ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

“Roslagstullin enkeli” - ruotsinsuomalainen Kerttu Sturesson

vaeltaja2006 • 23.01.2013 13:35 • 5 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • EU
Tänä iltana klo 21 alkaa YLE Femma -kanavalla Jonas Gardellin käsikirjoittama draamasarja "Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin". Tosielämään perustuvassa näytelmässä mainitaan “Roslagstullin enkeli”, ruotsinsuomalainen Kerttu Sturesson. Hän toimi sairaalassa lähes ensimmäisenä AIDS-potilaiden hyväksi.

Kerttu työskenteli Roslagstullenin infektiosairaalassa vuonna 1982, kun siellä todettiin ensimmäinen aids-tapaus. Kukaan ei tiennyt sairauden syytä eikä hoitokeinoja. Monet lääkärit kieltäytyivät ottamasta homoja vastaanotolleen tai leikkaussaliin. Kerttu oli työskennellyt kulkutautisairaalassa jo vuonna 1963, kun maassa oli isorokkoepidemia. Hänellä oli hyvät tiedot siitä, miten tulee suojautua ja hän tiesi, että sairaalassa voi tulla vastaan ennestään tuntemattomia tauteja. Myöhemmin Kerttu Sturesson työskenteli hiv-klinikalla Huddingen sairaalassa.

Kerttu ei paljon saanut apua kolleegoiltaan. Hän oli monesti yksin kuolevien vuoteiden ääressä, ja hän kävi monissa hautajaisissa. Kerttu Sturesson tunsi Ruotsin ensimmäisen aidsiin sairastuneen julkisuuden henkilön Sighsten Herrgårdin jo ennen tämän sairastumista. Herrgård oli suomalaissyntyinen. Myös Herrgårdin miesystävä, norjalainen Roar oli Kertulle tuttu.


Marraskuussa 2012 Kerttu Sturesson oli ehdolla vuoden ruotsalaiseksi sankariksi. Vaikka hän ei päässytkään loppukilpailuun, hän iloitsi, että pääsee mukaan gaalailtaan. Ruotsin suomenkielisen Sisuradion haastattelussa Kerttu Sturesson muistelee aikoja, jolloin aids alkoi levitä Ruotsissa.

Kuuntele, kesto n. 16 minuuttia (kohdasta "Ensimmäiset potilaat kuolivat")

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2500&artikel=5331785

Lyssna: "Ensimmäiset potilaat kuolivat"


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Myös Suomessa on Roslagstullenin enkelin vastine. Kyseinen HIV-positiivisia henkilöitä auttanut ihminen joutui myös jopa tappouhkausten kohteeksi kaikkein kuumimpina AIDS-vihan hetkinä. Hänen kotinsa oveen oli kiinnitetty uhkauksia. Sen seurauksena hän joutui asumaan hetken tuttaviensa luona. Yksin hän kantoi merkittävän kuorman ja käsitykseni mukaan menetti lopulta terveytensä painajaismaisen ajan seurauksena.
  JuhaniV • 23.01.2013 15:05
Näitä "Roslagstullenin enkeleitä" tuli tutuksi Auroran sairaalassa 1990-luvulla useampi. Kiitos heille.
  SaintJudy • 24.01.2013 09:33
Sekä Ruotsissa että Suomessa tuskin oli mitään enkeliä, vaan ihan luuta ja verta olevat hyväsydämiset, tervejärkiset ihmiset.

Tuntuu niin hoopolta sekoittaa höpönhöpön-uskomuksia HIV-asiaan tuoltakaan kantilta, eli yhtä lailla hölmöä kuin ne höpönhöpön-jumalilla tuomionjulistukset HIV:stä, mitä silloin(kin) maalailtiin.

Ei uskomuksia kannata siloitella millään "kermankuorinnalla", sillä esim raamattu-uskomuksen kirjoittajat pitivät sairaita syntisinä, sillä siellä on sen jessen suuhun kirjoitettu kohta, missä hän kuulemma parantaa sairaita ja sanoo heille sitten että "älkää tehkö lisää syntiä". Se siitä.

- - -

Sinällään tuolloin 80-luvulla monet hoitajat ja lääkäritkin tekivät urhean työn tuon HIV:n kanssa, etenkin apu/sairaanhoitajat - noitten läheisten lisäksi. He jäivät "maan hiljaisiksi" tuon tyypin 80-lukulaisuudesta.

Kommenttia muokattu: 24.01.2013 klo 18:57
  human • 24.01.2013 18:40
Suomessahan myös nuo HIV / AIDS -tartunta-tapaukset alkoivat 1982,
kuten tämän sivun www3.thl.fi alaosan HIV-tilastot -linkin takaa julkisista tilastoista näkee.

Aids-kuolemat Suomessa www.thl.fi
(noista suomalaiset www.thl.fi )

HIV-tartunnat www.thl.fi
sairaanhoitopiireittäin www.thl.fi
ikäjakauma www.thl.fi

Samalla hyvä muistuttaa:
HIV ja muut seksitaudit miestenkesken.fi
Seksi ja riskit miestenkesken.fi

Kommenttia muokattu: 24.01.2013 klo 19:37
  human • 24.01.2013 19:32
Huomaat kai, hyvä "Human", tekstissä nuo lainausmerkit, jotka - tarkennukseksi - eivät ole "ironiset", vaan kuvastavat sitä, miten joku ihminen voi kuvainnollisesti olla kuin enkeli.

Kommenttia muokattu: 25.01.2013 klo 11:11
  SaintJudy • 24.01.2013 21:45
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy