ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Ruotsi ja Britannia jälleen Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä - Suomi jaetulla kolmannella sijalla

Sami Mollgren • 05.03.2017 00:11 • 8 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA

Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.
Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta matkailevan homomiehen näkökulmasta. The Spartacus International Gay Travel Index 2017 -vertailun kärkipaikalla jatkavat Ruotsi ja Iso-Britannia. Kummallakin on yhdeksän pisteettä.

Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 194. Ohessa esitellään myös yhdentoista sellaisen alueen tilannetta, joista ei ole saatavilla tietoja kaikista pisteytykseen vaikuttavista asioista. Lisäksi USA:n osavaltioista on oma vertailunsa.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

Vertailussa jaetulla kolmannella sijalla ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Irlanti, Islanti, Kanada, Ranska ja Tanska. Neljännen sijan jakavat Andorra, Espanja, Gibraltar, Itävalta, Luxemburg, Norja, Portugal, Uruguay ja Uusi-Seelanti.

Heikoin tilanne on Somaliassa. Listan hännillä ovat myös Iran, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Jemen, Venäjä, Jamaika, Afganistan, Libya, Guyana, Kamerun ja Malawi.

Yhdysvallat sai kokonaisuutena neljä pistettä, ollen jaetulla 34. sijalla. Osavaltioista Kalifornia, Massachusetts ja New York olivat kärjessä ja häntäpäässä olivat Alabama ja Pohjois-Carolina.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Yksinomaan transsukupuolisuuteen liittyviä asioita ei ole pisteytyskriteereinä. Näkökulma arvioitaviin asioihin on nimenomaan homomiehen. Joidenkin maiden kohdalla syrjintäsuojan tason pisteytyksen perusteet eivät ole täysin selkeät.

Suomi on noussut toiseksi parhaimpaan ryhmään avioliittolain uudistuksen ja sen myötä yhdenvertaiseksi muuttuneen adoptiolain ansiosta. Suomen sijoitusta heikentää Suomen ns. "pinkin rahan" markkinoiden ja asiaan liittyvän markkinoinnin vähäisyys.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Toiseksi pahimmassa kastissa, miinus-seiska -ryhmän vihoviimeisenä, liki miinus-kasissa on myös vatikaani.
  human • 05.03.2017 13:29
human hyvä syy olla tulematta Helsinkiin.
  Zephyr • 05.03.2017 16:05
Aika oudot kriteerit, jos ajatellaan homomiehen näkökulmaa matkailuun. Suosituimpia homomatkailijan kohteita lienevät kohteet jossa nämä luetellut eivät aina toteudu...
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 08.03.2017 19:57
Aina eivät suosituimmuus ja parhaus käy käsi kädessä.
  smo • 10.03.2017 06:42
Jännä lista, mutta eipä tuolla oikeastaan homomatkailun kanssa näytä olevan tekemistä. Ehkä listan laatijat olettavat normaalin matkailevan homomiehen haluavan mennä lomallaan naimisiin. On melkein koomista kuvitella, että Suomi on parempi lomakohde tavalliselle homomiehelle kuin Espanja (Gran Canaria, Barcelona, Sitges, Madrid...), Saksa (Berliini, Köln, München...) tai, vaikkapa, Thaimaa.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 13.03.2017 10:57
Tuota listaustahan voi tarkastella monesta näkökulmasta. Itsekin löydän siitä kaikenlaista kritisoitavaa.

En tiedä, kuinka suuresti "tavalliset homomiehet" keskimäärin viihtyvät vaikkapa homobaarissa tai muissa "homoisissa riennoissa". Viime viikolla oltiin muutamia päiviä Kööpenhaminassa. Käytiin homobaarissa parilla oluella. Centralhjørnet-baarissa vietetty parituntinen oli noin prosentti matkan kokonaiskestosta. En sitten tiedä, kuinka "tavallisia homomiehiä" meillä ollaan.

Ymmärrän kyllä, että moniakin nimenomaan homoille suunnatut huvitukset jonnekin houkuttavat ja niistä syntyy kohteelle lisäarvoa. Onhan täällä Suomessa sellaisen suhteen toki vähän tylsää. Homopopulaatiota olisi kuitenkin hyvä jo hissukseen oppia tarkastelemaan seuransaantimahdollisuuksien, homobaarien, homouimarantojen, homosaunojen, homohotellien ja muiden "ghettojen" ulkopuolellakin.

Virallinen suhtautuminen esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittoihin tai parisuhteisiin toimii kyllä indikaattorina sen suhteen, mitkä ovat yleiset asenteet homopareja kohtaan: esimerkiksi jos jotain vakavampaa sattuu, niin kuinka luottavaisesti voi suhtautua siihen, että vaikkapa viranomaisten kanssa asioidessa ei parisuhteen tunnustamisen suhteen tule ongelmia.
  smo • 13.03.2017 11:48
smo:

Ymmärrän mitä tarkoitat ja ehkä jälleen kerran ilmaisin itseäni huonosti puhumalla "tavallisista homomiehistä"; kukapa sitä oikeasti on niin "tavallinen", kun asiaa oikein ajattelee. Enkä suinkaan tarkoita, että listalla pitäisi olla korkeilla sijoilla vain kiihkeitä irtoseksikohteita. Varmasti keskimääräistä useammat homoturistit arvostavat myös kulttuurikohteita, joita esimerkiksi Saksasta ja Espanjasta löytyy runsaasti.

Sitä vastoin vähän kuitenkin ihmettelen metodiikkaa juuri turismin kannalta. Uskoisin - voin toki olla väärässäkin - useimmissa läntisissä "liberaalidemokraattisissa" oikeusvaltioissa viranomaisten suhtautumisen sekä yksinäisiin homoturisteihin että samaa sukupuolta oleviin matkailijapariskuntiin olevan lähtökohtaisesti asiallista. En oikein usko kyseisen maan tarkan lainsäädännöllisen tilanteen olevan kovin hyvä indikaattori yleisestä henkisestä ilmapiiristä. Esimerkiksi Berliinissä luulisin viranomaisten osaavan suhtautua luontevammin ongelmiin joutuneeseen homoturistiin kuin vaikka Kiirunassa, vaikka Saksassa ei olekaan (vielä) tasa-arvoista avioliittoa.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 13.03.2017 12:11
Berliini (yksi lempikaupungeistani) on hyvinkin homoystävällinen paikka. Ja jos sitä jonnekin pohjolan paikkaan haluaa verrata, niin ei ehkä Kiirunaan kumminkaan, vaan Tukholmaan. Suuri osa matkailijoista varmaan hakeutuu suuriin kaupunkeihin, mutta listauksessa tarkastellaankin asioita maittain. Ja jos verrataan Kiirunaa johonkin, niin Saksanmaalla vaikkapa Löbau voisi olla sopiva verrokki; en tosin osaa tarkempaa sanoa sen asenneilmastosta. Listalla eurooppalaisittain alhaalla sijaitsevan Unkarin Budapestissäkin on tullut vietettyä "homoisaakin" laatuaikaa.

Ehkä hieman enemmän painoarvoa voisi tosiaan laittaa "homoisille" toimintamahdollisuuksille? Nyt sitä lähimmin sivuava muuttuja on "LGBT-Marketing", josta joko saa pisteen tai sitten ei. Toisaalta vertailussa on selvästi yritetty nousta yksilöllisten kiinnostusten yläpuolelle.

Lähelle myös usein näkee huonommin kuin kauas, ja ruoho näyttää vihreämmältä etäämmällä. Onhan Suomi tietysti väkimäärältään vähäinen, harvaan asuttu, "hiljaisempi" ja säiltäänkin oikukas - vaan onpa meikäläisilläkin raukoilla rajoilla kaikenlaisia kiinnostavia kohteita, joiden voisi ajatella kiinnostavan homomiehiä(kin).
  smo • 13.03.2017 13:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy