ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ruotsi: korvauksia steriloiduille transsukupuolisille

Sami Mollgren • 26.03.2017 11:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsi aikoo maksaa korvauksia sterilisaatioon sukupuolen korjauksen yhteydessä pakotetuille transsukupuolisille henkilöille.

Vuosien 1972 ja 2013 välisenä aikana sterilointipakkoon joutui alistumaan noin 800 ihmistä. Dagens Nyheterin mukaan hallituksen esityksen mukainen korvaussumma olisi 225 000 kruunua (noin 24 000 euroa).

Joulukuussa 2012 oikeus päätti, että sterilointipakko oli ristiriidassa Ruotsin perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Päätös lopetti vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä tammikuussa 2013.

Ruotsissa keskustellaan parhaillaan myös muutoksesta, jossa juridinen sukupuoli ja lääketieteellinen sukupuolen korjaaminen erotettaisiin toisistaan. Käytännössä se antaisi yksilölle oikeuden päättää itse juridisen sukupuolensa. Hallituksen suunnitelmista kertoi Aftonbladetin mukaan kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke.

Joukko transsukupuolisia henkilöitä on useamman vuoden ajan vaatinut valtiolta anteeksipyyntöä ja korvauksia. Tähän asti korvauksista on kieltäydytty.

Ruotsissa vuoteen 1975 asti noudatetun ns. rotuhygieniaohjelman perusteella erilaisista syistä pakkosteriloiduille noin 230 000 henkilölle maksettiin vuonna 1999 korvauksia. Myös Suomessa on ennen vuotta 1970 steriloitu ihmisiä vastaavanlaisen käytännön nimissä, mutta Suomessa ei ole päädytty korvauksiin.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Seuraava hallitus tuo sen eduskuntaan. Persujen ja krisujen uppiniskaisuuden ja takapjuisuuden takia heitä ei äänestä enää kuin murto-osa suomalaisista ja molemmat puolueet ovat jatkossa nurkkakuntaisia pikkupuolueita (kuten gallupit osoittavat) ja hallitukseen ei ole nää asiaa.

Persujenkin olisi kannattanut kuunnella äänestäjiään, joista noin puolet kannatti tasa-arvoista avioliittolakia gallupien mukaan eikä sokeasti palvoa Soinia ja pyllistää äänestäjilleen.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 26.03.2017 18:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy