ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Rakkauden monet kasvot -kirja julkaistiin 30 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 08.05.2014 01:00 • 5 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • KOTIMAA
On tullut kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun suomen kielellä ilmestyi helppotajuinen ja tieteelliseen tietoon perustuva kirja homoseksuaalisuudesta. Kirjan julkaiseminen näkyi mediassa artikkeleina ja haastatteluina. Tv:ssä haastateltiin tekijöitä ja esim. Ilta-sanomat julkaisi kesäkuun alussa 1984 yhden aukeaman laajuisen teemakokonaisuuden homoseksuaalisuudesta.

Olli Stålström kehitteli ajatusta kirjasta jo vuonna 1981. Mukaan hän sai lääketieteen ja kirurgian tohtorin Kai Sieversin (1930-1994). Kirja on asiantuntijapainotteinen. Mukana on myös ulkomaisia kirjoittajia. Kirjassa annetaan ääni vähemmistöön kuuluville naisille ja miehille. Tätä linjaa Stålström jatkoi vuonna 2011 toimittamassaan kirjassaan Saanko olla totta.

Kun nyt lukee kirjaa, tuntuu siltä, että pääosiltaan se ei ole lainkaan vanhentunut. Oli homoperheet, ihmisoikeudet, syrjintä, yhdenvertaisuus, homofobia.. Edelleen on samoja keskustelun ja kiistelyn aiheita. Hlbt-kirjainyhdistelmä tuli käyttöön vasta kirjan julkaisemisen jälkeen. Transkysymyksistä kirjassa on hyvin vähän. Se teema on tullut pintaan vasta myöhemmin.

Aikoinaan monet sateenkaari-ihmisten läheiset ja homo-lesbo-lasten vanhemmat lainasivat kirjaa kirjastoista saadakseen tietoa asiasta. Tietosanakirjojen ja aikaisemmin ilmestyneiden "tietokirjojen" artikkelit olivat vääristyneitä, psykoanalyysin värittämiä ja moralisoivia. Mieleen muistuu Prisma-sarjaan kuulunut kirja Seksuaalinen poikkeavuus (tekijä Anthony Storr, vuodelta 1969). Siinä homot ja lesbot oli pantu samaan suureen hoitoa tarvitsevien pervertikkojen joukkoon. Identiteettiongelmien kanssa painivalle sellainen oli tosi rankkaa. Samassa seurassa homot ja lesbot esiteltiin vuonna 1968 Lars Ullerstamin kirjassa Sukupuoliset vähemmistöt (huutomerkki-sarjaa). Asenne oli kuitenkin positiivisempi.

Kirjan nimi "Rakkauden monet kasvot" on ehkä saatu Christer Kihlmannin artikkelista. Siinä Kihlman kertoo omista nuoruuskokemuksistaan.

Kirjaa saa edelleen kirjastoista eri puolilta Suomea. Mutta on sellaisiakin kirjastoja, joista sitä ei enää löydy - syystä tai toisesta (esim. Suonenjoki, Nurmes, Posio).

Rakkauden monet kasvot -kirjan sisällysluettelo
Ilta-Sanomat kesäkuun alussa 1984
Toinen juttu Ilta-Sanomien homo-aukeamalta
Miltä tuntui olla aina POIKKEAVA? Asser Stenbäckin asiantuntija-artikkeli Helsingin Sanomissa 29.3.1976.
Myös Anthony Storrin kirjassa oltiin poikkeavia vuonna 1969. Lars Ullerstamin kirjassa vuonna 1968 oltiin vain sukupuolinen vähemmistö.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tämä oli itselleni hirvittävän tärkeä kirja vuonna 1995, kun olin hiljattain tullut kaapista. Se oli niin voimaannuttavaa luettavaa kaiken psykiatrisen pupputiedon jälkeen. Muistan vieläkin, miten huojentavaa oli lukea, että huonon isäsuhteen ei tarvitse olla homouden syy, vaan pojan erilaisuus on voinut johtaa siihen, että isäsuhteesta on tullut etäisempi. Se oli tosi tärkeä näkökulma, joka on pysynyt mielessä kaikki nämä vuodet. Iso kiitos tekijöille!
  Hulivilipoika • 09.05.2014 10:30
Erittäin tärkeä minulle myös, aikanaan heti kaksikymppisenä. Erinäisistä romaaneista luin rohkaisua oloille, mutta tämä antoi sen ulottuvuuden että oman maan tieteessä ja ajattelussa tapahtui myös.
  Rokkihomo • 09.05.2014 12:42
Tässä alkaa kerääntymään niin paljon luettavaa jo, että ihan läkähdyttää tämä homokevät. (Ko. kommentti sisältää oman perheeni räväkämpää huumoria, eikä sitä ole tarkoitettu loukkaukseksi.)
Sain juuri ahmittua Jonas Gardellin "Sairaus"-kirjan, ja lisää luettavaa tiedossa. Kovin äidin sydäntä riipii. Monitahoiset ovat tunnelmat, kun toisaalta rohkaisee itseään sillä, että minä kuitenkin hankin sitä tietoa ja haluan varsinkin saada sitä kokemustietoa. Ja toisaalta taas, miksi maailma muuttuu niin hitaasti?
Itse en ole kertaakaan ajatellut tai kysynyt, että kenen vika tai miksi. Kysymykset kohdistuvat lähinnä siihen, että kuinka kukaan on voinut tuomita, syrjiä, tai kuinka kukaan on voinut selvitä noista ajoista ehjänä?
  Miritza • 09.05.2014 23:01
Kirja oli monessa suhteessa hyvin tärkeä. Esimerkiksi sen ilmestyminen sattui ajankohtaan, jossa aids tuli Suomeen, ja sen nostattamana homomiehiin kohdistuva syrjintä lisääntyi.

Ollli Stålströmille kuuluu ensisijainen kunnia kirjan aikaansaamisesta. Ilman Ollia kirja ei olisi ilmestynyt. Kirjan tekemiseen osallistui melkoinen joukko sateenkaariväkeä artikkelien kirjoittajina, taustaselvitysten tekijöinä, kommentoijina ja kielenhuoltajina. Itse luin käsikirjoituksen läpi - osin kahteenkin kertaan -, muokkasin tekstiä ja korjasin kieltä.

Kaksi muistikuvaa on jäänyt elävästi mieleen. Kirjan artikkeleita oli mukanani työmatkoilla ei puolilla maata, kiire kun oli saada kirja painoon. Niinpä käytin junaa Kemijärven asemalla odotellessani aikaa käsikirjoituksen syynäämiseen. Toinen muistikuva on ajalta pian kirjan ilmestymisen jälkeen. Äitini kotiavustaja oli kertonut tyttärensä murrosikäisen pojan sanoneen äidilleen olevansa homo. Kotiavustaja tiesi minun olevan mukana Setassa ja kysyi siksi äidiltäni, olisiko minun kauttani saatavissa jotakin tietoa. Äiti kertoi kotiavustajalle, että on ilmestynyr kirja nimeltään Rakkauden monet kasvot, joka löytyy kirjastosta. Myöhemmin kotiavustaja kertoi hänen tyttärensä lainanneen kirjan ja kiitteli siitä olleen arvokasta apua.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 10.05.2014 02:47
Tuo kirja on kunniapaikalla kirjahyllyssäni Raamatun vieressä. Koen, että ilman noita kahta kirjaa en olisi hengissä kirjoittamassa tätä.
  Thomas (ei rekisteröitynyt) • 13.05.2014 02:28
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy