ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ruotsi: Ei lapsia homopareille

vaeltaja2006 • 09.08.2011 11:00 • 4 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Vuonna 2002 shampanja virtasi, kun valtiopäivillä hyväksyttiin homoparien täysi adoptio-oikeus. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, tilanne on surkea. Ulkomaisia adoptioita on: nolla. Kotimaisia adoptioita on: nolla.

Robert ja Fredrik Skoglund olivat vuonna 2003 ensimmäisten joukossa hakemassa adoptiolasta. Vuoden aikana asiaa selviteltiin ja kaikki oli muodollisesti kunnossa. Pariskunta asuu Tukholmassa. He yrittivät löytää adoptiolasta monen järjestön kautta, mutta turhaan.Yksikään maa, joka antaa lapsia adoptoitavaksi Ruotsiin, ei salli, että lapset luovutetaan homoparille. Myöskään kotimaasta adoptio ei onnistunut. He yrittivät hoitovanhemmiksi eri keinoin, esim. ilmoituksin, mutta vastauksia ei tullut. Robert Skoglund sanoo Svenska Dagbladetissa, että sosiaaliviranomaiset ovat arvoiltaan hyvin vanhanaikaista väkeä. Edes ongelmalapsia ei haluta sijoittaa "ongelmaperheisiin" ja homoperhe on ilmeisesti "ongelmaperhe".

Inga Näslund Ruotsin suurimmasta adoptioita järjestävästä järjestöstä sanoo, että maailmassa ei ole ainoatakaan maata, joka sallisi adoptiolapsen sijoittamisen homoperheeseen. Muutosta ei ole näkyvissä lähiaikoina. Kotimaassakaan tilanne ei ole parempi. Tarjolla on vähän lapsia ja valintaprosessissa homoperhe putoaa alkumetreillä. Vuonna 2010 vain 66 ruotsalaista lasta adoptoitiin.

Lesbojen tilanne on parempi, koska he voivat käyttää keinohedelmöitystä. Lesboillekaan ei ole tullut adoptiolapsia.

Robert ja Fredrik Skoglund ovat kuitenkin saaneet asian järjestykseen. Intiasta löytyi "kohdunvuokraaja". Viime vuonna 3. syyskuuta syntyi Alwina, joka tänä kesänä on isiensä seurassa jo tehnyt ensimmäiset kävelemisyritykset. Kohdunvuokraaminen on Ruotsissa laitonta, mutta laki muuttunee. Robert Skoglund on sosiaalidemokraattinen paikallispoliitikko, ja asia on hänelle tärkeä. Myös monet heteroparit matkustavat ulkomaille lasta hankkimaan. Ruotsissa tällainen lapsi joutuu kuitenkin alkuvaiheessa sosiaaliseen ja lainopilliseen tyhjiöön.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ruotsissa on paljon tällaista perverssiä kaksinaamaisuutta. Moni hetero on melko ylimielinen ja pinnan alla on paljon suvaitsemattomuutta.
  Kolmoisritti • 09.08.2011 20:38
Toki Ruotsissakin on pinnan alla paljon kätkettyä ahdasmielisyyttä ja ulkokultaisuutta myös tasa-arvoon liittyvissä asioissa. On silti syytä muistaa, että Ruotsi kuuluu ehdottomasti maailman eturiviin muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistäjänä. Valtion ja sen säädöspolitiikan on syytä toimia näissä asioissa tiennäyttäjänä, yksityisten ihmisten asenteet tulevat sitten jossain vaiheessa perässä, vaikka siihen usein meneekin sukupolvi tai pari. Ja kaikki eivät koskaan kykene missään omaksumaan täyttä yhdenvertaisuutta kaikille ihmisille.
  Public eye • 09.08.2011 21:22
Löytyy Ruotsistakin sentään jotain tervettä järkee. Kahdella miehellä tai kahdella naisella ei voi olla yhteistä lasta. Se on luonnonlaki ja sellasenaan sen pitäs riittää myös homoille. Lapsen etuu ei oo tossa mietitty yhtään, vaan kaiken takana on itsekkäiden ihmisten halu hankkii lapsii hinnalla millä hyvänsä.
  Riquman1990 • 10.08.2011 13:48
Tosiasia on se, että naisparin puoliskot pystyvät hankkiutumaan raskaaksi - ja tulla biologiseksi vanhemmaksi. He eivät voi tietenkään hankkiutua raskaaksi keskenään, mutta voivat kuitenkin toisin keinoin. Syntyneellä lapsella on käytännössä perhesiteet sekä biologiseen äitiin että toiseen äitiin.

On muistettava myös heteroparit, jotka eivät voi saada yhdessä lasta ns. luontaisin keinoin. Millä perusteella heidän pitäisi saada kiertää tätä luonnonlakia (ja kyllä, tässäkin tapauksessa voi puhua luonnonlaista)?

Adoptiossahan vanhempien sukupuolista riippumatta tehdään juridisia ratkaisuja, jotka eivät ole kaikilta osin sidoksissa lapsen biologiseen alkuperään.

Ei asiaa voi ajatella vanhempien kannalta itsekkyytenä. Jos asiaa ajateltaisiin itsekkyytenä, niin pitää myös ruveta miettimään, miksi vaikkapa pienituloisilla on oikeus hankkia lapsia taloudellisesti huonoihin oloihin.
  smo • 10.08.2011 14:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy