ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Ruotsalainen homopioneeri Michael Holm kuollut

vaeltaja2006 • 07.08.2013 11:13 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA

Revolt-lehden lopetettua tilalle tuli Magasin Gay -lehti. Siinä oli vuoden 1984 alussa pikku-uutinen Michael Holmille myönnetystä kunniapalkinnosta.
Ruotsalaisen homoliikkeen pioneeri Michael Holm kuoli 13. kesäkuuta 80-vuotiaana Nizzassa. Uutisen kertoi ensimmäisenä QX. Holm oli aktivisti jo 1960-luvulla. Hän perusti yhdessä kumppaninsa Geurt Staalin kanssa Viking-lehden. 1970-luvulla lehti vaihtoi nimekseen Revolt. Suomessa Revoltia sai joko tilaamalla tai suurten kaupunkien antikvariaateista. Revolt-lehdessä seurattiin myös Suomen homoliikkeen alkuvaiheita. Oli mm. raportti ensimmäisestä mielenosoituksesta Vanhan kirkon puistossa. Revolt-lehdessä oli pornokuvia, ja se aiheutti ristiriitoja ruotsalaisessa homoliikkeessä. 1970-luvulla häneen suhtauduttiin RFSL:ssä ristiriitaisesti. Michael Holmilla oli kuitenkin laaja ulkomainen kontaktiverkosto, jonka kautta hän sai nopeasti tietoa maailman gay-tapahtumista, ja sitä tietoa myös ruotsalaisessa homoliikkeessä arvostettiin. Tasan 30 vuotta sitten kesällä 1983 hänelle myönnettiin RFSL-Stockholmin kunniapalkinto Kultainen lambda. Palkintoa perusteltiin mm. niin, että Michael Holmin aloitteesta pidettiin Tukholmassa ensimmäinen homomielenosoitus 1971. Osanottajia oli 17, mutta siitä alkoi kehitys kohti Tukholman vapautusviikkoa ja myöhemmin prideä.


Hän oli myös Suomen ystävä. Hän usein vietti jonkin ajan kesästään jossain itäisessä Suomessa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Nykyään vanhoja Revolt-lehtiä ei juuri milloinkaan löydy antikvariaateista. Jotkut ovat säilyttäneet vanhoja numeroita, mutta kun kuolema kohtaa ja suku saapuu paikalle, lehdet armotta joutuvat roskalavalle. Meillä niitä onneksi vielä on, koska ne lehdet ovat osa pohjoismaista HLBTI-historiaa.
  vaeltaja2006 • 07.08.2013 11:36
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy