ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Regnbågshelgen 2012: Brunssin ohessa puhuttiin ikääntyneiden tavoittamisesta

vaeltaja2006 • 07.10.2012 09:22 • 1 kommentti. TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA
Lauantain aamupäiväbrunssilla oli teema: ikääntyvien HLBTI-ihmisten tarpeet. Seta on käynnistänyt "Yhdenvertainen vanhuus" -projektin, joka tekee selvityksiä ja levittää tietoa. Brunssin keskusteluissa kävi ilmi, että HLBTI-vanhusväestöä on aika vaikea tavoittaa. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, meneekö heillä hyvin vai huonosti. Hoitokokemuksia kuullaan vain niukasti. Jos kyselisi eri puolilla Suomea kuntien viranomaisilta HLBTI-vanhusten tilanteesta, voisi mahdollisesti saada vastauksen: "Meillä tässä kunnassa ei ole sellaisia ihmisiä".

Setan yhdenvertainen vanhuus -projekti kestää vuoteen 2014, ja se on tärkeä, koska tämä teema tulee nyt ensi kertaa laajasti julkisuuteen.

Yksi ikääntyneitä kiinnostava kysymys on: Mihin pyritään - hoivaa tarvitsevien HLBTI-ihmisten erillisten hoito- ja asumisyksiköiden luomiseen - siis HLBTI-hoitokoteihin, vai siihen, että normaaleissa kuntapalveluissa henkilökunta on tietoinen HLBTI-ihmisistä ja heidän tarpeistaan.

Ranneliike sai luvan äänittää keskustelun, ja tässä se on "kuin livenä". Paikalla oli myös muutama kunnallisvaaliehdokas. Puhetta johtivat Fredrika Biström ja Johan Finne Regnbågsankanista. Keskustelua käydään ruotsiksi ja suomeksi.

Kutsuna oli keskustelussa mukana tutkija Jan Wickman Turusta. Hän on tehnyt yhdessä Sari Irnin kanssa selvityksen: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palvelutarpeet, netissä:

www.seta.fi

Toisena kutsuttuna keskustelijana oli Setan vanhuusprojektin vetäjä Salla-Maija Hakola. Marraskuun 28. päivänä 2012 on laaja seminaari, johon on ilmoittautunut runsaasti ihmisiä sosiaali- ja terveysalalta ja koulutuspuolelta. Tieto leviää oikeaan suuntaan. Tässä Salla-Maija Hakola kertoo seminaarista

Kesto 2´50"
Jan Wickman kertoo keskustelun aluksi hänen ja Sari Irnin tekemästä taustaselvityksestä. Kesto 17´50"
Kesto 11´20"
Kesto 16´30"
Kessto 15´50"

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Vaikuttavina tekijöinä vanhuuden hoivapalveluita tarvitsevilla HLBTI-ihmisillä on varmasti sekin, että heidän tuttavapiirinsä voi hyvinkin koostua myös heteroihmisistä ja heillä saattaa olla myös dementiavaivoja - joten ainakin vanhustenhoivalaitoksiin muutenkin liittyvä "ongelma", joutua uuteen ympäristöön, uuteen ihmisjoukkoon, ehkä dementian kanssa, on moniulotteinen asia. Siihen liittyy sekä sopeutumista, että yllättäviä käytännön tilanteitakin.

Dementia kun on varsin yllättävää, kuten eräs tuttu äskettäin kertoi huomanneensa elossa olevan toisen vanhempansa dementia-oireet, kun hänen vanhempansa oli yllättäen laittanut kaupasta ostamansa makaronipussin pakastimeen - kuten leivonnaiset joskus, hän oli selittänyt. Jokainen voi vain kuvitella, mitä vastaavaa oman emotionaalisseksuaalisuutensa kanssa voi dementiassa sattua ja tapahtua.

Viisainta kuitenkin, vanhuuden varalta ja muutenkin, meistä itsekunkin huolehtia siitä, että hoitotestamentti on tehty, ihan siltä varalta, jossei itse halua esim. vuosikausia lojua vain vuoteenomana. Oman tahtonsa sen tilanteen varalta voi illmaista hoitotestamentilla jo etukäteen.
  human • 07.10.2012 23:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy