Rakkauden monet kasvot -kirja julkaistiin 30 vuotta sitten

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 5

On tullut kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun suomen kielellä ilmestyi helppotajuinen ja tieteelliseen tietoon perustuva kirja homoseksuaalisuudesta. Kirjan julkaiseminen näkyi mediassa artikkeleina ja haastatteluina. Tv:ssä haastateltiin tekijöitä ja esim. Ilta-sanomat julkaisi kesäkuun alussa 1984 yhden aukeaman laajuisen teemakokonaisuuden homoseksuaalisuudesta.

Olli Stålström kehitteli ajatusta kirjasta jo vuonna 1981. Mukaan hän sai lääketieteen ja kirurgian tohtorin Kai Sieversin (1930-1994). Kirja on asiantuntijapainotteinen. Mukana on myös ulkomaisia kirjoittajia. Kirjassa annetaan ääni vähemmistöön kuuluville naisille ja miehille. Tätä linjaa Stålström jatkoi vuonna 2011 toimittamassaan kirjassaan Saanko olla totta.

Kun nyt lukee kirjaa, tuntuu siltä, että pääosiltaan se ei ole lainkaan vanhentunut. Oli homoperheet, ihmisoikeudet, syrjintä, yhdenvertaisuus, homofobia.. Edelleen on samoja keskustelun ja kiistelyn aiheita. Hlbt-kirjainyhdistelmä tuli käyttöön vasta kirjan julkaisemisen jälkeen. Transkysymyksistä kirjassa on hyvin vähän. Se teema on tullut pintaan vasta myöhemmin.

Aikoinaan monet sateenkaari-ihmisten läheiset ja homo-lesbo-lasten vanhemmat lainasivat kirjaa kirjastoista saadakseen tietoa asiasta. Tietosanakirjojen ja aikaisemmin ilmestyneiden "tietokirjojen" artikkelit olivat vääristyneitä, psykoanalyysin värittämiä ja moralisoivia. Mieleen muistuu Prisma-sarjaan kuulunut kirja Seksuaalinen poikkeavuus (tekijä Anthony Storr, vuodelta 1969). Siinä homot ja lesbot oli pantu samaan suureen hoitoa tarvitsevien pervertikkojen joukkoon. Identiteettiongelmien kanssa painivalle sellainen oli tosi rankkaa. Samassa seurassa homot ja lesbot esiteltiin vuonna 1968 Lars Ullerstamin kirjassa Sukupuoliset vähemmistöt (huutomerkki-sarjaa). Asenne oli kuitenkin positiivisempi.

Kirjan nimi "Rakkauden monet kasvot" on ehkä saatu Christer Kihlmannin artikkelista. Siinä Kihlman kertoo omista nuoruuskokemuksistaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjaa saa edelleen kirjastoista eri puolilta Suomea. Mutta on sellaisiakin kirjastoja, joista sitä ei enää löydy - syystä tai toisesta (esim. Suonenjoki, Nurmes, Posio).

Rakkauden monet kasvot -kirjan sisällysluettelo
Ilta-Sanomat kesäkuun alussa 1984
Toinen juttu Ilta-Sanomien homo-aukeamalta
Miltä tuntui olla aina POIKKEAVA? Asser Stenbäckin asiantuntija-artikkeli Helsingin Sanomissa 29.3.1976.
Myös Anthony Storrin kirjassa oltiin poikkeavia vuonna 1969. Lars Ullerstamin kirjassa vuonna 1968 oltiin vain sukupuolinen vähemmistö.

Helsinki Pridessä 2011 jatkettiin keskustelua aiheesta Rakkauden monet kasvot.

5 kommenttia

Tämä oli itselleni hirvittävän tärkeä kirja vuonna 1995, kun olin hiljattain tullut kaapista. Se oli niin voimaannuttavaa luettavaa kaiken psykiatrisen pupputiedon jälkeen. Muistan vieläkin, miten huojentavaa oli lukea, että huonon isäsuhteen ei tarvitse olla homouden syy, vaan pojan erilaisuus on voinut johtaa siihen, että isäsuhteesta on tullut etäisempi. Se oli tosi tärkeä näkökulma, joka on pysynyt mielessä kaikki nämä vuodet. Iso kiitos tekijöille!
Erittäin tärkeä minulle myös, aikanaan heti kaksikymppisenä. Erinäisistä romaaneista luin rohkaisua oloille, mutta tämä antoi sen ulottuvuuden että oman maan tieteessä ja ajattelussa tapahtui myös.