ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Regnbågshelgen: Tunnelmia homo-Helsinki -kävelyltä

vaeltaja2006 • 22.10.2014 16:52 • 7 kommenttia. TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA

Suomen nesimmäinen homoravintola oli Gay Gambrini, tässä talossa, suoraan edessä, toinen kerros. Nyt se on muutettu asunnoiksi.
Tiistai-iltana kierrettiin tutkija Kati Mustolan opastamana eteläisessä Helsingissä katselemassa paikkoja, jotka ovat homohistorian kannalta merkittäviä. Kiertokävely liittyy regnbågshelgen-viikon ohjelmaan.

1990-luvulle saakka puistokruisailu oli olennainen tapa etsiä samansukupuolista seuraa. Tom of Finland on kertonut, miten hän teki omia kävelyretkiään sota-aikana ja sen jälkeen. Homot etsivät syrjäisiä, hämyisiä paikkoja kohtauspaikoikseen. Kuitenkin oli myös ravintoloita, enimmäkseen "taiteilijaravintoloita", joisssa tavattiin samoin tuntevia.

Järjestötoiminta alkoi vuonna 1967, ja ensimmäinen varsinainen homoravintola saatiin vuonna 1982. Siihen aikaan ei kuitenkaan haluttu ikkunoita kadun suuntaan tai kesäterasseja. Homous leimattiin häpeäksi.

Kävelyllä pistäydyttiin katsomassa, missä Tove Janssonin ateljee sijaitsi ja miten Fredrik Cygneuksen entistä kotitaloa, nykyisin taidemuseota, restauroidaan.

Seuraavissa äänikuvissa muutama katkelma kierrokselta.

Tutkija Kati Mustola johdattaa aiheeseen (på svenska)
Yrjönkadun uimahalli
Pysähdyttiin Yrjönkadun uimahallin kohdalle. (på svenska)
Tove Janssonin ateljee oli ylimmässä kerroksessa arkkitehtuurimuseon vieressä
Tove Janssonin entisen ateljeen edessä. (på svenska)
Cygneuksen galleria remontissa. Menneenä vuonna on puhuttu gallerian tulevaisuudesta.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kulkikos matka ToF:n ja Velin asuintalon ja sen edustan puiston ohi?
Tai no, kierros taisi olla suomenruotsalais-homo/lesbo-historiapainotteinen.

Kommenttia muokattu: 22.10.2014 klo 19:43
  human • 22.10.2014 19:41
Kuten kaikki muukin liberaali ja eurooppalainen ajattelu aina ugrilaisessa maassamme alkaa sumenruotsalsisten ansiosta; meillä kun on yhteyksiä muihinkin kukn votjakkeihin tai persuihin.
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 22.10.2014 23:43
Olen toki Swennen kanssa samaa mieltä, mutta mikä lienee sitten ÖB-alueen ruotsinkielisen ahdasmielisyyden etiologia? Onko se vuotanut suomenkielisiltä vaiko miten? En ole asiaa selvittänyt, ehkä vastaus on yksinkertainen.
  jnsto • 23.10.2014 11:10
Niin suomen- kuin ruotsinkielinenkin Pohjanmaa on ollut jostain syystä erityisen altis karismaattisten saarnaajien ja herätysliikkeitten vaikutukselle. Vanhempi polvi saattaa muistaa aikanaan julkkikseksi nousseen Niilo Yli-Vainion, joka toimi helluntailiikkeessä.

Ruotsikielisistä ehkä maineikkain on pitkään Kokkolan seudulla vaikuttanut Maria Åkerblom, josta on tehty näytelmiä ja kirjoitettu kirjoja. Parhaillaan Kokkolan kaupunginteatterin ohjelmistossa on hänen toiminnastaan kertova näytelmä Marian lapset.

www3.kokkola.fi
lib.kokkola.fi
www.teatteri.kokkola.fi

Monet Suomen kristillisdemokraattien entisistä ja nykyisistä vaikuttajista ovat myös kotoisin juuri Pohjanmaan ruotsinkieliseltä raamattuvyöhykkeeltä.
  Public eye • 23.10.2014 12:27
Suomi muuttuu, Pohjanmaa muuttuu...

Pietarsaaren Jeppis Pride -tapahtuman lauantainen kulkue keräsi väkeä yli odotusten

Ranneliike (26.07.2014)

ranneliike.net
  Frankieboy • 23.10.2014 22:33
Totta. ÖB on ÖB.
Siltikin ja edelleen euruuppalainen ja wapaa ajattelu tulee tästä huolimatta skandinaavisten yhteyksien kautta Suomeen. Se ei tule idästä eikä etelästä. Se tosiasia, että jossain osissa ollaan bibelbelttinä ei tue sitä, että muualla ollaan korvat ulkona.
Miksi ensimmäisen suomemenkielisen romaanin kirjoitti juuri Aleksis Stenvall, miksi kansallissäveltäjämme on Sibelius, miksi Mannerheim ei puhunut suomea, miksi Arja Saijonmaa itki Ruåtsin televisiossa?
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 23.10.2014 23:21
Oops: unehtui tuosta Lönnrot..
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 23.10.2014 23:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy