ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Ruhrin alueen synkkää homohistoriaa

vaeltaja2006 • 10.05.2014 18:05 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA

1990-lopulla julkaistiin historiateos Kölnin ja Düsseldorfin alueen homovainoista. Myös Essen on siinä lähellä.
Düsseldorfissa ja Essenissä on viime päivinä muisteltu natsien erikoisoperaatioita homoja vastaan Kölnin ympäristössä ja Ruhrin alueen kaupungeissa vuosina 1936-38. Torstaina oli erityinen tapahtumapäivä Essenin teatteriskandaalin muistoksi.

Keväällä 1936 Essenin teatterista tehtiin ilmianto paikalliselle rikospoliisille ja Gestapolle. Paikallinen lehti Nationalzeitung kertoi, että homoiksi paljastuneiden teatterilaisten klikki Essenin kaupungin teatterissa ja oopperassa on pidätetty. Tapahtumasarja tunnetaan nimellä "Essener Theaterskandal". Nykyään Essenissä on erikseen vanha teatteri ja uusi oopperatalo vuodelta 1988. Oopperatalon on suunnitellut Alvar Aalto.

Mitä Essenissä tapahtui vuonna 1936?

Essenin teatteriin kuului teatteria, oopperaa ja balettia. Uusi intendentti oli vuodesta 1933 lähtien johtanut teatteria uuteen suuntaan. Virallisesti juutalaiset oli saatu ulos ja teatteri palveli täysin kansallissosialismia. Mutta intendentillä oli suuret haaveet upeasta kulttuurilaitoksesta. Ylipormestari tuki tätä kulttuuripolitiikkaa. Kaupungissa asui 700 000 ihmistä, joten se kuului suurten kaupunkien joukkoon. Teatterin sisällä kuitenkin oli monelaista väkeä. Oli talon oma natsien ryhmä ja oli muu teatteriväki. Osa teatterilaisista ei lähtenyt mielellään natsien juttuihin. Kun syyskuussa 1935 Saksa kovensi homolakeja, alkoivat myös huhut henkilökunnan homoiluista. Huhut lisääntyivät, kun teatterilainen Otto K. valittiin vuoden 1936 alussa karnevaalien prinssiksi. Hänen homoudestaan supatettiin niin paljon, että Gestapo alkoi varjostaa häntä. Suuressa karnevaalikulkueessa Otto K. oli edukseen, eikä valtiollinen poliisi voinut puuttua karnevaalijuhlintaan. Gestapo oli kuitenkin saanut vihjeitä Otto K:n asuinkumppanista, joka pidätettiin kesken karvevaalien. Gestapo pystyi pidättämään Otto K:n vasta viikkoja myöhemmin varjostuksen jälkeen.

Tästä alkoi laaja pidätysaalto. Yli 50 teatterilaista otettiin kiinni ja tuomittiin. Huomattava osa teatteriensemblestä joutui telkien taakse, ja tieto levisi koko maahan. Pidätetyt olivat oopperalaulajia, tanssijoita, näyttelijöitä, kapellimestari, balettimestari, jne.Todisteet olivat pelkkiä huhupuheita ja väitteitä. Syyksi riitti se, että asui yhdessä miesystävän kanssa. Selleissä pidätetyt pakotettiin pahoinpitelyjen avulla tunnustamaan. Jotkut teatterihenkilökunnasta todistivat pidätettyjä vastaan kertomalla "omista havainnoistaan".

Oikeudenkäyntejä oli vuoden 1936 aikana. Lavastaja Paul Sträter kertoi, että hänen tunnustuksensa olivat syntyneet kuulustelijoiden pahoinpidellessä häntä. Asia kohautti, olihan kyseessä oopperan henkilökunta. Oikeudessa pahoinpitelyjä pidettiin "epäuskottavina", mutta se pakotti poliisin ja Gestapon henkilöjärjestelyihin tulevissa kuulusteluissa. Myöhemmin kuitenkin useat kuulustelijat ja tutkinnanjohtajat saivat ylennyksiä ja menestyivät hyvin urallaan. Lavastaja Sträter selvisi lyhyellä tutkintavankeudella, mutta monet muut vangitut saivat 1-2 vuoden rangaistuksia.

Osa tuomituista päätyi Sachsenhausenin, Flossenbürgin ja Dachaun keskitysleireihin (sijaitsevat Berliinin, Nürnbergin ja Münchenin lähellä).


Essenin teatteriin kuuluvat vanha Grillo-teatteri/musiikkiteatteri ja uusi Aalto-ooppera. Grillo-teatterin eteen katukiveykseen on tällä viikolla upotettu kaksi pronssi-katukiveä, joissa muistutetaan vuoden 1936 tapahtumista.


Düsseldorfissa eniten homojen pidätyksiä

Tehokkaimmillaan Gestapo ja rikospoliisi olivat Düsseldorfissa (Kölnin naapurissa). Ratsioita tehtiin mm. mukavuuslaitoksiin, ja sinne lähetettiin houkutuslintuja eli prostituoituja tai muita yhteistyöhaluisia nuorukaisia. Pidätettyjen pahoinpitelyistä kuulustelujen aikana jäi paljon todistusmateriaalia. Myös pyrittiin löytämään kaikki ne miehet, jotka elivät yhdessä kumppaninsa kanssa. Oletus oli, että he harjoittivat keskenään hareutta.

Osa tuomituista joutui keskitysleireihin raskaisiin tai vaarallisiin töihin. Osa joutui hoitolaitoksiin tai vankilasairaalaan kastraatioon. Keskitysleirin voi korvata pakkokastraatiolla. Kastraatiot tehtiin Düsseldorfin vankilasairaalassa, keskustan tuntumassa. Nyt sinne suunnitellaan muistomerkkiä. Vanha vankila on purettu, ja tilalle on tulossa moderni asuma-alue.

Queer.de-sivustossa on kuva katukiveykseen upetetuista muistolaatoista, jotka menneellä viikolla sijoitettiin katuun Essenin teatterin edessä.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hyvin olivat katoliset ja protestantit natsit uskomus-kirjasensa lukeneet - valitettavasti.

en.wikipedia.org

Ja valmis kässäri natseille juutalaisia kohtaanhan oli jo tuolta 1500-luvulta

helda.helsinki.fi
  human • 11.05.2014 15:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy