten ja mistä läääkettä saa. Voi olla, että jakelu annetaan esim. Venhälsan-tyyppisille ”HIV-tukikeskuksille”, joilla on hyvä tuntemus HIVistä.

Jo aikaisemmin eurooppalaiset ja amerikkalaiset tartuntatautiasiantuntijat (ECDC ja CDC) sekä maailman terveysjärjestö WHO ovat suositelleet, että lääkettä annetaan henkilöille, joilla on korkea tartuntariski HIVille.

Useissa maissa ehkäisylääkettä saa edullisesti. Viimeksi sitä ovat päättäneet myöntää Englanti, Belgia ja Norja. Suomessa asiaa pohditaan syksyn aikana. Nyt Truvada-lääkkeen kauppahinta on n. 800-900 euroa kuukaudessa. Tässä tulee vastaan rankka taloudellinen eriarvoisuus. Köyhällä tuskin on varaa. Aasiasta olisi mahdollisuus hankkia kopiolääkkeitä, joiden hinta olisi joitakin satoja euroja kuussa. Yksityishenkilö ei kuitenkaan voi tilata lääkkeitä ETA-alueen ulkopuolelta netin kautta. EU:n alueella voi tilata virallisista lääkkeiden jakelupisteistä, siis apteekeista, mutta tarvitaan lääkärin kirjoittama lääkemääräys.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ruotsissa kulu käyttäjälle kuulostaa vielä järkevältä, noin 20€ kuukaudessa. Jos Suomeen tulisi sama järjestely, maksaisi lääke käyttäjälle yli 600 euroa vuodessa (jos ei muita lääkekuluja). Tämä on aika kova summa ja varmaan monet, joiden lääkettä olisi syytä käyttää (henkilöt jotka joka tapauksessa naivat ilman kumia), jättävät sen ostamatta ja jättävät tartunnan sattuman varaan. Ja aids-lääkkeethän on sitten ilmaisia, jos huono säkä sattuu kohdalle.....

Truvadan patenttien piti päättyä nyt heinäkuussa, mutta Truvadan omistava lääkeyhtiö Gilead on kuitenkin riitauttanut Truvadan yhden patentin. Toivotaan, että sekin päättyy pian ja halpa rinnakkaislääke tulee markkinoille. Tällöin hinta kuluttajalle jäisi toivottavasti Suomessakin samalle tasolle kuin Ruotsissa tai vielä parempi olisi, jos riskiryhmä saisi sen jopa ilmaiseksi jostain terveyspisteestä, jossa otettaisiin myös 3kk välein tarvittavat verikokeet. Tällöin käyttö ei olisi tulotasosta kiinni vaan ainoastaan halusta suojata itseään ja muita.
  pekka.punavuori • 30.08.2017 13:39
Hyvä että HIV:tä torjuva lääke on olemassa, mutta mielestäni ei ole mitenkään järkevää veronmaksajien rahoilla sitä kustantaa holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajille. Helppo ja halpa vaihtoehto (kortsu) kuitenkin on kaikkien saatavilla. Seuraavaksi varmaan vaaditaan valtiota kustantamaan viikonlopunvieton viinatkin, jotta holtitomaan seksikäyttäytymiseen on helpompi laskeutua rankan työviikon jälkeen.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2017 15:07
Logiikkana tässä verorahojen käyttämiseen kaiketi on se, että itse aids-hoito on kalliimpaa kuin sen ennalta torjunta estolääkityksellä.Aids-potilailla on ymmärtääkseni normikansaan verrattuna myös enemmän mielenterveyden kanssa haasteita muiden kielteisten asenteiden takia edelleen vuosien kampanjoiden jälkeen siitä, ettei hiv tartu kättelemällä yms. Tämä taas saattaa johtaa vuosien sairauslomiin ja työelämästä poissa oloon (=verojen maksamisen sijasta tukien käyttämiseen) ja yleisemminkin syrjäytymiseen.

Kommenttia muokattu: 31.08.2017 klo 10:44
  pekka.punavuori • 31.08.2017 10:32
"Holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajat" on se suurin riskiryhmä, joten miksipä ei tehtäisi helpommaksi saada estolääkitys? Lääkitykseen liittyvät kontrollit ja sen suositus käyttämisestä yhdessä kondomin kanssa on muuten vähentänyt noita muita seksiteitse tarttuvia tauteja leviämästä.

Veronmaksajien rahoilla tehdään paljon muuta järjetöntä, ehkä tässä kohdin olisi syytä puhua Sinun verorahoistasi, hyvä irednoW, eikä meidän kaikkien. Retoriikka kohdilleen. Viinat saat kuitenkin kustantaa itse (meneehän siitä verot valtiolle).
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 31.08.2017 11:46
Koodi.netin chatin paljaalla panijoiden käytöstä ei tule rohkaista korvaamalla tälläisiä lääkkeitä, se vaan kannustaa sairaaseen edesvastuuttomaan käytökseen, siinä sitten leviävät muut vakavat seksitaudit kuten kuppa sekö muut tippurit ja klamydiat.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 31.08.2017 18:29
Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. Mutta jos estolääkitys on mahdollinen ja sen saisi jopa ilmaiseksi, ehkä hekin saattaisivat estohoitoon osallistua ja hiv-tartunnat romahtaisivat kuten monissa prep-maissa on käynyt.

Osittain on totta tuo mainintasi muista taudeista. Se on riski, mutta tutkimukset esim. Englannissa osoittavat, etteivät muut taudit ole lisääntyneet. Syynä tähän on se, että prepin käytön myötä riskikäyttäytyjien määrä ei juurikaan ole muuttunut. Prepiä ovat Englannissa ostaneet juuri riskikäyttäytyjät, ei se valtaosa panijoista, joka edelleen tajuaa muiden tautien riskin ja käyttää kumia (sillä eihän ole mitään järkeä käyttää prepiä ja siten rasittaa maksaansa ja silti käyttää kumia).
  pekka.punavuori • 01.09.2017 11:40
"Logiikkana tässä verorahojen käyttämiseen kaiketi on se, että itse aids-hoito on kalliimpaa kuin sen ennalta torjunta estolääkityksellä."

Vastaavaa logiikkaa olisi, että ihminen, joka kieltäytyy ajamasta ilman turvavöitä saisi alekortin julkisiin.

""Holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajat" on se suurin riskiryhmä, joten miksipä ei tehtäisi helpommaksi saada estolääkitys?"

Veronmaksajana soisin, ettei verorahoillani edesautettaisi resistenttien HI-virusten kantojen leviämistä. Veronmaksajana soisin myös, että holtittomille kustannettaisiin ilmaiskondomeja, joka on huomattavasti kustannustehokkaampi keino estää HI-viruksen siirtymistä henkilöltä toiselle.

Sellaiselle ihmiselle, joka haluaa pitää riskaabelit elämäntapansa, mutta haluaa suojella itseään ja muita emtrisitabiinillä-tenofoviirillä, suon toki sen hankinnan omakustanteisesti.

"Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. "

Näinhän se lienee. Ja tällöin on hyvin tärkeää, että näiden ympärillä yhä tiiviimpi joukko a) ilmaisee mielipiteensä heidän käyttäytymisestään selkeäsanaisesti ja b) suojelee itsensä kondomeilla.

Analogia: jos et käytä turvavöitä, saat sakot et alelippua julkisiin.

" (sillä eihän ole mitään järkeä käyttää prepiä ja siten rasittaa maksaansa ja silti käyttää kumia)"

Emsitabiiniä-tenofoviiriä HIV:n estolääkkeenä on tarkoitus käyttää kondomin KANSSA joka kolmas kuukausi verikokeita ottaen. Mikäli näihin pelisääntöihin ei sitouduta, käytetään HIV:n farmakologista estoa väärin.
  Yesman • 01.09.2017 19:26
"Vastaavaa logiikkaa olisi, että ihminen, joka kieltäytyy ajamasta ilman turvavöitä saisi alekortin julkisiin."

Eihän tuossa ole mitään logiikkaa, sillä 2 x neg.* = pos. Onneksi sama yhtälö ei päde hiviin. Tarkoitit varmaan 'kieltäytyy ajamasta turvavöillä' tai 'vaatii ajaa ilman turvavöitä'. *) negaatio

Yesman, tuo kommenttisi minun kommenttiin ei myöskään ole looginen. Ymmärrän toki, että jos käyttää prepiä, pitäisi lähinnä muiden sukupuolitautien takia ja resistenttien hiv-kantojen muodostumisen estämiseksi käyttää myös kumia. Mutta jos siis joka tapauksessa käyttää kumia, niin miksi ylipäätänsä käyttäisi sen lisäksi enää prepiä?!? Jos pelkona on kumin rikkoutuminen, niin sen voi estää vaihtamalla kovassa jyystössä kumin 20 min välein ja ennen kaikkea käyttämällä riittävästi liukkaria.

Kommenttia muokattu: 02.09.2017 klo 11:44
  pekka.punavuori • 02.09.2017 11:27
Heh, olet oikeassa: tarkoitin "kieltäytyy ajamasta turvavyöt kiinni" tai "pitäytyy ajamisessa turvavöittä".

"Mutta jos siis joka tapauksessa käyttää kumia, niin miksi ylipäätänsä käyttäisi sen lisäksi enää prepiä?!? "

Alun perin emtrisitabiini-tenofoviirin indikaatio HIV:n ehkäisyssä oli tilanne, jossa partnereista toisella on HIV. Tällöin farmakologiaa käytettiin täydentämään kondomin suojavaikutusta. Todennäköisesti kaupallisista syistä indikaatiota pyritään laajentamaan riskikäyttäytyjiin, ja sitten laajemmalle. Vaikka muutama maa on tehnyt omat ratkaisunsa asian suhteen, Suomen ei tarvitse mennä saman kaavan mukaan.
  Yesman • 02.09.2017 14:41
Näin oletinkin, ettei käytännössä ole juuri mitään syytä käyttää prepiä, jos pitää kumin käytöstä kiinni. Kumihan tilastollisesti antaa myös paremman suojan kuin prep. Kumin käyttö tosin lähes kaikilta jää pois suihinotossa, joten siinä tietty olisi pieni aukko prepillä täytettäväksi, mutta tartuntariski suuseksissä* on kuitenkin selvästi pienempi kuin anaaliseksissä.

Käytännössä tämä taitaa johtaa siihen lopputulokseen, että ainoastaan henkilön, joka ei halua (tai voi esim. latex-allergian takia) käyttää kumia, on järkevää alkaa käyttää prepiä. Tietysti hän altistuu muille sukupuolitaudeille ja edesauttaa resistenttien kantojen muodostumista, mutta saa ainakin suojaa hiviä vastaan. Tämä siis yksilön näkökulmasta. Yllä jo kommentoinkin osaltani käyttöä yhteiskunnan näkökulmasta.

*) Yesman tai joku asiantuntija, onko tietoa hi-viruksen tarttumisesta mahalaukun tai ohutsuolen kautta? Eli onko olennaisesti suurempi riski, jos mällit nielee vai onko suun limakalvot ja ikenet se heikoin lenkki?
  pekka.punavuori • 03.09.2017 11:58
"onko tietoa hi-viruksen tarttumisesta mahalaukun tai ohutsuolen kautta? Eli onko olennaisesti suurempi riski, jos mällit nielee vai onko suun limakalvot ja ikenet se heikoin lenkki?"

Eriteltyä tietoa siitä, millä todennäköisyydellä HI-virus siirtyy suun, nielun tai ruokatorven (tai nenän, nenänielun tai silmien) limakalvoston kautta ei ole. Mahalaukun hapot ainakin tuhoavat sen nopeasti, eikä se käytännössä pääse ohutsuoleen.

Teoriassa nieleminen lisää siirtymisen todennäköisyyttä hitusen ihan pelkästään siksi, että se suurentaa pinta-alaa, jonka kanssa sperma on kontaktissa.

Lisäksi esim. usealla ihmisellä on refluksin heikentämä ruokatorven alaosan limakalvo. Pelkkä hampaiden pesukin luo mikrohaavoja ikeniin. jne.

HI-virus on kaikkinensa kuitenkin verrattain huono tarttumaan. Sen siirtyminen limakalvojen välillä, haavaumaan tai spermasta limakalvon sisään jne. vaatii melko suuria virusmääriä, tuoretta haavapintaa ja/tai kohtuullista yhteenhiertymistä.
  Yesman • 04.09.2017 21:55
"Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. "

Lääkettä ostetaan ulkomailta netistä, jos sitä ei ole kotimaassa tarjolla, tästä syystä estolääke pitäisi saada helpommin saatavaksi. Itseasiassa olen huomaanut sen, että aika moni haluaa panna paljaalla ja prep antaa tähän mahdollisuuden - vaikka se nyt kuinka olisikinnäitä veronmaksajan moraalikäsityksiä vastaan. Mitäpä jos lakattaisiin moralisoimasta tai demonisoimasta seksistä nauttivia ja yritettäisiin olla tekemättä mitään yleispäteviä oletuksia. Joukko voi toki a) ilmaista mielipiteensä heidän käyttäytymisestään selkeäsanaisesti ja b) suojellla itsensä kondomeilla.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 14.09.2017 23:33
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy