ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Ruotsi ja Britannia Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi kymmenentenä

Sami Mollgren • 04.03.2016 22:34 • 4 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA

Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.
Spartacus julkaisi helmikuussa vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2016 -vertailun kärkipaikalla jatkavat Ruotsi ja Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös yhdentoista sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat kahdeksan pistettä saaneet Alankomaat, Belgia, Islanti, Kanada, Tanska, Ranska ja sille kuuluva Réunion. Kymmenennellä sijalla ovat seitsemän pistettä saaneet Norja, Espanja, Suomi, Luxemburg ja Uruguay. Kuuden pisteen maita ovat Itävalta, Malta, Portugali, Saksa, Ranskan Polynesia ja samoin Ranskalle kuuluva Uusi Kaledonia. Viiden pisteen maita ovat Slovenia, Grönlanti, Irlanti, Uusi-Seelanti, Sveitsi, Brasilia sekä Ranskalle kuuluvat Guadeloupe ja Martinique. Neljä pistettä saivat Andorra, Tsekki, Viro, Gibraltar, Israel, Argentiina ja Etelä-Afrikka.

Peränpitäjinä vertailussa ovat 14 miinuspistettä saanut Somalia ja sen kannoilla Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaica, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Algeria.

Yhdysvallat sai kokonaisuutena kaksi pistettä, ollen jaetulla 40. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä kahdeksalla pisteellä ja häntäpäässä oli Mississippi, joka sai kaksi miinuspistettä.

Sijoituksissa ei ole suuria muutoksia vuoden 2015 listaukseen verrattuna. Esimerkiksi Irlanti, Islanti, Uruguay ja USA ovat kiivenneet listalla.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen.

Suomelle on annettu pisteet sukupuolineutraalista avioliittolainsäädännöstä, vaikka avioliittolain uudistus astuukin voimaan vasta maaliskuussa 2017. Toisaalta avioliittolain uudistuksen myötä tulevaa yhdenvertaista oikeutta hakea adoptiota pariskuntana ei ole huomioitu pisteytyksessä. Suomen sijoitusta heikentää adoptiokysymyksen lisäksi se, että Suomessa ns. "pinkin rahan" markkinat ovat vähäiset.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
vatikaanikin ja Etiopia -7 :ssa - ei minkään sortin ihmekään.
   (ei rekisteröitynyt) • 07.03.2016 00:33
Tuo Spartacuksen Gay-Travel -indeksi menee harhapoluillekin matkailunäkökulmasta, kun siinä kriteereinä ovat avioliiton solmimiset ja adoptiot, joihin nyt tuskin ihan turistireissulla mennään suoraapäätä.

Sen sijaan indeksistä uupuvat matilullisesti Gay-ihmisillekin tärkeät asiat, kuten esim. maan terveydenhuollon taso, hintataso, turismipalvelut jne.
- eli esim. että onko vaikkapa Ruotsi brasilialaiselle, kenialaiselle, indonesialaiselle Gay-matkaajalle kustannustasoltaan millä asteella.
  human • 07.03.2016 16:17
Minusta avioliittoasia ja adoptiokysymys ovat hyviä paikallisen asenneilmaston peilejä.

Terveydenhuollon taso - etenkin hlbti-asenneilmastosta päin tarkasteltuna - olisikin kenties hyvä lisä. Hintataso ja yleiset turismipalvelut ovat tarpeellista tietoa, mutta muistakin yhteyksistä irtoavana tällaisessa vahvasti näkökulmaisessa vertailussa vähän ulkokehää. Ehkä listassa esim. Big Mac -hampurilaisen hinta voisi vertailuksi olla kiinnostava lisä, mutta minusta yleisen hintatason ei pitäisi ainakaan vaikuttaa sijoitukseen.
  smo • 07.03.2016 16:35
Ja vielä lisään, että puolison ja isommankin perheen kanssa matkaillessa merkitystä on silläkin, miten parisuhde ja perhe tunnustetaan olevaksi, etenkin jos jotain sattuu.
  smo • 08.03.2016 08:11
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy